Wiebes weerstaat late aanval Ludwig en wint in extremis eerste rit in Tour of Scandinavia Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Wiebes weerstaat late aanval Ludwig en wint in extremis eerste rit in Tour of Scandinavia

Wiebes weerstaat late aanval Ludwig en wint in extremis eerste rit in Tour of Scandinavia

Lorena Wiebes wist in het Noorse Halden de openingsrit van de WorldTour-koers voor vrouwen Tour of Scandinavia te winnen. De Nederlandse van SD Worx weerstond aanvallen van onder anderen Cecilie Uttrup Ludwig en kon zo naar de overwinning spurten.

Met Van Vleuten als absolute publiekstrekker ging in Noorwegen woensdag de Tour of Scandinavia van start. De Nederlandse kon in haar programma voor de laatste maanden van het seizoen geen koers opnemen die haar als een jas paste, waarna ze besloot maar te komen rijden in mooie landen als Noorwegen.

Kopgroep met Backstedt en Moolman krijgt geen ruimte

Vanuit startplaats Mysen kregen de rensters 124 kilometer voor de kiezen, waarbij er vrij snel een mooie kopgroep van vier dames ontstond. Daarbij toptalent Zoe Backstedt (EF Education-TIBCO), Teuntje Beekhuis (Jumbo-Visma), Maggie Coles-Lyster (Israel-Premier Tech-Roland) en Aisgleigh Moolman-Pasio van AG Insurance-Soudal-Quick-Step, die we natuurlijk kennen van de Tour de France Femmes.

Gezien de categorie van namen besloot het peloton hen geen vrijgeleide te geven, waarna Femke Beuling (Jumbo-Visma) en Tiril Jorgensen (Coop-HITEC) dit wel kregen. Twee minuten was het maximale wat zij in de schoot geworpen kregen, maar nadat Beuling haar Noorse kameraadje niet meer kon volgen liep dit op naar circa het dubbele.

Van Vleuten valt aan op lastig klimmetje

Jorgensen reed vervolgens een puike wedstrijd. De Noorse bleef lang in haar eentje vooruit, ondanks het achtervolgende peloton. Met nog 23 kilometer te gaan was ze er alleen wel aan voor de moeite. Op de lastige heuveltjes in de buurt van de finish in Halden, legden de favorieten voor de eindzege elkaar het vuur aan de schenen. Van Vleuten zat daar nog even in een omvangrijke kopgroep, waar ook rensters als Soraya Paladin (Canyon//Sram) bijzaten. Al was dit eerder een eerste peloton.

Die groep werd echter weer ingelopen. De volgende uitval kwam van de Poolse Agnieszka Skalniak-Sojka. Zij kreeg gezelschap van Liane Lippert, de Duitse ploeggenote van Van Vleuten, en Uttrup Ludwig (FDJ-Suez). Al snel bleek dat die twee te hard gingen voor Skalniak-Sojka. Lippert en Ludwig zetten samen door.

Wiebes overleeft en sprint naar de zege

Ludwig zette stevig door en reed nog een tijd solo voor het peloton uit, ze ze kon alleen niet uit de greep van het peloton blijven. SD Worx was daar hard aan het werken voor Wiebes, die zich tot dan toe logischerwijs niet in de debatten had gemengd. De Nederlandse spurtbom kwam op het juiste moment uit de wielen, zette hard aan, en won de eerste rit in de Tour of Scandinavia

Uitslag etappe 1 Tour of Scandinavia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws