Vollering deelt tik uit aan Van Vleuten in lastige bergrit La Vuelta Femenina, Vos raakt leiderstrui kwijt Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Vollering deelt tik uit aan Van Vleuten in lastige bergrit La Vuelta Femenina, Vos raakt leiderstrui kwijt

Vollering deelt tik uit aan Van Vleuten in lastige bergrit La Vuelta Femenina, Vos raakt leiderstrui kwijt

Demi Vollering (SD Worx) heeft de vijfde etappe van La Vuelta Femenina op haar naam geschreven. De eerste bergrit naar Mirador de Peñas Llanas liep uit op een ware slijtageslag, waarin de Nederlandse van SD Worx in de laatste meters wegreed bij Annemiek van Vleuten (Movistar). Vollering nam tevens de leiderstrui over van Marianne Vos (Jumbo-Visma).

Traditiegetrouw was het weer een helse opgave om een kopgroep te vormen. Pas na dertig kilometer koers reed er een groepje van zes rensters weg. Quinty Ton (Liv Racing Teqfind), Simone Boilard (St Michel - Mavic - Auber93), Adèle Normand (Massi - Tactic Women Team), Susana Perez (Cantabria Deporte - Rio Miera), Sara Poidevin (EF Education-TIBCO-SVB) en Isabel Martin (Eneicat) kregen echter maar weinig voorgift.

FDJ-Suez dunt peloton uit, Vos capituleert al vroeg

Dat kwam doordat FDJ-Suez er een moordend tempo op na hield richting de eerste klim. Het was dan ook al snel gedaan met de vluchtpoging, maar ook met de ambities van veel andere rensters. De dadendrang op de Puerto de Navafria zorgde er namelijk voor dat Vos, Elizabeth Deignan (Trek-Segafredo), Katarzyna Niewiadoma (Canyon/SRAM Racing), Silvia Persico (UAE Team ADQ) en Liane Lippert (Movistar) het peloton al vroeg moesten laten gaan. Sterker nog, de eerste groep bestond nog maar uit pakweg twintig rensters.

Een lang tussenstuk naar de slotklim deed vermoeden dat er reparatiewerkzaamheden mogelijk waren. Niets bleek minder waar. Niewiadoma en Persico keerden na een fikse achtervolging terug, maar de overige geslagenen verloren in eerste instantie alleen maar meer tijd. Toch stond de groep van Lippert niet stil, al was het maar om Van Vleuten uit een isolement te halen. De wereldkampioene zat helemaal alleen in de kopgroep en zag Niamh Fisher-Black (SD Worx) zonder al te veel erg vallen. Movistar kreeg het uiteindelijk voor elkaar om flink wat tijd terug te pakken, maar niet om de oversteek te maken.

Dygert controleert kopgroep, Vollering sterkste in lastige slotkilometer

In de voorste groep bleef het onder leiding van Chloe Dygert (Canyon/SRAM Racing) en Elise Uijen (Team DSM) redelijk ronddraaien, al viel het soms stil richting de slotklim. Daarvoor liep het al redelijk Spaans vlak omhoog en de koppies begonnen toch redelijk vermoeid te staan. De kopgroep begon uiteindelijk na wat lastige kilometers aan de Mirador de Peñas Llanas en vanaf dat moment was het wachten op de eerste aanval.

Die kwam er niet. Gaia Realini (Trek-Segafredo) legde er wel een strak tempo op, maar niemand durfde echt te gaan. Vollering nam een kilometertje later, na wat tegenstrubbelingen van Realini, op karakteristieke wijze de kop over. Haar tempo deed veel rensters lossen, waaronder Amanda Spratt (Trek-Segafredo), Riejanne Markus (Jumbo-Visma) en Mavi García.

Vollering bleef maar versnellen en kreeg alleen een gesloopte Van Vleuten en Ricarda Bauernfind (Canyon/SRAM Racing) met zich mee. Realini probeerde daarachter het gaatje nog te dichten, maar een aanval van Van Vleuten werd haar te machtig. Vollering had nog inhoud over en versnelde er meteen overheen. Van Vleuten gaf uiteindelijk drie seconden toe, waardoor het zeker nog een strijd wordt in het slotweekend.

Uitslag etappe 5 La Vuelta Femenina 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws