SD Worx dicteert in openingsrit Tour de France Femmes: Kopecky wint, Vollering bij de pinken Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

SD Worx dicteert in openingsrit Tour de France Femmes: Kopecky wint, Vollering bij de pinken

SD Worx dicteert in openingsrit Tour de France Femmes: Kopecky wint, Vollering bij de pinken

Lotte Kopecky heeft op een indrukwekkende manier de eerste rit van de Tour de France Femmes naar zich toe weten te trekken. De Belgische van SD Worx rondde perfect voorbereidend werk van haar ploeggenotes af en is zodoende ook de eerste wedstrijdleider.

Wielerliefhebbers in het Franse Clermont-Ferrand komen deze maand juli wel aan hun trekken. Nadat de Tour de France van de mannen al vier dagen in de regio van de stad bivakkeerde, was er ook het Grand Départ van de vrouwenwedstrijd. Start en finish van etappe één was dan ook in de plaats, waarbij een beklimming op circa tien kilometer van 1,7 kilometer aan 7,1 procent cruciaal zou zijn.

Die heuvel boezemde zichtbaar angst in voor het peloton. Bij de mannen-Tour is het een certitude dat er op dag één enkele avonturiers op zoek gaan naar glorie, maar dat ligt bij de vrouwen net even anders: daar duurde het meer dan tien kilometer voor we überhaupt een aanval kregen.

Val Benito zorgt voor schok in peloton

Ploegen als Cofidis, Arkéa Samsic en Lifeplus-Wahoo probeerden het met verschillende dames, maar uiteindelijk waaide iedereen vanzelf terug. Wel viel er in het eerste wedstrijduur nog een treurige valpartij te melden: Mireia Benito van AG Insurance-Soudal-Quick-Step dook de graskant in en kwam zeer vervelend op haar nek terecht. Dit werd pijnlijk in beeld gebracht door de regio: Benito moest de Tour de France Femmes met een nekbrace om verlaten in de ambulance, maar gelukkig wist haar ploeg snel te melden dat het naar omstandigheden oké ging en dat ze bij bewustzijn was.

Het peloton deed ondertussen rustig verder richting de finish. Er was zichtbaar wat nervositeit in de grote groep, maar superhard gekoerst werd er niet. Marta Lach probeerde daar namens Ceratizit-WMT van te profiteren, zij besloot er dan maar een minuutje voor te gaan rijden. De Poolse waaide echter vanzelf terug in de grote groep, op het moment dat er tempo werd gemaakt richting de tussensprint.

Net voor de tussenspurt was er nog een nieuwe valpartij te betreuren, waar zo'n zeven rensters bij betrokken waren. Gelukkig voor de betrokkenen kon iedereen vrij snel weer vertrekken voor het restant van de rit, maar voor de tussensprint was onder andere Maaike Coljé (Arkéa Samsic) wel kansloos. Daar pakte Lizzie Deignan namens Lidl-Trek de punten, waarna we vrij snel haar collega's Lucinda Brand en Lucinda Brand en ook Jumbo-Visma-renster Coryn Labecki (Jumbo-Visma) opvallend vroeg zagen passen.

SD Worx plaveit het pad voor Kopecky

Na die tussensprint zagen we vrij snel de dames van SD Worx de kop pakken, in aanloop naar de Cote de Durtol. Met name Marlen Reusser deed een indrukwekkende kopbeurt, waarmee ze de rest van de dames direct op de rekker legde bij het aanvatten van de klim. Dit bleek de prelude van een aanval van Kopecky, die er net voor de top op een indrukwekkende manier vandoor stoof.

Spurtdames als Lorena Wiebes en Charlotte Kool hadden geen antwoord op deze versnelling, maar dat gold ook voor klassementsdames als Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek), Riejanne Markus (Jumbo-Visma) en Juliette Labous (DSM-Firmenich). Demi Vollering en Annemiek van Vleuten waren uiteraard wel present, zij kwamen in het groepje achter de al lang en breed feestvierende Kopecky over de meet. Wiebes maakte het feest compleet door nog tweede te worden.

Uitslag etappe 1 Tour de France Femmes 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 1 Tour de France Femmes 2023 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Refresh dan uw pagina of druk op F5!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws