Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik 2024 | Van Poels en Pogacar tot Bernal en Van der Poel: ze komen uit alle hoeken! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik 2024 | Van Poels en Pogacar tot Bernal en Van der Poel: ze komen uit alle hoeken!

Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik 2024 | Van Poels en Pogacar tot Bernal en Van der Poel: ze komen uit alle hoeken!

Dat was het wielervoorjaar 2024 (alweer bijna), met de Ardennenklassieker Luik-Bastenaken-Luik als traditionele afsluiter. In La Doyenne kruisen Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar de degens als mondiale sterren, waar In de Leiderstrui natuurlijk maar al te graag op vooruitblikt!

Luik-Bastenaken-Luik is natuurlijk een naam als een klok, maar vooral een koers waarin de beste coureurs ter wereld komen bovendrijven. Op de vele, stevige heuvels in de Waalse Ardennen is het namelijk praktisch onmogelijk om je te verstoppen, of je moet Simon Gerrans heten. De afgelopen twee jaar schreef local hero Remco Evenepoel de wedstrijd op zijn naam, maar hij zal er na zijn val met bijbehorende breuken in de Ronde van het Baskenland ditmaal niet bij zijn.

Dat geldt ook voor Primoz Roglic, de winnaar in 2020. Wel van de partij is dus Pogacar, die na het winnen van deze koers in 2021 vorig jaar zijn pols brak in deze race. Dit jaar hoeft hij niet te vrezen voor de met putten bezaaide plek des onheils: die is er - slim als ze zijn - uitgehaald door koersorganisator A.S.O., om op die manier de sterren iets meer garantie te kunnen bieden richting alle doelen die ze de komende maanden hebben.

Praktische informatie Luik-Bastenaken-Luik 2024

  • Zondag 21 april 2024
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Luik-Bastenaken-Luik

2023 Remco Evenepoel
2022 Remco Evenepoel
2021 Tadej Pogacar
2020 Primoz Roglic
2019 Jakob Fuglsang
2018 Bob Jungels
2017 Alejandro Valverde
2016 Wout Poels
2015 Alejandro Valverde
2014 Simon Gerrans

Parcours, weer en tijden Luik-Bastenaken-Luik 2024

Het parcours van La Doyenne heeft weinig veranderingen doorgemaakt. Vanuit het Place Saint Lambert, waar zaterdag ook de teampresentatie gehouden zal worden, trekt men richting de provincie Luxemburg, waar met de Côte de Bonnereu (2,4 km aan 5,7%) ook het eerste obstakel op het pad van de renners, waar middels een vroege vlucht dan vermoedelijk al wat afscheiding zal zijn, komt.

Het was in deze streek dat Pogacar vorig seizoen zijn pols brak, waar de organisatie dus maatregelen voor genomen heeft: de Bonnereu komt zodoende in plaats van de Roche-en-Ardennes, een pittoresk plaatsje in de omgeving. Deze is, inclusief bijbehorende beklimming, niet opgenomen op de route.

Nadien komen we vlotjes alweer op de route zoals we die kennen van de afgelopen edities, met de steile Côte de Saint-Roch (1,0 km aan 11,2%) als heuvel in een soort van niemandsland. Vanaf zo'n 95 kilometer van de aankomst gaat het dan écht los, met negen steile paters die elkaar vrij snel zullen opvolgen om op die manier body te geven aan de finale van deze Luik-Bastenaken-Luik.

Na het doorkruisen van Vielsalm leidt de Côte de Mont-le-Soie (1,7 km aan 7,9%) een sectie met vervolgens achter mekaar Côte de Wanne (3,6 km aan 5,1%), Col de Stockeu (1,0 km aan 12,5%) en Côte de la Haute-Levée (2,2 km aan 7,5%) in, waarbij met name de Stockeu met zijn stijgingspercentages wel voor brokken kan gaan zorgen.

Via de langste van allemaal, de Col du Rosier (4,4 km aan 5,9%), trekken we na het passeren van Spa vervolgens naar Côte de Desnié (1,6 km aan 8,1%). Dat is eveneens een belangrijke, al is het maar omdat we nadien via een gevaarlijke afzink naar de welbekende Côte de la Redoute (1,6 km aan 9,4%) trekken. Is de finale nog niet begonnen, dan kun je er gif op innemen dat dat nu wel het geval gaat zijn.

Resten nog? Allereerst de Col des Forges (1,3 km a 7,8%), maar belangrijker nog: de Côte de la Roche-aux Faucons (1,3 km aan 11,0%) natuurlijk, op circa dertien kilometer van de aankomst. Richting Luik moeten er ook nog wat hoogtemeters overwonnen worden, maar de laatste acht kilometer lopen voor het overgrote deel toch wel in dalende lijn.

Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik 2024 | Van Poels en Pogacar tot Bernal en Van der Poel: ze komen uit alle hoeken!

Beklimmingen
69,7 km: Côte de Bonnereu (2,4 km aan 5,7%)
132,3 km: Côte de Saint-Roch (1,0 km aan 11,2%)
161,2 km: Côte de Mont-le-Soie (1,7 km aan 7,9%)
169,5 km: Côte de Wanne (3,6 km aan 5,1%)
176,0 km: Col de Stockeu (1,0 km aan 12,5%)
180,2 km: Côte de la Haute-Levée (2,2 km aan 7,5%)
194,4 km: Col du Rosier (4,4 km aan 5,9%)
207,8 km: Côte de Desnié (1,6 km aan 8,1%)
220,5 km: Côte de la Redoute (1,6 km aan 9,4%)
231,2 km: Col des Forges (1,3 km a 7,8%)
246,3 km: Côte de la Roche-aux Faucons (1,3 km aan 11,0%)

Weer
Zo slecht als woensdag in de Waalse Pijl lijkt het niet te gaan worden, maar ook zondag moeten de coureurs in en rondom Luik op hun hoede zijn. Met een temperatuur van 10 graden Celsius wordt het sowieso aan de frisse kant, waarbij er ook nog regen kan vallen. Goed letten op de kleding!

Tijden

Start: 10.10 uur
Finish: ongeveer 16.27 uur

Favorieten Luik-Bastenaken-Luik 2024

Lang niet alles is duidelijk voorafgaand aan deze Luik-Bastenaken-Luik, maar één ding is dat zeker wel: Tadej Pogacar is - in elk scenario - de topfavoriet. De Sloveen van UAE-Team Emirates heeft in aanloop naar zijn Giro-Tour-dubbel nog maar negen koersdagen op zijn naam, maar maakte er in elke wedstrijd tot nu toe het beste van. Winst in Strade Bianche en de Ronde van Catalonië en tweede in Milaan-Sanremo, waarbij hij in deze editie van Luik zijn polsbreuk van vorig jaar zal willen wissen uit zijn geheugen.

Daarachter is het vooral kijken wat Mathieu van der Poel als Alpecin-Deceuninck-wereldkampioen kan in Luik. De Nederlander heeft er al een beduidend gebalder voorjaar opzitten, maar toch staat ook zijn teller tot aan zondag pas op zes koersen. Allemaal van het hoogste niveau, maar toch. VDP reed Luik-Bastenaken-Luik één keer eerder en werd toen zesde, maar stiekem lijkt hij toch wel te mikken op een mooi resultaat op zondag. Maar of dat genoeg zal zijn om Pogacar van repliek te dienen?

Afgelopen woensdag zagen we natuurlijk een apocalyptische editie van de Waalse Pijl en dat gaat zich hoe dan ook doen voelen in de benen en lichaam van de renners. Luik-favorieten als Tom Pidcock, namens INEOS Grenadiers winnaar van de Amstel Gold Race, Jayco-AlUla's Michael Matthews, Dylan Teuns (Israel-Premier Tech) en Lidl-Trek-kopman Mattias Skjelmose verdwenen er uit koers met onderkoelingsverschijnselen, waarbij het zondag afwachten is in hoeverre dat nog invloed gaat hebben.

Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik 2024 | Van Poels en Pogacar tot Bernal en Van der Poel: ze komen uit alle hoeken!

Aan de andere kant staan de coureurs die de laatste keer Mur de Huy wel goed opreden: in eerste instantie natuurlijk podiumklanten als Stephen Williams (Israel-Premier Tech), Kévin Vauquelin (Arkéa - B&B Hotels) en Maxim Van Gils (Lotto-Dstny), maar ook jongens als Benoit Cosnefroy (Decathlon AG2R), Tiesj Benoot (Visma | Lease a Bike), Guillaume Martin (Cofidis) en Tobias Halland Johannessen van het beresterke Uno-X lieten nog een mooie ereplaats noteren. Goed voor het vertrouwen, maar is zo lang in de koud rijden ook goed voor komende zondag?

Waar Uno-X zich woensdag in de breedte liet zien, verwachten we zondag - naast de teams van de grote favorieten - ook sterke formaties als Groupama-FDJ, Bahrain Victorious en EF Education-EasyPost. De Franse ploeg heeft met Romain Gregoire, Valentin Madouas en David Gaudu drie mannen die ver kunnen komen, waar Bahrain Victorious kan rekenen op 2023-podiumklant Santiago Buitrago, 2016-winnaar Wout Poels en Pello Bilbao. De Amerikaanse EF-ploeg heeft dan weer olympisch kampioen Richard Carapaz en de Ier Ben Healy, afgelopen seizoen vierde.

En dan zijn er - naast Poels - nog een aantal jongens die we eigenlijk nog niet hebben gezien. Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe) verliet de Waalse Pijl al heel rap, maar ook vanuit koersen als de Ronde van de Abruzzen (Alexey Lutsenko namens Astana Qazaqstan Team), Tour du Jura (Felix Gall van Decathlon AG2R) en de Ronde van Catalonië (naast Pogacar ook INEOS-coureur Egan Bernal) komen er nog sterke mannen invliegen.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Luik-Bastenaken-Luik 2024?

Topfavoriet: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)

Outsiders: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) en Maxim Van Gils (Lotto-Dstny)
Longshots: Tiesj Benoot (Visma | Lease a Bike), Stephen Williams, Dylan Teuns (Israel-Premier Tech), Kévin Vauquelin (Arkéa - B&B Hotels), Felix Gall, Benoit Cosnefroy (Decathlon AG2R), David Gaudu (Groupama-FDJ), Alexey Lutsenko (Astaana Qazaqstan Team), Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), Egan Bernal (INEOS Grenadiers) en Richard Carapaz (EF Education-EasyPost)

TV Luik-Bastenaken-Luik 2024

De uitzending start dan al om 12.30 uur op het hoofdkanaal en online platformen van Eurosport. Sporza sluit een uurtje later om 13.30 uur en laat de uitzending lopen tot na de finish van de vrouwenkoers omstreeks 19.00 uur, terwijl de NOS in de middagprogrammering ook voldoende ruimte inbouwt voor de koers.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws