Romain Bardet en Frank van den Broek realiseren geweldige stunt in openingsrit Tour de France Wielrennen
Wielrennen

Romain Bardet en Frank van den Broek realiseren geweldige stunt in openingsrit Tour de France

Romain Bardet en Frank van den Broek realiseren geweldige stunt in openingsrit Tour de France

Romain Bardet heeft in Rimini de allereerste etappe van de Tour de France 2024 naar zijn hand weten te zetten. De renner van dsm-firmenich PostNL bleek in de Italiaanse hitte het hoofd en de benen het best koel te kunnen houden, na fantastisch werk van ploegmaat Frank van den Broek.

Na weer elf maanden wachten was het dus weer zo ver: de start van de Tour de France. Grand Départ, maar dan Grande Partenza: voor de eerste maal in de geschiedenis ging de Tour namelijk van start in Italië, om precies te zijn Firenze. Daar werd men donderdag feestelijk onthaald tijdens de ploegenpresentatie, om nu net na het middaguur te worden afgeschoten in de stad van Michelangelo en Leonardo Da Vinci.

In de vlakke etappes wil het nog wel eens gebeuren dat een groep potentiële vluchters direct de ruimte krijgt, maar nu was dat net even anders. Vanuit het vertrek volgden de aanvallen elkaar in rap tempo op, waarbij de grotere namen het werk niet schuwden. Stefan Küng (Groupama-FDJ), Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck) en Magnus Cort (Uno-X) gooiden hun gewicht in de strijd, maar met deze weersomstandigheden was het ook direct koken.

Van den Broek present in zeer sterke kopgroep

Zodoende dat het peloton ook blij was dat een stevige groep na vijftien kilometer neutralisatie en vijftien kilometer wedstrijd weg kon rijden. Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Matej Mohoric (Bahrain-Victorious), Clément Champoussin (Arkéa-B&B Hôtels), Ion Izagirre (Cofidis), Sandy Dujardin, Mattéo Vercher (TotalEnergies) en Van den Broeck (dsm-firmenich Post NL) waren de gelukkigen, maar daar was men bij Uno-X niet content mee.

De Noorse formatie trachtte die scheve situatie recht te zetten door het gat van inmiddels één minuut dicht te rijden, waar de zeer sterke Jonas Abrahamsen in slaagde met Ryan Gibbons (Lidl-Trek) als ballast in zijn spoor. De twee reden het gat bergop dicht, waar de voet in het peloton even van het gaspedaal ging. Niet voor iedereen, dat wel.

Mark Cavendish (Astana) had namelijk zichtbaar moeite met het toch niet zo hoge tempo in de grote groep, waardoor de alarmbellen in Kazachstan af gingen. Michael Morkov, Cees Bol, Davide Ballerini en Michele Gazzoli werden gesommeerd om te wachten op de Brit, die ook nog moest overgeven op zijn fiets. Gazzoli werd even later tot overmaat van ramp de eerste opgever, eveneens met oververhitting.

Lees verder onder de video.

Ook andere snelle mannen zaten in hetzelfde schuitje, met voornamelijk Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL) als bijstaander voor Cavendish. In het peloton lieten ze de voorsprong van de mannen voorin tot de zes minuten komen, wat het sein was voor EF Education-EasyPost om het tempo de lucht in te gooien in dienst van Alberto Bettiol.

De roze formatie reduceerde het gat tot drie minuten, maar voorin gaven ze op hun beurt ook een zetje bij. Ondertussen werd het peloton opgeschrikt door een valpartij van Wilco Kelderman, die namens Visma | Lease a Bike in een afdaling onderuit schoof en met een gehavende linkerzijde zijn weg moest vervolgen. Naar omstandigheden was hij echter oké, zodat hij ook zijn plek in het peloton weer in kon nemen richting de zware Barbotto-klim.

Lees verder onder de video.

UAE-Team Emirates haalt de sloophamer heel even boven, Van den Broek blijft maar hameren

Op die vijf kilometer lange helling kwamen de mannen van UAE-Team Emirates naar voren, die op die manier een bom dropten in het peloton. Eerste slachtoffers waren David Gaudu en Lenny Martinez, de Franse hoop bij Groupama-FDJ en eventuele outsiders voor deze rit als Magnus Cort (Uno-X), Arnaud De Lie (Lotto-Dstny), Stephen Williams (Israel-Premier Tech) en jammer genoeg ook wereldkampioen Mathieu van der Poel. Jonas Vingegaard verroerde evenwel geen vin, dus het was de vraag hoe lang de ploeg uit de Emiraten het vol zou houden om een hoog tempo aan te houden in het nog zo'n vijftig renners tellende peloton.

De voorsprong naar de overgebleven koplopers Abrahamsen, Van den Broek, Gibbons, Madouas en Mohoric was op de top van die beklimming twee minuten, maar met de steile San Leo-klim stond de volgende hindernis alweer te wachten. Daar liet UAE het tempo wat zakken, maar was het vervolgens nota bene Visma | Lease a Bike dat dan maar het tempo reguleerde.

Ondertussen viel Bardet vanuit het peloton aan namens dsm-firmenich PostNL, richting de voorop rijdende Van den Broek. Die loodste de Fransman vervolgens sterk naar voren, waarbij enkel Abrahamsen en Madouas bij een voorsprong van anderhalve minuut nog tegen het duo van de Nederlandse ploeg moesten strijden. En dat tweetal kon het niet bolwerken, waardoor we plots een dsm-firmenich PostNL-duo op kop zagen met nog een uur koers te gaan.

Lees verder onder de video.

Richting de laatste klim van de dag, naar San Marino, beschikten de twee nog altijd over twee minuten voorsprong. Dat was het sein voor Visma | Lease a Bike om het tempo op te voeren, met onder meer de eerder gevallen Kelderman. Het Nederlandse dsm-firmenich PostNL vs. het Nederlandse Visma | Lease a Bike, en dat in de eerste rit van deze Tour!

De top van de laatste klim van de dag werd met goed anderhalve minuut gerond, maar daarachter was er nog wel sprake van enkele loerende ploegen. Lidl-Trek zat nog met wat mannen rond Mads Pedersen, terwijl naast Visma ook EF Education-EasyPost en INEOS Grenadiers wensten een handje bij te steken om voor die eerste gele trui te gaan. Met name de mannen van Pedersen - en ook Matteo Jorgenson - kachelden stevig door, waardoor de voorsprong zienderogen daalde: met nog vijf kilometer te gaan was het verschil een halve minuut, dus we konden ons wel opmaken voor een thriller van een finale.

Van den Broek bleef maar door gassen met een stervende Bardet in zijn wiel, maar dat deden de mannen daarachter ook. Onder het vod was het verschil nog altijd tien seconden, wat nét genoeg leek voor het tweetal van de Nederlandse ploeg. Van den Broek piloteerde zijn kopman naar de gele trui, wat een stunt!!!!

Van Aert werd derde, voor Pogacar en Maxim Van Gils.

Uitslag etappe 1 Tour de France 2024

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 1 Tour de France 2024 terug in ons liveblog

Let op! Laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw browser!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws