Wiebes kroont zich in verschroeiende hitte tot Nederlands kampioen op de weg Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Wiebes kroont zich in verschroeiende hitte tot Nederlands kampioen op de weg

Wiebes kroont zich in verschroeiende hitte tot Nederlands kampioen op de weg

Lorena Wiebes heeft in Ede het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg gewonnen. In de brandende zon was ze de snelste van een elitegroepje. Door de overwinning volgt ze Chantal Blaak op als nationaal kampioene.

Om 14:30 werd het startschot gegeven voor de 122,6 kilometer durende koers door de burgemeester van Ede. Na 45 minuten was het Kirstie van Haaften die als eerste uit de greep van het peloton wist te geraken. Haar poging zorgde voor weinig onrust in de groep, waardoor haar voorsprong op kon lopen tot bijna een minuut.

Het was vervolgens Marieke van Witzenburg die in de tegenaanval trok. Zij sloot aan bij Van Haaften vooraan, maar hun voorsprong werd nooit meer dan een minuut. In de warme omstandigheden verloren zij na anderhalf uur koers snel hun voorsprong, waardoor er mogelijkheden voor nieuwe ontsnappingen ontstonden.

Acht vrouwen zetten nieuwe poging op touw

Op 63 kilometer van de meet was het Blaak die een eerste poging waagde. Haar poging werd gesmoord, maar beloofde een opmaat tot meer spektakel. Na een mislukte ontsnapping van Eva Jonkers was het diezelfde Blaak die een zevental rensters met zich meekreeg: Ellen van Dijk, Floortje Mackaij, Evy Kuijpers, Nancy van de Burg, Kirsten Peetoom, Riejanne Markus en Julia Soek.

In het peloton zette vervolgens de ploeg van Parkhotel-Valkenburg de achtervolging in. Echter, door de goede samenwerking vooraan wist het verschil al snel op te lopen naar 42 seconden. Lange tijd bleef de achterstand van het peloton rond dit aantal seconden schommelen. Bij ingang van de laatste ronde ging het er steeds beter uitzien voor de nog fit-ogende rensters vooraan.

Zenuwslopende finale in brandende hitte

In de felle zon werden in beide groepen nog extra krachten gevonden om het tempo op te voeren. Langzaam maar zeker werden alle ploeggenotes van Wiebes opgesoupeerd in de achtervolging. Door goed werk van Moniek Tenniglo werd het laatste gaatje gedicht, waardoor de debatten opnieuw geopend konden worden bij het uitrijden van Wageningen.

Een aanval van Annemiek van Vleuten leidde tot de oprichting een nieuwe kopgroep van dertien vrouwen. Sterke rensters als Anna van der Breggen, Marianne Vos en Amy Pieters slopen mee naar de kopgroep vooraan. Ook sprintster Wiebes was nog van de partij.

Het was uiteindelijk Lucinda Brand die op vier kilometer van de meet een verschroeiende demarrage uit de benen schudde. Al gauw pakte ze meer dan tien seconden en leek daarmee op weg te gaan naar de overwinning op dit Nederlands kampioenschap. Het was echter het werk van Van Dijk en Van Vleuten dat haar poging deed stranden.

Uiteindelijk zou een kleine groep rensters mogen gaan sprinten voor de dagzege. Pieters ging al vroeg aan, waardoor Wiebes mee in haar slipstream kon gaan. De renster van Parkhotel-Valkenburg was daarna veel te snel voor haar concurrenten en zette de rest op enkele fietslengtes achterstand. Door haar overwinning mag ze het komende jaar de Nederlandse tricot aandoen. (Foto: screenshot Eurosport)

Uitslag NK wielrennen vrouwen 2019

1. Lorena Wiebes
2. Marianne Vos
3. Amy Pieters
4. Annemiek van Vleuten
5. Ellen van Dijk
6. Nancy van der Burg
7. Floortje Mackaij
8. Yara Kastelijn
9. Lonneke Uneken
10. Lucinda Brand

Liveblog NK wielrennen vrouwen 2019

Als het liveblog niet laadt, of geen updates meer geeft, ververs de pagina dan!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws