🎥 Dit was genieten in Luik: Evenepoel en Pogacar boeken allereerste zege in monument, Poels wint in de sneeuw Wielrennen
Wielrennen

🎥 Dit was genieten in Luik: Evenepoel en Pogacar boeken allereerste zege in monument, Poels wint in de sneeuw

🎥 Dit was genieten in Luik: Evenepoel en Pogacar boeken allereerste zege in monument, Poels wint in de sneeuw

Zondag is het jammer genoeg alweer tijd voor de allerlaatste wedstrijd van het klassieke voorjaar: Luik-Bastenaken-Luik. La Doyenne is traditioneel het vierde monument op de wieleragenda en heeft in de loop van de geschiedenis al enkele prachtedities opgeleverd. In de Leiderstrui dook in de archieven en selecteerde de drie meest memorabele edities uit de recente geschiedenis.

2016: Wout Poels boekt in barre omstandigheden grootste zege uit zijn carrière

In 2016 kregen de renners nog het tradtioneel parcours voorgeschoteld met de Cote de Saint-Nicholas als scherprechter en een aankomst heuvelop in Ans. Net als in de Waalse Pijl dit jaar werden het helse omstandigheden, waarbij de weerselementen sneeuw, regen en wind een grote rol speelden. Het was echter pas op de Cote de la Rue Naniot dat een jonge Julian Alaphilippe de boel uiteenranselde, maar de Fransman kwam uiteindelijk te kort om mee te gaan met het het viertaln, dat in Ans mocht sprinten om de zege.

Michael Albasini leek op papier de snelste, maar moest samen met Samuel Sanchez en Rui Costa zijn meerderen erkennen in Wout Poels. Het werd voor de Nederlander, die toen uitkwam voor Team Sky, de grootste zege uit zijn carrière en hij is tot nu toe de laatste Nederlander, die La Doyenne wist te winnen.

Lees verder onder de video.

2021: Wereldkampioen Julian Alaphilippe laat zich aftroeven door Tadej Pogacar

De omstandigheden in de 2021-editie stonden in schril contrast met die van vijf jaar eerder. De renners stonden voor een warme dag in de Waalse provincie, maar in tegenstelling tot de koers vandaag viel de beslissing pas op de laatste klim van de dag. Op de Roche aux Faucons voerde Michael Woods de forcing en hij kreeg met wereldkampioen Alaphilippe, Tadej Pogacar, Alejandro Valverde en David Gaudu enkele lastige klanten mee. Valverde begon de sprint vanop de kop, maar werd al snel overvleugeld door Alaphilippe, die lang de zege op zak leek te hebben. In de allerlaatste meters liet de wereldkampioen zich echter nog overtroeven door de jump van Pogacar, die daarmee zijn allereerste monument op zak stak.

Lees verder onder de video.

2022: Remco Evenepoel soleert naar eerste zege in monument na waanzinnige demarrage op La Redoute

De editie van 2022 werd overschaduwd door een waanzinnig zware valpartij op zestig kilometer van de finish. Wereldkampioen Alaphilippe dook de gracht in en werd met zware verwondingen afgevoerd, waardoor ploegmaat Remco Evenepoel de absolute kopman werd van Quick Ste-AlphaVinyl. De Belgische jonkie versnelde op de top van La Redoute op indrukwekkende wijze en liet iedereen achter zich in een solo van ruim dertig kilometer. Quinten Hermans en Belgisch kampioen Wout van Aert zouden uiteindelijk zorgen voor een volledig Belgisch podium. Evenepoel zou een jaar later op even indrukwekkende wijze opnieuw winnen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws