Update | Vos wordt gediskwalificeerd wegens onreglementaire positie, Cordon-Ragot krijgt zege Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Update | Vos wordt gediskwalificeerd wegens onreglementaire positie, Cordon-Ragot krijgt zege

Update | Vos wordt gediskwalificeerd wegens onreglementaire positie, Cordon-Ragot krijgt zege

(7 augustus 2022) Marianne Vos heeft op knappe wijze de Postnord Vårgårda WestSweden gewonnen. In de finale trok ze met drie andere rensters in de aanval, zorgde er eigenhandig voor dat de achtervolgende groep niet terugkwam, en sprintte met overschot naar de zege. Het is al de vierde keer in haar carrière dat ze de Zweedse wedstrijd weet te winnen.

In het begin van de wedstrijd lagen meteen al drie gravelstroken, wat voor de nodige nervositeit zorgde binnen het peloton. Er wilden heel wat rensters in de vlucht van de dag zitten, maar na twintig kilometer koers was er slechts één iemand die erin geslaagd was te ontsnappen uit het peloton: Stine Borgli. De Noorse van FDJ-SUEZ-Futuroscope fietste een voorsprong van maximaal een dikke minuut bijeen, maar op 68 kilometer van de aankomst zat haar avontuur er al op.

Onder andere Shirin van Anrooij probeerde de orde te verstoren met wat speldenprikken, maar niemand geraakte weg. Het waren de rensters van Team DSM en Jumbo-Visma die de boel controleerden. Zij hadden met respectievelijk Lorena Wiebes en Marianne Vos de topfavorieten in huis, waardoor ze de koers moesten (en wilden) dragen.

DSM en Jumbo-Visma controleren, Van Anrooij bedrijvig

Trek-Segafredo wilde duidelijk een harde koers, en Lauretta Hanson versnelde dan ook op één van de klimmetjes. Het peloton werd op een lint getrokken, maar echte breuken ontstonden er niet. Het spel zat op de wagen en er werd dan slag om slinger gedemarreerd. Christine Majerus en Demi Vollering probeerden ook even, maar telkens zat er iemand van Jumbo-Visma in het wiel om de boel lam te leggen.

Team DSM en Jumbo-Visma probeerden de koers te controleren, maar er waren duidelijk heel wat rensters die niet zomaar met Wiebes en Vos naar de meet wilden. Van Anrooij versnelde meermaals, ook Hongaars Kampioen Kata Blanka Vas stak haar neus aan het venster. Het peloton gaf echter niemand ruimte, en zo werd de kans op een sprint met de kilometer groter.

Trek-Segafredo opent de debatten, elitegroep rijdt weg

Het bleef dan langere tijd rustig in het peloton, maar op 25 kilometer van de aankomst kregen we toch weer wat opschudding. Drie rensters gingen in de buik van het peloton tegen de grond, Elena Cecchini van Team SD Worx was het grootste slachtoffer. Ondertussen leek iedereen zich bij een sprint neer te leggen, want we kregen geen aanvalspogingen meer.

Op 18 kilometer van de aankomst ging het tempo onder impuls van Trek-Segafredo en Ellen van Dijk dan toch serieus de hoogte in. Alle toppers - Vos, Wiebes, Vollering, Audrey Cordon-Ragot - zaten op de eerste rij. Het was ook nodig, want deze keer scheurde het peloton wel. Een renster of twintig overleefden de slag, met daarbij alle favorieten. De aanwezigheid van Wiebes zorgde er echter voor dat de samenwerking niet optimaal was.

Vos acht haar moment gekozen, Wiebes en SD Worx missen de slag

Vos, Cordon-Ragot, Valerie Demey en Pfeiffer Georgi reden op vijftien kilometer van de aankomst op kousenvoeten weg uit die groep. De Nederlandse besefte dat ze verlost was van Wiebes en draaide het gas volledig open. Georgi, die ploegmaat is van Wiebes bij DSM, werkte logischerwijze niet mee. Team SD Worx had de slag gemist en moest in de achtervolging het vuile werk opknappen.

De voorsprong van het viertal schommelde rond de twintig seconden. Vos was duidelijk de motor van de kopgroep en zorgde er eigenhandig voor dat de achtervolgende groep op achterstand bleef. Haar ploegmaats van Jumbo-Visma leverden knap werk af door de boel lam te leggen. Bij het ingaan van de laatste kilometer probeerde Georgi met een late uitval Vos te verrassen, maar de wereldkampioene veldrijden zat snel op het wiel. Vos was duidelijk de snelste en regelde de sprint met gemak. Cordon-Ragot werd tweede, Georgi moest tevreden zijn met de derde plaats. Wiebes won met overmacht de sprint voor de vijfde plaats.

Update - 7 augustus 2022 (15.30 uur): Vos wordt gediskwalificeerd, Cordon-Ragot wint

Marianne Vos heeft dan toch de Postnord Vårgårda WestSweden niet gewonnen. De renster van Jumbo-Visma werd na afloop van de wedstrijd gediskwalificeerd, omdat ze - al was het maar enkele seconden - haar voorarmen op haar stuur had gelegd, zonder met haar handen haar stuur vast te houden. Audrey Cordon-Ragot, die tweede werd achter Vos in de sprint, is uitgeroepen tot winnaar.

Update | Vos wordt gediskwalificeerd wegens onreglementaire positie, Cordon-Ragot krijgt zege
Voor deze positie werd Marianne Vos gediskwalificeerd

Uitslag Postnord Vårgårda WestSweden wegwedstrijd 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws