7,12 watt per kilo van weergaloze Evenepoel ontnam Vingegaard de zin tot aanvallen: 'Kwestie van volgen' Wielrennen
Wielrennen

7,12 watt per kilo van weergaloze Evenepoel ontnam Vingegaard de zin tot aanvallen: 'Kwestie van volgen'

7,12 watt per kilo van weergaloze Evenepoel ontnam Vingegaard de zin tot aanvallen: 'Kwestie van volgen'

Jumbo-Visma won de achtste etappe in de Vuelta a España, het pakte de rode trui met Sepp Kuss, maar de Nederlandse ploeg had nóg dominanter willen zijn in de finale. Dat biecht Jonas Vingegaard op in gesprek met Feltet. Dat was echter buiten een weergaloos sterke Remco Evenepoel gerekend.

De Belg van Soudal-Quick Step baalde zelf vooral dat hij de etappe niet won (omdat hij niet wist dat het om de dagzege ging), maar vanuit het kamp van Jumbo-Visma zijn er complimenten voor Evenepoel. 'Op de laatste klim hadden we het plan om aan te vallen, maar Remco was supersterk vandaag. Het was een kwestie van volgen, in plaats van aanvallen', aldus Vingegaard na afloop.

De Deen verloor in de sprint zelfs nog twee seconden op Roglic, Evenepoel en Juan Ayuso, bovenop de bonificatieseconden die er aan de finish lagen. Het gaf aan dat iedereen op de limiet zat. 'Ik ben supertrots, we hebben echt goed gereden vandaag. De jongens hebben de hele dag gecontroleerd, het was een perfecte dag', jubelt Vingegaard. 'Ik voelde me zaterdag nog niet veel beter, ik had niet mijn beste dag. Maar de Vuelta wordt niet op seconden beslist.'

Evenepoel legde verschroeiend tempo op

Dat de Tourwinnaar het lastig had in de slotfase is niet zo gek. Lanterne Rouge zocht de klimtijden op van Xorret de Cati, de loeisteile slotklim van de dag. Daarop hield Evenepoel huis, door eerst Kuss terug te halen na een aanval en vervolgens tot boven het tempo te bepalen. 'Evenepoel reed de klim in dertien minuten, aan gemiddeld 7,12 watt per kilogram, met wind tegen', zo valt te lezen.

Hoewel de rest allemaal in het wiel van Evenepoel omhoog kon (wat volgens de berekeningen 0,07 watt per kilogram scheelt), had niemand iets over om nog weg te rijden. 'Dit was de snelste beklimming van de Xorret de Cati sinds 2000, toen Eladio Jimenez achttien seconden sneller was', luidt de conclusie.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws