Consonni wint Dwars door Vlaanderen, Nederlandse vrouwen tonen zich Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Consonni wint Dwars door Vlaanderen, Nederlandse vrouwen tonen zich

Consonni wint Dwars door Vlaanderen, Nederlandse vrouwen tonen zich

Chiara Consonni (Valcar-Travel & Service) heeft Dwars door Vlaanderen gewonnen. De Italiaanse won de groepssprint na een vermakelijke wedstrijd. De Nederlandse vrouwen waren erg bedrijvig, maar konden een groepssprint niet vermijden. De jonge Belgische Julie De Wilde (Plantur-Pura) sprintte naar de tweede plaats.

Om klokslag 12.00 uur vertrokken de aanwezige dames voor hun Dwars door Vlaanderen, die in totaal 120 kilometer lang was. Geen onoverkomelijke afstand, en dus zagen we aanvallen bij de vleet. De eerste serieuze poging kwam op naam van een groepje van vijf, met daarbij de Nederlandse dames Nina Kessler en Eline van Rooijen.

Dit kwintet kreeg echter geen serieuze ruimte, waardoor we met een compleet peloton naar de eerste obstakels van de dag trokken. Op het duo Nieuwe Kwaremont-Hotond ontsnapten Victorie Guilman (FDJ) en Svenja Betz (IBCT), maar ook zij bleken een vogel voor de kat op de daarop volgende kasseien van de Mariaborrestraat.

DSM opent, Van Vleuten en co reageren

Op zeventig kilometer van de meet ontbrandde de koers op de beklimming van Berg ten Houte. Team DSM nam initiatief, waarop het peloton in stukken en brokken uiteensloeg. DSM vond zich daarbij met Liane Lippert en Leah Kirchmann in uitstekende positie in het eerste gedeelte. Toppers als Van Vleuten, Longo Borghini en Uttrup Ludwig zagen het gevaar en reden het gat toe op de volgende helling, de Kanarieberg.

In de daaropvolgende wapenstilstand versnelde Brodie Chapman (FDJ). Zij kreeg een minuut cadeau richting de Knokteberg, de volgende hindernis. Wederom Van Vleuten, Longo Borghini en Uttrup Ludwig gingen in de tegenaanval, maar werden al snel gegrepen. Op veertig kilometer van de aankomst glipten Juliette Labous (Team DSM) en Georgia Baker (Team BikeExchange-Jayco) weg uit het peloton. Enkele kilometer later kwamen zij aansluiten bij koploopster Chapman. Het peloton volgde echter op korte afstand.

Onvermoeibare Chapman, Mackaij toont zich

In het peloton probeerden de vrouwen van Trek-Segafredo met onder meer Ellen van Dijk de koers hard te maken. Op de kasseien van Doorn brak het peloton in stukken. Op 25 kilometer van de meet werden de vluchters onder leiding van Van Vleuten gegrepen. Net na de samensmelting achtte Floortje Mackaij (Team DSM) haar moment gekozen. De onvermoeibare Chapman reageerde en zo reden ze met twee weg.

Mackaij en Chapman fietsten maximaal een voorsprong van dertig seconden bij elkaar. Met een monsterbeurt bracht Van Dijk de voorsprong terug tot tien seconden. Het was het signaal voor ploeggenote Longo Borghini om een aanval te plaatsen. Van Vleuten besefte het gevaar en haalde de Italiaanse kampioene terug. Het betekende meteen ook de doodsteek voor Mackaij en Chapman. Op acht kilometer van de meet was alles zo te herdoen.

Van Vleuten hield het tempo strak en zo leek een groepssprint onvermijdelijk. In de technische laatste kilometers probeerde Van Dijk nog op de verrassing te spelen, maar ook haar poging strandde. In de sprint was het uiteindelijk Consonni die de snelste bleek en zo Dwars door Vlaanderen op haar naam schreef. De Wilde werd tweede, Elise Chabbey (Canyon//SRAM Racing) vervolledigde het podium.

Uitslag Dwars door Vlaanderen vrouwen 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws