Afgevinkt! Debutant Wout van Aert entertaint, heerst en wint Kuurne-Brussel-Kuurne in sprint van drie Wielrennen
Wielrennen

Afgevinkt! Debutant Wout van Aert entertaint, heerst en wint Kuurne-Brussel-Kuurne in sprint van drie

Afgevinkt! Debutant Wout van Aert entertaint, heerst en wint Kuurne-Brussel-Kuurne in sprint van drie

Wout van Aert heeft op machtige wijze Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. Bij zijn debuut in deze klassieker reed de Belg van Visma | Lease a Bike al heel vroeg weg en bleef hij over met Oier Lazkano en Tim Wellens. Die legde hij er overtuigend op in de sprint. Wellens werd tweede, Lazkano derde.

Vanuit het vertrek was het bijna meteen klimmen geblazen met de Tiegemberg, Volkegemberg en de Lepelstraat in de eerste vijftig kilometer. Aanvallen waren er genoeg, maar niemand kwam weg door het hoge tempo in het peloton. Het was nerveus en dus werd er net als op de zaterdag ook gevallen. Na dertig kilometer lag de halve ploeg van Intermarché-Wanty op de grond, met kopman Gerben Thijssen gehavend erbij. Ook Riley Pickrell van Israel-Premier Tech ging later onderuit. De Canadees gaf op, de renners van Intermarché konden allemaal vervolgen.

Op het moment dat de live-uitzending om 14.30 uur begon, hadden ook Biniam Girmay (Intermarché) en Per Strand Hagenes (Visma | Lease a Bike) het asfalt al gekust. Vooraan was er sprake van een eerste kopgroepje, met onder meer Jasper De Buyst (Lotto-Dstny) en Dries De Bondt (Decathlon AG2R La Mondiale) die een gaatje sloegen. Het was echter allemaal voorwerk van de zware heuvelzone die halfweg koers in aantocht was. Met de Hameau des Papin (1200 meter aan 6,6%), Le Bourliquet (1300 meter aan 6,8%, max 15,3%) en Mont Saint-Laurent (1300 meter aan 7,8%, max 17,0%) moest het gaan gebeuren.

Van Aert vertrekt na beulswerk Van Baarle

Visma | Lease a Bike was logischerwijs de ploeg die het heft in handen nam. De kopgroep van vijf werd rap ingerekend en Dylan van Baarle legde het peloton op de pijnbank. Jasper Stuyven van Lidl-Trek was één van de opvallende namen die al moest lossen, op dik negentig kilometer van de finish. Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) verloor door een valpartij de aansluiting met de voorsten. Het beulswerk van Van Baarle had tot gevolg dat er nog slechts twintig renners deel uitmaakten van de eerste groep, met de Mont Saint-Laurent (de zwaarste van de dag) die nog moest beginnen.

Van Aert trok hier de gashendel vol open en slechts drie man waren in staat om aan te klampen. Laurance Pithie (Groupama-FDJ), Oier Lazkano (Movistar) en Tim Wellens (UAE Team Emirates) volgden de Belg, die hard doorging en zo eigenhandig een voorsprong opbouwde van veertig seconden richting de eerste achtervolgers. Daar reden Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Toms Skujins (Lidl-Trek), Girmay (Intermarché-Wanty), Victor Campenaerts (Lotto-Dstny), Dylan Teuns (Israel-Premier Tech), Pierre Gautherat (Decathlon AG2R La Mondiale), Jorgenson, Van Baarle en Laporte (Visma | Lease a Bike) bijeen.

Van Aert trekt vol door, drietal mag het uitmaken

Nog tachtig kilometer voor de wielen, maar Van Aert keek niet meer om. Op de Hotond hadden Lazkano en Pithie het al moeilijk om bij te blijven en de voorsprong op de anderen groeide alleen maar. Mohoric en Jorgenson probeerden met z'n tweeën nog de oversteek te maken, maar deden dat al op een minuutje achterstand. Op de Cote du Trieu kon Pithie het tempo van Van Aert niet langer bijbenen, waardoor we de Kluisberg aandeden met alleen nog Lazkano en Wellens in het wiel. Jorgenson en Mohoric reden op een dikke minuut, de eerstvolgende achtervolgers zelfs al op twee minuten.

Nog zestig kilometer te gaan, maar geen beklimmingen meer. Louter vlak (of glooiend) richting Kuurne en dus was het peloton in het voordeel. Probleem was alleen dat het pak tegen een achterstand van drie minuten aankeek, met Mohoric en Jorgenson die er een half minuutje voor spartelden. In die status quo stormden we richting de laatste 35 kilometer, met het peloton dat geen steek dichterbij kwam en Mohoric en Jorgenson die knap bleven strijden om de eerste ereplaatsen.

Het barstte allemaal los in de laatste twaalf kilometer, het moment dat we het finale-circuit opdraaiden. Mohoric en Jorgenson hadden gezelschap gekregen van de terug gewapperde Pithie en streden op drie minuten van de kop om plekken vier, vijf en zes. Vooraan durfden ze daarom lang te wachten, met Wellens die met een slimme aanval langs de andere kant van de rotonde iets probeerde. Op het moment dat de drie achtervolgers werden ingerekend, haalde Van Aert z'n landgenoot van UAE terug. Sprinten dan maar? Lazkano zette als eerste aan op de verrassing, kreeg Van Aert mee en die sprintte vervolgens overtuigend naar de zege.

Informatie Kuurne-Brussel-Kuurne 2024

Volg Kuurne-Brussel-Kuurne 2024 LIVE in onze liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina of app.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws