Mark Cavendish

Mark Cavendish is een Britse wielrenner die uitkomt voor Quick Step. Hij staat bekend als sprinter en maakte indruk met vele zeges, waaronder in de Tour de France. 

Cavendish deed in 2007 zijn intrede in het wielerpeloton, bij de Duitse ploeg T-Mobile. Na het stoppen van deze formatie stapte hij over naar Team HighRoad-Columbia, waarvoor hij in 2008 voor het eerst als sprintkopman naar de grote rondes de Giro en Tour mocht. Zowel in Italië (twee ritzeges) als Frankrijk (vier etappes) was hij ontzettend succesvol, waardoor hij in één klap de beste sprinter ter wereld was. 

Cavendish wordt topsprinter

In het voorjaar van 2009 verbaasde Cavendish vriend en vijand met het winnen van Milaan-Sanremo, een klassieker waarvoor hij op 23-jarige leeftijd nog veel te licht leek. Ook was hij dat jaar succesvol in de Giro (twee ritten) en Tour (maar liefst zes etappe-overwinningen). 2010 was eveneens een topjaar met vijf etappes in de Tour en drie overwinningen in de Vuelta. 

In 2011 reed Cavendish in zijn laatste jaar bij HTC-Highroad nog eens vijf Touretappes bij elkaar, waarna na de Tour bekend werd dat hij over zou stappen naar de Britse miljoenenploeg Sky. Dit deed Cavendish in de regenboogtrui, daar hij in het najaar van 2011 wereldkampioen werd in het Deense Kopenhagen. 

Bij Sky was hij in 2012 onderdeel van de winnende Tourploeg rondom Bradley Wiggins, maar hierdoor wist hij zelf wel 'maar' drie etappes te winnen. Op de Olympische Spelen in Londen van dat jaar reed Wiggins voor Cav, maar zonder succes: het werd geen sprint en Alexandre Vinokourov won. 

Cavendish valt, maar staat weer op 

Ondanks het succes bij Sky was Cavendish niet geheel tevreden bij de ploeg, hij stapte over naar het Quick Step van Patrick Lefevere. Daar was hij andermaal de absolute kopman en opnieuw succesvol in de Giro en Tour. In de in Groot-Brittannië gestarte Tour van 2014 ging het opnieuw mis in eigen land: Cavendish viel in de eerste rit en moest opgeven. Marcel Kittel leek hem ondertussen voorbij gestoken en Cavendish koos eieren voor zijn geld: hij trok naar Dimension Data. 

Bij de Zuid-Afrikaanse ploeg was hij tot ieders verbazing opnieuw succesvol in de Tour van 2016, waar hij vier etappezeges boekte. Cavendish werd kort daarna echter getroffen door het Eppstein Barr-virus en zijn loopbaan leek als een nachtkaars uit te gaan doven in 2020, waar hij namens Bahrain Victorious vooral OTL'tjes liet noteren. 

Lefevere bood hem echter de helpende hand en dat was in 2021 een groot succes: Cavendish mocht door een blessure van Sam Bennett opnieuw naar de Tour en haalde daar plotsklaps vier ritten binnen, waardoor hij op gelijke hoogte met Eddy Merckx stond in het ritzege-klassement van de Tour. Cavendish verlengde bij Quick Step, waarvoor hij in 2022 naar de Giro lijkt te gaan. 

Mark Cavendish Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties