Voorbeschouwing WK tijdrijden - junioren 2023 | Toptalenten kruisen de degens richting Stirling Castle Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing WK tijdrijden - junioren 2023 | Toptalenten kruisen de degens richting Stirling Castle

Voorbeschouwing WK tijdrijden - junioren 2023 | Toptalenten kruisen de degens richting Stirling Castle

De junioren mochten zaterdag de wegwedstrijden op het 'super' WK wielrennen 2023 beginnen, maar moeten die eer voor de tijdritten laten aan de beloften. Desondanks gaan de jongste leeftijdscategorieën op het Wereldkampioenschap natuurlijk wel gewoon strijden om hun regenboogtrui! In de Leiderstrui geeft je de ditjes en datjes mee.

Joshua Tarling won vorig jaar, maar ook prominente figuren als Remco Evenepoel, Tom Pidcock, Lennard Kämna, Brandon McNulty en in een verder verleden Marcel Kittel en Fabian Cancellara komen terug op de erelijst bij de junioren mannen. Wie wint, heeft dus een mooie toekomst!

Praktische informatie WK tijdrijden beloften 2023

  • Vrijdag 11 augustus (junioren mannen), Stirling
  • Deelnemers
  • Klassering: WK

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars WK tijdrijden junioren

2022 Zoe Backstedt / Joshua Tarling
2021 Alena Ivanchenko / Gustav Wang
2020 Niet verreden
2019 Aigul Gareeva / Antonio Tiberi
2018 Rozemarijn Ammerlaan / Remco Evenepoel
2017 Elena Pirrone / Tom Pidcock
2016 Karlijn Swinkels / Brandon McNulty
2015 Chloé Dygert/ Leo Appelt
2014 Macey Stewart / Lennard Kämna
2013 Séverine Eraud / Igor Decraene

WK tijdrijden junioren 2023: Parcours, weer en tijden

Voorbeschouwing WK tijdrijden - junioren 2023 | Toptalenten kruisen de degens richting Stirling Castle

De parcoursen van de junioren hebben alle gelijkenissen met de eerder verreden wedstrijden, maar vanwege hun leeftijd werken ze uiteraard wel minder kilometers af. De mannen junioren doen het met 22,8 kilometer tegen de klok, de vrouwen draaien eerder al af en krijgen 13,4 kilometer voor de kiezen.

De aankomst is wel 'gewoon' hetzelfde als bij alle andere tijdritten, namelijk de toeristische trekpleister Stirling Castle. De laatste achthonderd meter lopen daar vies omhoog en zijn ook nog eens geplaveid met kasseien, dus dat worden hoe dan ook mooie beelden!

De kasseien richting Stirling.

Weer
De junioren lijken donderdag en vrijdag nog net goed weg te komen qua regen. Donderdag wordt het met 24 graden Celsius zelfs vrij warm in Stirling, waar het vrijdag al wat daalt en er dan ook meer kans is op regen.

Tijden
Start junioren mannen: 10.00 uur (11.00 uur Nederlandse tijd) - vrijdag 11 augustus
Finish junioren mannen : 12.00 uur (13.00 uur Nederlandse tijd) - nog niet bevestigd

Favorieten WK tijdrijden junioren mannen 2023

Bij de mannen hebben we al iets meer vergelijkingsmateriaal. Albert Withen Philipsen, winnaar van de wegrace, laat de tijdrit schieten. De andere Deen in die kopgroep, Theodor Storm, is er als schaduwfavoriet wel bij, maar we houden toch vooral een andere Scandinaviër in de gaten: Jorgen Nordhagen, die al een profcontract bij Jumbo-Visma op zak heeft en dit jaar de tijdritten in de Vredeskoers en Saarland won.

Nederland heeft met Sjors Lugthart en Mees Vlot ook twee mannen die dit jaar al bewezen dat zij een aardig eindje tegen de klok kunnen rijden, wat ook geldt voor de Belgen. Sente Sentjens wordt gezien als supertalent, terwijl Duarte Marivoet een echte specialist is tegen de klok. Hij eindigde vorig jaar als achtste op het WK, waarvan de top zeven er niet meer bij is.

Uit de Angelsaksische landen houden we vooral David John Thompson, AJ August (Verenigde Staten, alhoewel hij ziek verstek moest laten gaan voor de wegrit), Adam Rafferty (Ierland), Ben Wiggins (Groot-Brittannië) en Oscar Chamberlain (Australië) in de gaten, terwijl de Duitsers met Paul Fietzke - tweede in de wegrit voor junioren - en Louis Leidert ook twee kandidaten in huis hebben.

Markel Beloki is dan weer de Spaanse kampioen, een eer die bij de Italianen is toebedeeld aan Luca Giami. De Fransen rekenen op Maxime Decomble en Arthur Blaise.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor het WK tijdrijden junioren mannen 2023?

Topfavoriet: Jorgen Nordhagen (Noorwegen)
Outsiders: Oscar Chamberlain (Australië) en Paul Fietzke (Duitsland)
Long shots: Mees Vlot (Nederland), Sente Sentjens (België) en David John Thompson (Vergenigde Staten)

TV WK tijdrijden junioren 2023

De tijdritten bij de junioren kun je volgen via Sporza op VRT 1, dat donderdag vanaf 14.30 uur van de partij is en vrijdag om 11.40 uur aan de uitzending begint. Eurosport biedt de online opties via GCN+, Discovery+ en Eurosport.com. In de Leiderstrui is ter plekke voor updates rondom de koersen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws