Rustig ritje wordt valpartijen-chaos! Alison Jackson snelste in bochtige en verregende finale Vuelta Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Rustig ritje wordt valpartijen-chaos! Alison Jackson snelste in bochtige en verregende finale Vuelta

Rustig ritje wordt valpartijen-chaos! Alison Jackson snelste in bochtige en verregende finale Vuelta

Alison Jackson heeft de eerste rit-in-lijn in La Vuelta Femenina gewonnen. Daags na de door Lidl-Trek gewonnen ploegentijdrit in Valencia was zij de allersnelste in de verwachte, maar door valpartijen ontsierde massaspurt. Kata Blanka Vas is dankzij boniseconden de nieuwe leidster in de Spaanse ronde.

Met Ellen van Dijk uiteindelijk wél aan het vertrek begon het damespeloton maandagmiddag aan een 118 kilometer lange etappe tussen Bunyol en Moncofa, eentje uit de categorie 'Spaans vlak'. Het parcours was dus glooiend te noemen, al waren de obstakels ook weer niet van dien aard dat het de sprinters veel angst leek in te boezemen. De Puerto de L'Oronet (5,9 km aan 4,0%) was de enige gecategoriseerde helling van de dag. Kregen we een duel tussen Vos en Kool, twee rappe dames uit Nederland, voorgeschoteld?

Op de verjaardag van Ilse Pluimers (ze mocht 22 kaarsjes uitblazen) was er al vrij snel een valpartij waarneembaar, met vrouw-in-vorm Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek) als voornaamste slachtoffer. De Italiaanse kon haar weg echter wel vervolgen. In de openingsfase werd er opvallend veel koers gemaakt. Wedstrijden bij de vrouwen worden vaak pas laat opengebroken, al leek dat dit keer totaal niet het geval. Idoia Eraso (Laboral Kutxa-Fundación Euskadi), Angela Oro (Bepink-Bongioanni) en Marine Allione (Winspace) vormden de intiële tête de la course, maar Silvia Zanardi (Human Powered Health), Valerie Demey (VolkerWessels), Audrey De Keersmaeker (Lotto-Dstny) zaten er kort achter. Tevens waren er genoeg counteraanvallen, al waren het uiteindelijk de zes genoemde namen die zich wisten te ontdoen.

Koplopers zeer laat ingerekend, valpartijen ontsieren finale

Het zestal vooraan werkte goed samen, maar door toedoen van Visma | Lease a Bike slonk de voorsprong wel. Gauw werden zij echter niet ingerekend. Het hoge tempo van de killer bees - die dus duidelijk aan het werk waren voor Vos - resulteerde bovendien in het feit dat er flink wat dames moesten lossen, al leek een deel van hen weer te kunnen aansluiten in de minuten nadien. Echte favorieten voor dagwinst waren er, zo leek op het eerste zicht, niet gelost. Daarmee was er natuurlijk wel een grote naam weggevallen. Blanka Vas pakte bij de tussensprint nog wat kostbare bonificatieseconden mee, waarna alle ogen op een sprint gericht werden.

Gegroepeerd reden de dames richting Moncofa, waar op het einde ook de regen nog even kwam kijken. Op kop zagen we nog steeds veelal Visma | Lease a Bike in dienst van Vos, maar de voorsprong was nog een seconde of vijftien met de koplopers. Op drie kilometer van het einde zagen we ook een val, waarbij niemand serieus betrokken was. Even later was dat anders, in de bochtige finale gingen nog meer dames onderuit. Gelukkig voor het klassement was de ellende binnen de drie kilometer en kwamen er geen tijdsverschillen.

Hierdoor was de situatie ineens heel onoverzichtelijk. Een relatief kleine groep dames was even weg, maar de meute kwam toch weer terug. In de chaos was een georganiseerde sprint niet aan de orde. Hierin kwam Alison Jackson vroeg op kop en zij trok succesvol door tot de finish. Ze liet onder meer Vas vlak achter zich. De Hongaars kampioene is, dankzij de boni's, wel de nieuwe leidster in de ronde. Jackson was als een kind zo blij na de finish en liet haar emoties op een prachtige manier de vrije loop.

Uitslag etappe 2 La Vuelta Femenina 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws