Mark Cavendish

Dit is de pagina over Mark Cavendish. De Brit staat bekend als één van de beste sprinters ooit en de meest succesvolle in de Tour de France. Zo won hij maar liefst 34 etappes in de grote ronde. Daarmee deelt hij het record van meeste ritzeges met wielergrootheid Eddy Merckx. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Cavendish en houdt tevens zijn biografie bij.  

1122939870

Cavendish deed in 2007 zijn intrede in het wielerpeloton, bij de Duitse ploeg T-Mobile. Na het stoppen van deze formatie stapte hij over naar Team HighRoad-Columbia, waarvoor hij in 2008 voor het eerst als sprintkopman naar de grote rondes de Giro en Tour mocht. Zowel in Italië (twee ritzeges) als Frankrijk (vier etappes) was hij ontzettend succesvol, waardoor hij in één klap de beste sprinter ter wereld was. 

Cavendish wordt topsprinter

In het voorjaar van 2009 verbaasde Cavendish vriend en vijand met het winnen van Milaan-Sanremo, een klassieker waarvoor hij op 23-jarige leeftijd nog veel te licht leek. Ook was hij dat jaar succesvol in de Giro (twee ritten) en Tour (maar liefst zes etappe-overwinningen). 2010 was eveneens een topjaar met vijf etappes in de Tour en drie overwinningen in de Vuelta. 

In 2011 reed Cavendish in zijn laatste jaar bij HTC-Highroad nog eens vijf Touretappes bij elkaar, waarna na de Tour bekend werd dat hij over zou stappen naar de Britse miljoenenploeg Sky. Dit deed Cavendish in de regenboogtrui, daar hij in het najaar van 2011 wereldkampioen werd in het Deense Kopenhagen. 

Bij Sky was hij in 2012 onderdeel van de winnende Tourploeg rondom Bradley Wiggins, maar hierdoor wist hij zelf wel 'maar' drie etappes te winnen. Op de Olympische Spelen in Londen van dat jaar reed Wiggins voor Cav, maar zonder succes: het werd geen sprint en Alexandre Vinokourov won. 

Cavendish valt, maar staat weer op 

Ondanks het succes bij Sky was Cavendish niet geheel tevreden bij de ploeg, hij stapte over naar het Quick Step van Patrick Lefevere. Daar was hij andermaal de absolute kopman en opnieuw succesvol in de Giro en Tour. In de in Groot-Brittannië gestarte Tour van 2014 ging het opnieuw mis in eigen land: Cavendish viel in de eerste rit en moest opgeven. Marcel Kittel leek hem ondertussen voorbij gestoken en Cavendish koos eieren voor zijn geld: hij trok naar Dimension Data. 

Bij de Zuid-Afrikaanse ploeg was hij tot ieders verbazing opnieuw succesvol in de Tour van 2016, waar hij vier etappezeges boekte. Cavendish werd kort daarna echter getroffen door het Eppstein Barr-virus en zijn loopbaan leek als een nachtkaars uit te gaan doven in 2020, waar hij namens Bahrain Victorious vooral OTL'tjes liet noteren. 

Lefevere bood hem echter de helpende hand en dat was in 2021 een groot succes: Cavendish mocht door een blessure van Sam Bennett opnieuw naar de Tour en haalde daar plotsklaps vier ritten binnen, waardoor hij op gelijke hoogte met Eddy Merckx stond in het ritzege-klassement van de Tour. Cavendish verlengde bij Quick Step en ging in 2022 voor de Giro. Hoewel hij niet het succes van een jaar eerder evenaarde, wist hij wel een etappe te winnen. 

Cavendish stelt pensioen jaartje uit voor Tourrecord

Vervolgens kwam er een einde aan de samenwerking met Lefevere. Met Fabio Jakobsen en Tim Merlier was er binnen de ploeg geen ruimte meer voor Cavendish om de Ronde van Frankrijk te rijden, en om het record te verbreken. Het Franse B&B Hotels-KTM leek uitkomst te bieden, maar die ploeg ging uiteindelijk ten onder. De toekomst van Cavendish als sprinter was daarmee ongewis. Op de valreep trad Alexander Vinokourov op als reddende engel. Hij bood Cavendish een contract aan bij Astana Qazaqstan.  

Bij de Kazachse formatie werd alles in werk gesteld om Cavendish te helpen het ritzege-record van de Tour te verbreken. Zo werd onder meer sprinter Cees Bol naar de ploeg gehaald. Ook de expertise van Cavendish zijn vroegere maatje Mark Renshaw werd aan boord gehaald. Hij moest van de renners rond Cavendish een geoliede sprintmachine zien te maken. Met een overwinning in de Giro trok met de sprinter met vertrouwen naar de Tour, maar een succes zou het niet worden. Een dag nadat Cavendish naar een tweede plaats op gepaste afstand van Japer Philipsen spurtte, viel de Brit uit met een sleutelbeenbreuk

De droom van Cavendish was daarmee in duigen, zo leek het althans. 2023 zou, zoals hij eerder had gezegd, zijn laatste seizoen worden. Echter, al snel kwamen de eerste geruchten dat Cavendish er nog een jaartje aan vast zou plakken. Die geruchten werden uiteindelijk bevestigd. Cavendish doet in 2024 nog een poging om alleenheerser te worden qua ritzeges in de Tour. Daarbij kan hij onder meer rekenen op de diensten van Michael Mørkøv.

Mark Cavendish News

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments