Campenaerts wint sprint-a-deux verrassend van Stybar en wint Tour of Leuven Wielrennen
Wielrennen

Campenaerts wint sprint-a-deux verrassend van Stybar en wint Tour of Leuven

Campenaerts wint sprint-a-deux verrassend van Stybar en wint Tour of Leuven

Victor Campenaerts heeft de Tour of Leuven - Memorial Jef Scherens op zijn naam geschreven. De renner van Lotto Soudal versloeg zijn medevluchter Zdenek Stybar verrassend in een sprint-a-deux. Het duo hield een sterke achtervolgende groep op achterstand, waarin goed werd afgestopt door hun ploegen. Anderhalve week geleden won de Belg ook al het bergklassement in de Ronde van Wallonië

De GP Jef Scherens werd omgedoopt tot de Tour of Leuven - Memorial Jef Scherens. Met die naamswijziging werd ook meteen het parcours veranderd. In plaats van enkel rondjes in en rond Leuven, werd er eerst een lus van 115 kilometer gereden door onder meer Overijse, om dan zes plaatselijke rondes te rijden. Onder meer de Keizersberg, Wijnpersstraat en Sint-Antoniusberg werden - net zoals op het WK in 2021 - opgenomen in het parcours.

Deze wijziging legde de organisatie geen windeieren, want met Julian Alaphilippe, Arnaud De Lie, Alexander Kristoff en Cees Bol stonden er heel wat mooie namen aan de start. Negen renners hadden wel zin in een dagje gas geven en vormden al snel de kopgroep, met daarbij Brent Van Moer en Arjen Livyns als grootste namen. Zij kregen maximaal 2.30 minuten voorsprong van het peloton, maar de favorieten begonnen al vroeg met aanvallen.

Alaphilippe toont zich al vroeg, Quick Step neemt het heft in handen

Alaphilippe vertelde vooraf zich nog niet super te voelen na zijn coronabesmetting, maar op iets minder dan honderd kilometer van de aankomst liet de wereldkampioen zich toch al eens zien met een eerste prik. Zijn ploeggenoot Stybar, Israel-kopman Sep Vanmarcke en het Lotto Soudal-koppel Campenaerts en Jasper De Buyst reageerden attent, maar de vijf werden snel weer ingelopen door het peloton.

De benen van Alaphilippe leken goed, hij liet zijn ploeg Quick Step-Alpha Vinyl het peloton mennen. Bol hing achteraan het peloton, de Nederlandse sprinter leek niet klaar om een rol van betekenis te kunnen spelen. Op 55 kilometer van de aankomst was de voorsprong van de negen leiders door deze schermutselingen al gezakt tot slechts vijftig seconden, de vluchters beseften al snel dat ze kansloos waren.

Lotto Soudal trekt ten aanval en komt met vier renners in de kop van de koers

Ook Vanmarcke had duidelijk goed ontbeten, want op 50 kilometer van de aankomst schudde hij aan de boom. De renners van Lotto Soudal waren bij de pinken, met Campenaerts, Florian Vermeersch en De Lie schoven drie man van die ploeg mee. Dries van Gestel en Loïc Vliegen waren namens respectievelijk TotalEnergies en Intermarché-Wanty-Gobert vertegenwoordigd. Stybar was als enige renner van Quick Step-Alpha Vinyl mee, Alaphilippe had de slag gemist.

Het elitegroepje kwam aansluiten bij de overgebleven vluchters, en zo kregen we vijftien leiders, met daarbij maar liefst vier renners van Lotto Soudal (Van Moer had de slag overleefd). De achterstand van het peloton was ondertussen al opgelopen tot dertig seconden. Met nog twee ronden te gaan, na onder meer beukwerk van Dries De Bondt, kwam het peloton - of tenminste wat daar nog van overbleef - tot op tien seconden.

Lotto Soudal wilde de rest niet laten terugkeren, en dus trok Van Moer op de Keizersberg stevig door. Hij effende zo het pad voor Campenaerts en Stybar, die samen op avontuur trokken. Achter het duo kwam alles weer samen. De Lie moest intussen zijn inspanningen bekopen en ging overboord. Ook Alaphilippe moest er op dat moment af in het peloton, zijn benen waren toch niet super.

Campenaerts en Stybar pakken een mooi gat

In de laatste tien kilometers had het duo een voorsprong van ruim dertig seconden. Kristian Sbaragli (Alpecin-Deceuninck) wilde naar het duo toe, maar de overige achtervolgers lieten hem niet wegrijden. Vanmarcke probeerde het daarna, eveneens zonder succes. De mannen van Quick Step en Lotto Soudal stopten effectief af en een georganiseerde achtervolging kwam niet op gang. De twee vooraan konden gaan denken aan de zege.

Dat hoefde Campenaerts geen twee keer te horen. Op de Wijnpers trok hij snoeihard door, waarna Stybar even op een gaatje kwam. De Tsjech moest alle zeilen bijzetten, maar vocht zich toch terug tot op het wiel van de Belg. De twee hadden een impasse bereikt, waarna bij gebrek aan beter besloten werd samen door te rijden zodat ze niet werden ingerekend. Dries Van Gestel schudde in die groep namelijk flink aan de boom, waardoor een aantal jongens in de problemen kwamen.

Diverse demarrages kunnen sprint-a-deux niet voorkomen

Enkele kilometers later, in de diepe finale, kwamen de renners op de Sint-Antoniusberg. Deze keer viel Stybar aan, zonder succes. Achter hen probeerde Van Gestel nog een keer weg te rijden, eveneens zonder succes. Het lot van de koers was bekend, een sprint-a-deux voor de zege en daarachter een sprint voor plek drie.

Stybar reed aan de leiding en controleerde de situatie. Campenaerts leek in perfecte positie te zitten, maar de favoriet in de sprint was toch echt Stybar. De Tsjech ging van kop af aan, Campenaerts volgde hem met bravoure en kwam met machtige halen naast hem. De renner van Lotto Soudal trok hard door en duwde zijn wiel voor dat van de renner van Quick Step, waarna de zege op verrassende wijze naar Campenaerts ging. De sprint voor de derde plek werd gewonnen door Kristoff van Intermarché.

Uitslag Tour of Leuven 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws