Verhulst wint Veenendaal-Veenendaal na sprint-a-deux tegen Swinkels Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Verhulst wint Veenendaal-Veenendaal na sprint-a-deux tegen Swinkels

Verhulst wint Veenendaal-Veenendaal na sprint-a-deux tegen Swinkels

Gladys Verhulst heeft de Veenendaal-Veenendaal Classic bij de vrouwen gewonnen. De Franse wielrenster van LeCol - Wahoo was al vroeg in de koers weggereden met Karlijn Swinkels, lang leek het duo binnen schootsafstand voor het peloton, maar in de finale bleef het duo toch vooruit. In de sprint versloeg Verhulst haar metgezel.

Na de start in Veenendaal brak de koers al verrassend snel open. De vrouwen van Jumbo-Visma hadden hun zinnen gezet op succes met Marianne Vos, de topfavoriete. In de beginfase trok de ploeg het peloton in drie stukken, maar alles kwam weer bij elkaar, waarna er een groep van negen wegreed. Bij die groep zat ook Ceylin del Carmen Alvarado, de talentvolle renster die in 2020 het WK veldrijden won.

Jumbo-Visma stuurt Swinkels mee in kopgroep van twee

Na een uur koers was de hergroepering echter alweer een feit. De dames van Coop - Hitec Productions lieten er geen gras over goeien en controleerden het peloton met verve. Een nieuwe ontsnappingspoging van twee dames kreeg wel wat ruimte: Swinkels (Jumbo-Visma Women) en Verhulst (LeCol - Wahoo) reden samen weg en pakten een mooi gat van maximaal ruim 2.30 minuten.

De volgende aanval kwam uit de Poolse hoek. Karolina Kumiega van de Italiaanse Valcar - Travel en Service-ploeg probeerde solo naar het duo toe te rijden. Ze kwam rap tot anderhalve minuut achterstand, maar kreeg het gat nooit volledig gedicht. Het peloton haalde haar voor de finale weer in, en in die finale scheurde het peloton in meerdere stukken.

Peloton breekt in verschillende groepen in natte finale

Het peloton liep in de laatste twintig kilometer bijzonder snel in op de twee dames voorin. Ofja, peloton, wat er nog van over was dan. Er werd namelijk zó hard gereden dat het peloton in allemaal stukken brak. Het slechte weer (de regen viel met bakken uit de hemel) was ongetwijfeld ook niet in het voordeel van de mindere goden in het peloton. Swinkels en Verhulst leken kansloos, maar blijven toch sterk voorin.

In de laatste vijf kilometer stopte Jumbo-Visma goed af voorin het peloton, waardoor Verhulst en Swinkels op miraculeuze wijze een flinke voorsprong vast wisten te houden. De Nederlands/Franse tandem had met nog twee kilometer te rijden een voorsprong van maar liefst 55 seconden. Dat kon niet meer misgaan, en dat ging het ook niet. In een sprint-a-deux was Verhulst de betere van de twee, Swinkels moest genoegen nemen met de tweede plaats. Rachele Barbieri won de sprint voor plek drie.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws