Van Vleuten gebruikte Youtube-filmpjes van onder andere Gesink als voorbereiding op Vuelta Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Van Vleuten gebruikte Youtube-filmpjes van onder andere Gesink als voorbereiding op Vuelta

Van Vleuten gebruikte Youtube-filmpjes van onder andere Gesink als voorbereiding op Vuelta

De voorjaarsklassiekers zijn nog maar net achter de rug en daar is de eerste grote ronde van het jaar al. Neen, we hebben het niet over de Giro d'Italia, maar over de La Vuelta Femenina. Het vrouwenpeloton begint namelijk maandag al aan hun zevendaagse tocht door Spanje. Na de tegenvallende klassiekers, kijkt Van Vleuten uit naar het werk dat haar misschien nog dat tikkeltje beter ligt: het langere klimwerk.

Maar beginnen doen we maandag met een vijftien kilometer lange ploegentijdrit. 'We rijden met een team dat daar niet per se heel erg op ingericht is. Het doel zal zijn om een degelijke ploegentijdrit neer te zetten. Ik verwacht niet dat we mee gaan doen voor de winst, maar je weet het nooit natuurlijk. Het is denk ik ook belangrijk dat we op elkaar ingespeeld raken, om te fine tunen. Daar gaan we deze Vuelta denk ik ook wel voor gebruiken', aldus Van Vleuten, die de wedstrijd de afgelopen twee jaar wist te winnen.

De eerste aankomst bergop krijgen de vrouwen pas op dag vijf, maar ook etappe zes is iets dat bij de capaciteiten van Van Vleuten past. 'Die zesde etappe is in een gebied waar ik vorig jaar al heb gekoerst. Die etappe won ik ook. Al rijden we nu de etappe anders en de klimmen in tegengestelde richting, van wat ik begreep. Dat is in Cantabria, waar mijn vriend vandaan komt. Vorig jaar kwamen we echt door zijn geboorteplaats. Nu is de etappe wat meer in het oosten van Cantabria. Hij is wat lastiger en ook wat korter ditmaal.'

Van Vleuten gebruikte Youtube als voorbereiding

Maar voor het echte zware klimwerk, moeten we bij de zevende en laatste etappe zijn. 'Dan gaan we over de Lagos de Covadonga. Het is goed dat ze deze beroemde klim in het parcours hebben gedaan, want dat geeft wat meer body aan de Vuelta. Het is echt een super lastige klim. Ik heb hem zelf nog niet gereden, maar wel Youtube-video’s bekeken. Ik heb bijvoorbeeld gezien hoe Robert Gesink er aan het strijden was voor een etappezege in de Vuelta. Mijn vriend heeft me ook goed kunnen informeren over hoe de klim loopt', aldus Van Vleuten.

De Vuelta is dit jaar twee etappes langer dan in 2022, maar toch heeft Van Vleuten ook een puntje van kritiek. De wedstrijd stond vorig jaar in september op de kalender en dat vindt de Nederlandse renster een geschiktere datum. 'Ik denk dat onze kalender iets beter in balans kan zijn en dat het jammer is dat ze de drie Spaanse etappekoersen die nu komen, allemaal bij elkaar zetten in mei. Terwijl we na het WK, dat dit jaar heel vroeg valt in begin augustus, juist ruimte hebben op de kalender. Wat dat betreft vind ik het persoonlijk jammer dat de Vuelta naar deze datum is verhuisd.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws