šŸŽ„ Cavendish trekt conclusies na zware eerste Tourrit, ploegmakker moest opgeven door zonnesteek Wielrennen
Wielrennen

šŸŽ„ Cavendish trekt conclusies na zware eerste Tourrit, ploegmakker moest opgeven door zonnesteek

šŸŽ„ Cavendish trekt conclusies na zware eerste Tourrit, ploegmakker moest opgeven door zonnesteek

Het gaat niet goed met Mark Cavendish in de openingsetappe van de Tour de France. De Brit van Astana Qazaqstan Team kreeg het zeer vroeg in de eerste rit moeilijk en werd uiteindelijk zelfs al kotsend gespot op zijn tweewieler.

Zelfs naar Cavendish-begrippen kreeg hij het zeer vroeg lastig op de eerste beklimming van de dag, waar conculega's als Bryan Coquard zich al over hem ontfermden. Vaste lead-out Michael Morkov liet zich uitzakken tot zijn kopman, die snel enkele minuten verloor. Toen werden ook Cees Bol, Michele Gazzol en Davide Ballerini gesommeerd om zich tot Cavendish te laten uitzakken, die het zichtbaar zwaar had onder de Italiaanse zon.

Ondertussen was het duidelijk dat het Ʃcht niet goed ging met Cavendish, die in een korte afdaling over moest geven. Hij was overigens niet de enige spurter die moest lossen: ook Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL), Arnaud DƩmare (ArkƩa - B&B Hotels), Alexander Kristoff (Uno-X) en Fernando Gaviria (Movistar) moesten vroeg passen door het tempo van EF Education-EasyPost.

Voor al deze mannen geldt dat de tijdslimiet halen het belangrijkste is in Italiƫ, waar het tussen de 30 en 35 graden heet is. Daar zou Gazzoli van de Kazachse formatie alvast niet bij zijn, daar hij er op circa honderd kilometer van de aankomst de brui aangaf. Zodoende was de Italiaanse knecht van Cavendish de allereerste opgever van deze Tour. Oorzaak: een zonnesteek, die hem maag- en darmklachten opleverden.

Cavendish: 'Wisten waar we mee bezig waren'

De sprinter zelf kwam uiteindelijk ruim op tijd binnen. Zorgen kende hij onderweg niet, zo zegt hij in een video op X. 'Je werkt een plan uit wat je denkt dat de eerste renners in koers gaan doen, en dan doe je wat nodig is om de tijdslimiet te behalen. Dat is niet gemakkelijk. Anderzijds, we wisten waar we mee bezig waren.'

Wel was het een loodzware dag voor de veelvuldig winnaar van Tourritten. 'Als je mijn lichaamsbouw hebt, begin je vandaag beter niet meer met koersen. Die dagen liggen achter ons. We hebben onderweg niet veel tijd gehad om te praten. Het was zo lastig, maar we hadden een plan en zijn daar bij gebleven. Ik had liever nog Ć©Ć©n klim langer in het peloton gezeten, maar ik zag sterretjes omdat het zo zwaar was. Maar we hebben het gehaald.'

Video: Cavendish al vroeg in moeilijkheden tijdens eerste Tourrit

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws