Van der Breggen is Nederlands kampioen na een zeer indrukwekkende koers Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Van der Breggen is Nederlands kampioen na een zeer indrukwekkende koers

Van der Breggen is Nederlands kampioen na een zeer indrukwekkende koers

Anna van der Breggen heeft zich gekroond tot nieuwe Nederlands kampioene. De koers die volledig coronaproof was, werd gesierd door de mooie aanvallen en een harde koers. Het harde werk van Van der Breggen werd beloond met de overwinning.

De koers begon hard, in de regen. Gedurende de eerste rondes ging het steeds harder regenen, terwijl het tempo hoog was. Onder druk van Boels-Dolmans werd het peloton helemaal uit elkaar gescheurd. Jip van den Bos was de eerste die ten aanval trok, waarna Van der Breggen en Anouska Koster de sprong maakten. Met zijn drieën grepen ze al snel twee minuten, terwijl CCC-Liv in opdracht van Marianne Vos probeerde het gat te verkleinen.

Van den Bos bleek in supervorm te verkeren, want met nog tachtig kilometer te gaan reed zij weg bij haar twee medevluchters. Van der Breggen, ploeggenote van Van den Bos, zat dus in de tang. Toch had haar ploeg Boels-Dolmans alle touwtjes in handen. In het peloton hadden ze een overtalsituatie, waardoor ze de achtervolging flink konden verstoren. Voor Vos en Annemiek van Vleuten zelf was het nog te vroeg, waardoor Van den Bos langzaam kon uitbouwen.

Van Vleuten en Vos in de tang van Boels-Dolmans

Met nog zeventig kilometer te gaan liet Van den Bos zich terugpakken door de andere twee. Hun voorsprong liep langzaam naar de drie minuten toe. Ondertussen was de lucht droog, maar het asfalt nog verre van. Het peloton ging harder koersen en binnen tien kilometer liepen zij flink in op de kopgroep. Het verschil was met nog zestig kilometer te gaan nog maar één minuut en twintig seconden.

Enkele vrouwen van CCC-Liv probeerden een aanval te plaatsen vanuit het peloton. Met nog vijftig kilometer te gaan plaatste Vos een krachtige aanval waarbij ze Amy Pieters mee kreeg, het peloton met onder andere Van Vleuten wisten de twee snel terug te halen.

Van Vleuten, Vos en Pieters in de achtervolging

Van Vleuten draaide de gashendel open en met nog veertig kilometer te gaan ging ze ervandoor, waarbij ze een aantal renners mee kreeg. Samen met Nancy van der Burg, Chantal van den Broek-Blaak, Vos en Pieters vormde Van Vleuten de achtervolgingsgroep op de voorste drie. Met nog dertig kilometer te gaan werden de achtervolgers bijgehaald door zeven dames.

Het verschil tussen de groepen was na daarna nog maar één minuut. Op de klim probeerde Van Vleuten weer op het zelfde punt aan te vallen, Vos en Pieters konden weer volgen terwijl Blaak de slag miste. Van der Breggen, Van den Bos en Koster hadden met nog 25 kilometer te gaan nog maar een magere voorsprong van een halve minuut. In de voorste groep kreeg Van den Bos het moeilijk en moest de andere twee laten gaan. Daar vlak achter moesten Pieters en Vos de sterke Van Vleuten laten gaan.

Van Vleuten op jacht naar Van der Breggen en Koster

Van Vleuten kon de oversteek maken naar Van den Bos die moest afhaken van de voorste groep. Van der Breggen trok op vijftien kilometer voor de finish flink door en reed zo Koster eraf, daarachter moest Van den Bos ook passen tegenover de tempoversnelling van Van Vleuten. Het verschil tussen Van der Breggen en Van Vleuten was daarna een kleine vijftig seconden. De wereldkampioene kon rustig aansluiten bij de geloste Koster en zette daarmee de achtervolging in op Van der Breggen.

Het gat tussen Van der Breggen en haar achtervolgers werd steeds groter en daarmee leek ze op weg te gaan naar haar eerste overwinning in het Nederlands kampioenschap. In de laatste drie kilometer durfde de Zwollenaar zelfs nog even van fiets te wisselen en fietste daarmee richting de streep. Van der Breggen kwam als eerste aan en won de koers na een indrukwekkende dag.

Uitslag NK vrouwen 2020:

1. Anna van der Breggen
2. Annemiek van Vleuten +1.19
3. Anouska Koster +2.00
4. Marianne Vos +3.09
5. Amy Pieters +3.13
6. Jip van den Bos +3.45
7. Chantal van den Broek - Blaak +5.27
8. Nancy van der Berg ''
9. Riejanne Markus +5.29
10. Demi Vollering +5.30

Lees hieronder onze liveblog terug!

Laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws