Voorbeschouwing WK tijdrijden - elite vrouwen 2023 | Reusser en Vollering nu tégen elkaar! Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Voorbeschouwing WK tijdrijden - elite vrouwen 2023 | Reusser en Vollering nu tégen elkaar!

Voorbeschouwing WK tijdrijden - elite vrouwen 2023 | Reusser en Vollering nu tégen elkaar!

Stirling is donderdag het decor van een nieuwe editie van het WK tijdrijden bij de vrouwen. In de Schotse stad met veel historie kruisen de sterkste vrouwen ter wereld de degens voor hun mondiale titelstrijd, waar In de Leiderstrui je maar al te graag het nodige over bijbrengt!

Er zijn weinig zekerheden in het leven, maar één van de dingen waar je gif op kan innemen is dat Nederland het goed doet in het vrouwenwielrennen. Van de laatste zes edities van het WK tijdrijden bij de vrouwen gingen er maar liefst vijf naar Nederland. Ellen van Dijk (twee keer), Anna van der Breggen (eenmaal) en Annemiek van Vleuten (ook twee regenboogtruien) boekten succes namens ons kikkerlandje.

Een andere zekerheid is het feit dat we een nieuwe wereldkampioene gaan krijgen, daar Ellen van Dijk momenteel met zwangerschapsverlof is en haar titel logischerwijs dus niet kan verdedigen. Nederland zit opnieuw bij de topfavorieten voor succes, maar winst is dan weer allerminst een gedane zaak richting het kasteel van Stirling.

Praktische informatie WK tijdrijden vrouwen 2023

  • Donderdag 10 augustus, Stirling
  • Deelnemers
  • Klassering: WK

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars WK tijdrijden beloften

2022 Ellen van Dijk
2021 Ellen van Dijk
2020 Anna van der Breggen
2019 Chloé Dygert
2018 Annemiek van Vleuten
2017 Annemiek van Vleuten
2016 Amber Neben
2015 Linda Villumsen
2014 Lisa Brennauer
2013 Ellen van Dijk

WK tijdrijden vrouwen 2023: Parcours, weer en tijden

Voorbeschouwing WK tijdrijden - elite vrouwen 2023 | Reusser en Vollering nu tégen elkaar!

De beloften mannen en elite vrouwen werken hetzelfde parcours af in het tijdrijden. Dit is met start en finish in de Schotse stad Stirling, bekend van het Stirling Castle. Bij die toeristische trekpleister zullen we ook finishen, maar daarvoor moeten de coureurs wel eerst over een venijnige heuvel in de laatste meters.

Starten doen we hemelsbreed op een steenworp afstand van dit kasteel, vanwaar we via de A811 een heel stuk in westelijke richting trekken. Na 12,5 kilometer volgt dan het eerste tussenpunt, net na Nyadd. Het keerpunt in de tijdrit ligt dan weer bij Kippen, na zo'n negentien kilometer. Vanaf die plaats zetten we koers terug richting Stirling, met het tweede tussenpunt na 23 kilometer fietsen op Leckle Road.

Via enkele kleine heuveltjes en het derde tussenpunt (na 31,5 kilometer op Touch Road (zeshonderd meter aan 3,6 procent)) komen we weer in Stirling aan, waar de laatste achthonderd meter aan 5,7 procent omhoog lopen. Na 35 kilometer is dit zwaar, wat nog lastiger gemaakt wordt door de met kasseien geplaveide weg!

De kasseien richting Stirling.

Weer
Ontypisch weer! Voorlopig lijkt het erop dat het donderdag circa 24 graden Celsius gaat worden in Stirling, waar de zon zelfs gaat schijnen. Dat zijn ze in Schotland niet gewend!

Tijden
Start: 14.00 uur (15.00 uur Nederlandse tijd)
Finish: 17.00 uur (18.00 uur Nederlandse tijd) - nog niet bevestigd

Favorieten WK tijdrijden vrouwen 2023

Het 'handige' aan de opbouw naar het WK tijdrijden voor vrouwen is dat er recent al een grote lakmoesproef geweest voor de dames, te weten de slottijdrit van de Tour de France Femmes. Akkoord, dan hadden we het over een rit tegen de klok na zeven dagen koers, maar ben niet verbaasd als de uitslagen van de twee chrono's flink overeen blijken te komen.

Hoe dan ook is Marlen Reusser dé te kloppen vrouw. De hardrijdster uit Zwitserland heeft het afgelopen jaar nóg een stap gezet en dat resulteerde onder meer in een overwinning in die genoemde strijd tegen de klok van de Tour de France Femmes. Afgelopen seizoen werd Reusser in München al Europees kampioen tegen de klok en dit WK kan een nieuwe vink op de bingo betekenen.

Geen Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten bij Nederland, maar wel Riejanne Markus en Demi Vollering. Die eerste maakte in juni indruk met een fameuze titel op het Nederlands kampioenschap tegen de klok, terwijl die tweede dit jaar in alle facetten van de wielersport een flinke stap heeft gezet. Dat belooft!

Voorbeschouwing WK tijdrijden - elite vrouwen 2023 | Reusser en Vollering nu tégen elkaar!

Op basis van talent is het ook uitkijken naar Chloé Dygert, de wereldkampioene van 2019. In 2020 raakte zij zwaar geblesseerd bij een val in Imola, maar inmiddels lijkt ze stilaan weer aansluiting te vinden bij de mondiale wielertop. Als één van de weinige dames reed ze geen Tour, maar is dat een voor- of nadeel? We gaan het donderdag weten, al liet haar ploeg net voor de tijdrit weten dat ze ziek was geworden.

De grootste vier favorieten hebben we dan wel genoemd, maar er zijn nog kapers op de kust voor een mooie ereplaats. Wat te denken van olympisch kampioene op de weg Anna Kiesenhofer uit Oostenrijk, of Toursmaakmaaksters als Juliette Labous (Françaises) en Emma Norsgaard (Deense dames).

Bij de Belgen geen Lotte Kopecky, maar wel Julie De Wilde. Zij hoort samen met Vittoria Guazzini (Italië), Anna Henderson (Groot-Brittannië), Grace Brown (Australië), Audrey Cordon-Ragot (Frankrijk) en Olivia Baril (Canad) tot de overige kanshebsters.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor het WK tijdrijden vrouwen 2023?

Topfavorietes: Marlen Reusser (Zwitserland) en Demi Vollering (Nederland)
Outsiders: Chloé Dygert (Verenigde Staten), Riejanne Markus (Nederland) en Grace Brown (Australië)
Long shots: Juliette Labous (Frankrijk), Anna Kiesenhofer (Oostenrijk), Emma Norsgaard (Denemarken), Vittoria Guazzini (Italië) en Anna Henderson (Groot-Brittannië)

TV WK tijdrijden vrouwen 2023

De tijdrit bij de elite vrouwen is donderdag vanaf 15.00 uur te zien bij Sporza (VRT 1), de NOS (NPO 1) en Eurosport.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws