Vollering countert landgenotes, verstevigt haar leiderstrui, maar wint niet: Franse Muzic net iets sneller bergop Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Vollering countert landgenotes, verstevigt haar leiderstrui, maar wint niet: Franse Muzic net iets sneller bergop

Vollering countert landgenotes, verstevigt haar leiderstrui, maar wint niet: Franse Muzic net iets sneller bergop

Demi Vollering heeft ook de zesde etappe in de Vuelta Femenina gewonnen. De kopvrouw van SD Worx-Protime demarreerde in de slotfase op de slotklim naar La Laguna Negra en kwam solo aan op de aankomst bergop. Haar leiding in het klassement verstevigde ze wel met vijfentwintig secondes.

Etappe vijf leverde al het nodige vuurwerk op voor het algemene klassement. Vollering greep bergop de macht in de Vuelta en mocht deze zesde rit dus starten in de rode leiderstrui. Haar eerste dag in het rood zou meteen een belangrijke worden: met een aankomst bergop (6.5 km à 6,7%) waren de ogen gelijk op haar gericht.

Nederlanders volop in de schijnwerpers: Van Alphen door lelijke val uit koers

Gelijk vanaf de start regende het aanvallen. Vooral de Nederlandse ploeg VolkerWessels was strijdvaardig met continu een renster in de aanval. Na een kleine vijftig kilometer was het dan eindelijk raak en vormde zich de vlucht van de dag. Laura Molenaar (VolkerWessels) ging samen met de Spaanse Claudio San Justo (Eneicat-CMTeam) op pad, en kregen niet veel later twee mede-vluchters erbij: de Belgische Fauve Bastiaenssen (Lotto-Dstny) en de Poolse Aurela Nerlo (Winspace).

De voorsprong van de vier bedroeg maximaal vier minuten, mede doordat het peloton het rustig aan deed. Met een gemiddelde snelheid van 31.31 km/h lag de snelheid op het oplopende parcours dan ook niet hoog. Toch zou er van alles gebeuren voor de laatste slotklim. Eerst was daar een valpartij van Aniek van Alphen (Fenix-Deceuninck). De Nederlandse werd onderuit gekegeld door een bidon die onder haar wielen terecht kwam. Niet veel later zou ze de koers verlaten.

Vervolgens was er actie vanuit het kamp Team Visma | Lease a Bike. Eva van Agt en Carlijn Achtereekte kozen de aanval en zetten hiermee druk op Team SD Worx-Protime. Met drie renster moest die ploeg achtervolgen. Een geslaagde aanval zou het niet worden, waardoor het peloton stapvoets richting de laatste klim zou rijden.

Vos wint tussensprint, snelheid de hoogte in richting slotklim 

De vroege vlucht werd daarbij vlak voor de tussensprint gegrepen. Gunstig voor Marianne Vos (Team Visma | Lease a Bike). Zij won vervolgens de sprint en verzamelde daardoor weer punten voor haar puntentrui. De snelheid ging vervolgens de hoogte in, op weg naar de slotklim.

Meerdere ploegen gooiden het tempo omhoog, waar klassementsleider Vollering comfortabel oogend van voren koerste. Op 3.8 kilometer van de streep begon de Zuid-Hollandse zelf het tempo te bepalen, met nog een groep van twintig rensters in haar wiel. Een kilometer later besloot Vollering het tempo op te schroeven: de eerste groep werd hierdoor meer dan gehalveerd.

Wie zaten hier nog wel bij? Onder meer Paulina Rooijakkers (Fenix-Deceuninck). De Nederlandse durfde als enige nog een demarrage te plaatsen, die door Vollering zelf werd gecounterd. Ook Riejanne Markus (Team Visma | Lease a Bike) en Yara Kastelijn (Fenix-Deceuninck) konden Vollering nog volgen. Toch bleef een renster echt in het wiel van Vollering: de Franse Évita Muzic. De renster van FDJ-Suez ging vlak voor de meet nog over Vollering heen en won hiermee de etappe.

Uitslag etappe 6 La Vuelta Femenina 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws