Jakobsen wint massasprint in Madrid, Roglic definitief winnaar Vuelta 2019 Vuelta a Espana

Jakobsen wint massasprint in Madrid, Roglic definitief winnaar Vuelta 2019

Door Jorn Schulting 15 september 2019 | 19:33


Fabio Jakobsen heeft de afsluitende 21e etappe van de Vuelta a Espana op zijn naam geschreven. De Nederlands kampioen van Deceuninck-Quick-Step maakte het karwei van zijn ploeg af in een min of meer ceremoniële etappe over lokale omlopen in Madrid. Primoz Roglic mag, zoals verwacht, de eindzege van de Vuelta op zijn palmares bijschrijven. 

In slakkentempo en aan het bier naar Madrid

Zoals verwacht viel er in de eerste tientallen kilometers naar Madrid weinig spannends te beleven. Het peloton reed in een zeer gematigd tempo richting de laatste kilometers van deze Vuelta. Onderweg waren er vooral lachende gezichten te zien in het peloton en waren er de nodige fotomomenten. Ook waren een aantal renners al te betrappen op het nuttigen van een flesje of blikje bier. Onder aanvoering van Jumbo-Visma kwam het peloton aan op de lokale omlopen in Madrid.

Eerste aanvallen pas na aankomst op lokale omlopen

Een reeks aanvallen vonden plaats nadat de renners voor het eerst de streep in Madrid hadden gepasseerd. Vanaf dat moment moesten er nog negen rondes van 5,8 kilometer worden afgelegd. Het waren Daniel Martinez (EF Education) en Diego Rubio (Burgos) die het bal openden in een poging de massasprint te ontwijken.  

Op de kop van het peloton waren het Deceuninck-Quick-Step (Jakobsen) en BORA-hansgrohe (Bennett) die de leiding van Jumbo-Visma overnamen. Zij hielden de Colombiaan-Spaanse tandem in bedwang en zorgden ervoor dat de vluchters in schootsafstand bleven. Groter dan een halve minuut is de voorsprong dan ook nooit geworden.

Vluchters gegrepen, massasprint onontkoombaar

Met de ingang van de laatste ronde werden de vluchters gegrepen. Het was Deceuninck-Quick-Step dat het tempo bepaalde. De massasprint was mede daardoor niet meer te voorkomen. In de laatste meters waren de treintjes van Deceunick-Quick-Step en Trek-Segafredo die het met elkaar aan de stok hadden. In de laatste meters waren het Jakobsen, Theuns en Bennett die voor de zege streden. Daar waar de Belg wegviel door een manoeuvre van Maximiliano Richeze, kwam Bennett nog dichtbij. Uiteindelijk bleek de Nederlander de snelste benen te hebben. Het is voor de Nederlands kampioen de tweede zege in de Vuelta en de vijfde voor zijn ploeg.

Roglic niet in de problemen, Lopez krijgt troostprijs

De rode trui van Roglic kwam, zoals verwacht, niet in gevaar. Integendeel, onderweg ging de Sloveen meermaals op de foto en proostte hij alvast een biertje met onder andere Alejandro Valverde, wittetruiwinnaar Tadej Pogacar en Geoffrey Bouchard, de winnaar van het bergklassement. Om eventuele valpartijen tussen de sprintersploegen te voorkomen, bevond de leider zich in de slotkilometers van de etappe zich voornamelijk in de achterste linies van het peloton.

Miguel Angel Lopez mocht, ondanks het mislopen van zowel het podium als de witte jongerentrui toch een "prijs" op zijn palmares bijschrijven. Hij werd benoemd tot meest strijdlustige renner van deze editie van de Vuelta. (Foto: Sirotti)

Uitslag etappe 21 Vuelta a Espana

1. Fabio Jakobsen
2. Sam Bennett "
3. Szymon Sajnok
4. Jon Aberasturi
5. Edvald Boasson Hagen
6. Edward Theuns
7. Tosh Van der Sande
8. Clément Venturini
9. Marc Sarreau
10. Dion Smith

Klassement na etappe 21 Vuelta a Espana

1. Primoz Roglic
2. Alejandro Valverde +2.33
3. Tadej Pogacar +2.55
4. Nairo Quintana +3.46
5. Miguel Angel Lopez +4.48
6. Rafal Majka +7.33
7. Wilco Kelderman +10.04
8. Carl Fredrik Hagen +12.54
9. Marc Soler +22.27
10. Mikel Nieve +22.34

Lees het liveblog van etappe 21 van de Vuelta a Espana 2019 terug

Laadt het liveblog even niet? Druk dan op F5.

 

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Einde Liveblog

Beste lezers, het was ons een genoegen u bij te mogen staan gedurende deze editie van de Vuelta a Espana. Wij hopen u van dienst te zijn geweest en wensen u zo spoedig mogelijk terug te zien! 

Top 3

Sam Bennett kwam nog dichtbij, maar het is toch de Nederlander die er met de zege vandoor gaat.

1. Fabio Jakobsen
2. Sam Bennett
3. Szymon Sajnok

FINISH: JAKOBSEN WINT!

Jakobsen wint de etappe!!

800 meter

Een gigantisch tempo richting de laatste meters. Wie gaat er winnen?

1 km

Laatste kilometer! DQS nog altijd op kop!

3 km

Merkwaardig: Astana op kop van het peloton. Wat zijn zij van plan?

4 km

Tim De Clercq op kop! Gaat Jakobsen het doen vandaag?

6 km

Nog één ronde te gaan. De vluchters zijn zojuist gegrepen. Het is Deceuninck-Quick-Step dat Jakobsen zo goed mogelijk gaat proberen af te zetten.

11 km

Status quo. Nog altijd rijdt het dappere tweetal voor het peloton uit. Het zal niet lang meer duren.. zo is de verwachting.

16 km

Ongelukje achterin het peloton. Doull (INEOS) en Cabedo (Burgos) haken met de fietsen in elkaar. Zij rijden op dit moment op achterstand. 

22 km

Nog 22 kilometer te gaan! Nog altijd zijn het de dappere vluchters Martinez en Rubio die proberen uit de greep van het peloton te blijven. De kans dat dat gaat lukken lijkt daarentegen bijzonder klein. De voorsprong blijft om en nabij de 20 seconden. 

Het tempo ligt nu flink hoger

32 km

Deceuninck-Quick-Step rijdt voor Fabio Jakobsen op de kop van het peloton. Daarvoor rijden Martinez en Rubio nog altijd op zo'n 20 seconden voor de rest uit. 

40 km

Daniel Martinez en Diego Rubio lijken de vluchters van de dag te worden. Zij rijden op dit moment kort voor het peloton uit.

45 km

Het gaat een stuk harder op dit moment. Er wordt dan ook weinig ruimte gegeven voor een eventuele ontsnapping.

Aankomst in Madrid

51 km

Het is eindelijk koers! De eerste aanvallen van de dag vinden plaats. Onder andere Willie Smit en Manuele Boaro proberen het. 

52 km

Het peloton komt onder leiding van Jumbo-Visma voor het eerst over de meet in Madrid. Nog 9 rondes van 5,8 kilometer te gaan! 

57 km

Jumbo-Visma rijdt op kop van het peloton. Echt hun best hoeven ze daar niet voor te doen. Nog altijd gaat het peloton in een bijzonder laag tempo over de Madrileense wegen. 

58 km

Dit lijkt genoeg te zeggen over de huidige staat van deze etappe

69 km

En daar is het bier! Roglic, Valverde, Pogacar en Bouchard proosten op hun succes.

78 km: Het feest lijkt al te zijn begonnen

93 km

Nog altijd rijdt het peloton in een zeer langzaam tempo richting de lokale omlopen in Madrid. Voorlopig wordt er nog niks ondernomen door de ploegen die vandaag minder geïnteresseerd zouden zijn in een massasprint. Nog 93 kilometer te gaan in de Vuelta a Espana 2019!

Op het gemak

Beelden vanuit de Madrileense polonaise

103 km

Op dit moment rijdt het peloton in een zeer gematigd tempo. Rodetruidrager Roglic zwaait als een koning naar het Spaanse volk langs de kant. 

Start!

Het peloton is vertrokken voor de laatste etappe om en nabij Madrid. Voorlopig bevinden de renners zich nog binnen de geneutraliseerde zone van het parcours.

Power Rangers?

We zijn onderweg!

Met oorlogswonden naar Madrid

De topfavoriet vandaag: Sam Bennett

Altijd blijven lachen

Hoewel hij zal balen het podium en de witte trui te zijn misgelopen... Miguel Angel "Superman" Lopez blijft altijd lachen. 

Voor de laatste keer!

'Een goed stel', zou Theo Reitsma hebben gezegd

Oppassen voor valpartijen!

Ondertussen in de straten van Madrid...

Jumbo-Visma in stijl naar het erepodium

De overgebleven matadoren

Het was een zware Vuelta, maar desondanks hebben deze renners Madrid weten te behalen.

Dit staat op het programma

Hoe staan we ervoor?

Welkom!

Het zit er bijna op. De laatste etappe van de Vuelta a Espana gaat over een klein uurtje van start. Voor de klassementsrenners vermoedelijk slechts een formaliteit, maar ook formaliteiten dienen nog eerst te worden voldaan.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws