Voorbeschouwing Strade Bianche Donne 2024 | Na loslopend paard nu sluwe Vos die Kopecky en Vollering wil hinderen Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Voorbeschouwing Strade Bianche Donne 2024 | Na loslopend paard nu sluwe Vos die Kopecky en Vollering wil hinderen

Voorbeschouwing Strade Bianche Donne 2024 | Na loslopend paard nu sluwe Vos die Kopecky en Vollering wil hinderen

Stofhappen, duivelse afdalingen en venijnige Toscaanse klimmetjes: de Strade Bianche voor vrouwen staat voor de tiende keer op het programma. De Italiaanse voorjaarsklassieker staat garant voor spektakel en een onvoorspelbaar koersverloop. Daarbij is dit jaar het deelnemersveld om de vingers bij af te likken. In de Leiderstrui blikt vooruit op het vervolg van het voorjaar voor de dames!

Afgelopen jaar kregen we een opzienbarende Strade Bianche Donne te zien. Onder meer een loslopend paard op het parcours maakte de wedstrijd eventjes extra spannend. Uiteindelijk was vooral het voorval tussen de voorop geraakte SD-Worx-dames Lotte Kopecky en Demi Vollering opmerkelijk. Laatstgenoemde dacht te worden gelanceerd door haar ploeggenote, maar Kopecky sprintte zelf ook voor de zege. Vollering won, maar de afloop leverde uiteindelijk wel een hoop tumult op. Het zijn inmiddels zorgen die verleden tijd zijn, want we gaan ons buigen over wie Vollering mag opvolgen aanstaande zaterdag!

Praktische informatie Strade Bianche Donne 2024

  • Siena - Siena (138 km)
  • Zaterdag 2 maart 2024
  • Deelnemers 
  • Klassering: Women's WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaressen Strade Bianche Donne

2023: Demi Vollering
2022: Lotte Kopecky
2021: Chantal Van den Broek-Blaak
2020: Annemiek van Vleuten
2019: Annemiek van Vleuten
2018: Anna van der Breggen
2017: Elisa Longo-Borghini
2016: Lizzie Deignan
2015: Megan Guarnier

Parcours, weer en tijden Strade Bianche Donne 2024

Het mag gerust nog wel een paar keer gezegd worden: de Strade Bianche is uniek in zijn soort. De gravelwegen die kriskras door het Toscaanse landschap lopen, geven de koers een uniek karakter. Bij de mannen stond er dit jaar zelfs een extra lange afstand te wachten, bij de vrouwen blijft die verlenging grotendeels achterwege. Wel is de finale behoorlijk veranderd en is het aantal onverharde kilometers behoorlijk toegenomen: van een dikke dertig naar een dikke veertig in totaal. Spek naar de bek van de technische dames dus! De start en finish in Siena zijn wel hetzelfde. Binnenkomen doen de dames dus op het prachtige Piazza del Campo in de binnenstad.

De lus door Toscane is dit jaar korter en de lus die er bij de mannen is bijgekomen, wordt in de finale rondom Siena ook bij de vrouwen betwist. Na de bekende grindstrook van Le Tolfe wordt een andere weg dan gebruikelijk ingeslagen en volgen een aantal nieuwe grindstroken, te beginnen met de Strada del Castagno. Vervolgens is de Montechiari-strook nieuw en deze is voornamelijk een afdaling. Oppassen dus, maar wellicht ook een kans om iets te forceren voor de technisch sterke rensters.

Na deze twee nieuwe stroken begint de echte diepe finale, met opnieuw de Colle Pinzuto en Le Tolfe als laatste twee onverharde stroken. Hierna golft het door richting de adembenemende finishplaats Siena. Daar wacht de rensters zoals per traditie de listige en lastige finale met het venijnige slotklimmetje naar de Piazza del Campo. Deze korte bestijging heeft een maximaal percentage van zestien procent en kan, mits er nog geen definitieve schifting is gemaakt, geschikt zijn voor een laatste aanval. De finish is richting het middeleeuwse plein.

Voorbeschouwing Strade Bianche Donne 2024 | Na loslopend paard nu sluwe Vos die Kopecky en Vollering wil hinderen
Het profiel van de Strade Bianche Donne 2024

Grindstroken
Begint na..
14,2 km: Vidritta (2,1 km)
21,5 km: Bagmaia (5,8 km)
33,1 km: Radi (4,4 km)
49,1 km: La Piana (6,4 km)
60,6 km: San Martino in Grania (9,5 km)
83,4 km: Monteaperti (0,6 km)
87,7 km: Colle Pinzuto (2,4 km)
94 km: Le Tolfe (1,1 km)
97,4 km: Strada del Castagno (1,3 km)
114,5 km: Montechiaro (3,3 km)
117,9 km: Colle Pinzuto (2,4 km)
124,2 km: Le Tolfe (1,1 km)

Weer
Het is deze week kwakkelweer in Toscane en dat betekent dat er een kans is dat het parcours er eerder modderig dan stoffig bij zal liggen. De dag zelf is daarvoor bepalend, en momenteel wordt er wisselvallig weer voorspeld, met kans op zon, maar ook buien. De donderdag en vrijdag zijn ook van belang en die zullen grotendeels regenachtig verlopen. De kans is dus groot dat het parcours er hoe dan ook niet helemaal droog bij ligt en dat zal hoe dan ook invloed hebben op het koersverloop!

Tijden
Start: ongeveer 9:30 uur
Finish: ongeveer 13:45

Favorieten Strade Bianche Donne 2024

Er zijn in Siena vier oud-winnaressen van de partij. De laatste twee rijden voor SD Worx-Protime en het zou zomaar kunnen dat zij opnieuw overblijven in de finale: Lotte Kopecky en Demi Vollering. Beide dames toonden alweer een goede vorm de laatste weken. Kopecky won als allroundster met vlag en wimpel de UAE Tour, terwijl zowel de Belgische als Vollering alweer sterk acteerden in Omloop Het Nieuwsblad. Met Europees kampioene Mischa Bredewold ook nog in de gelederen zal de Nederlandse topploeg vermoedelijk diep in de finale meerdere troeven kunnen spelen.

Concurrentie is er daarentegen genoeg. Wat te denken van Marianne Vos? Gek genoeg won Vos nog nooit in Strade Bianche. De Brabantse, 36 inmiddels, bewees in de Ronde van Valencia al dat ze een goede vorm heeft en verzilverde deze met een fraaie zege in de slopende Omloop Het Nieuwsblad. In deze wedstrijd overleefde ze de schiftingen en sprintte ze naar de zege, waar een groot deel van de dames die starten in Italië ook aanwezig waren. Bovendien heeft ze een enorme tas aan crosservaring bij zich. Dat geldt natuurlijk ook voor Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) en Shirin van Anrooij (Lidl-Trek). Zij presteerden ook beiden al goed in de Omloop.

shirin van anrooij

Laatstgenoemde zal een tandem vormen met Elise Longo Borghini. De Italiaanse van Lidl-Trek heeft ook de vorm al te pakken en won Strade Bianche in 2017. Hetzelfde geldt voor Lizzie Deignan, zij won in 2016 de gravelkoers. De Britse toonde echter nog niet de hoogvorm van weleer, maar zou altijd kunnen verrassen. Dat geldt ook voor de Spaanse Mavi Garcia, die haar taaiheid toonde in de UAE Tour. Namen UAE ADQ kan Silvia Persico ver komen en ook Katarzyna Niewiadoma is een gevaarlijke dark horse om het de Lage Landen lastig te maken.

De op leeftijd rakende Ashleigh Moolman-Pasio nemen we ook nog mee als schaduwfavoriete. Namena Visma | Lease a Bike is Riejanne Markus een contender als allroundster en als aanvulling op de lange lijst favorieten van SD Worx-Protime is het ook uitkijken naar Niamh Fisher-Black, die laatst een lastige etappe won in de Ronde van Valencia

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Strade Bianche Donne 2024?

Topfavorieten: Marianne Vos (Visma | Lease a Bike), Lotte Kopecky (SD Worx-Protime)
Outsiders: Demi Vollering (SD Worx-Protime), Elisa Longo Borghini en Shirin van Anrooij (beiden Lidl-Trek), Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck)
Long Shots: Katarzyna Niewiadoma (Canyon//SRAM Racing), Silvia Persico (UAE Team ADQ), Mischa Bredewold en Niamh Fisher-Black (beiden SD Worx-Protime), Riejanne Markus (Visma | Lease a Bike), Ashleigh Moolman-Pasio (AG Insurance-Soudal Team), Mavi Garcia (Movistar)

TV Strade Bianche Donne 2024

De Strade Bianche Donne begint zaterdagochtend vroeg al en wordt vanaf lunchtijd uitgezonden. Eurosport is er vanaf 12.00 uur bij en zendt uit vanaf het hoofdkanaal Eurosport 1. Voor mensen zonder tv is de koers ook via de stream op Eurosport.nl te volgen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws