Voorbeschouwing Kuurne-Brussel-Kuurne 2024 | Sprinters moeten dit jaar van goeden huize komen Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Kuurne-Brussel-Kuurne 2024 | Sprinters moeten dit jaar van goeden huize komen

Voorbeschouwing Kuurne-Brussel-Kuurne 2024 | Sprinters moeten dit jaar van goeden huize komen

Na de Omloop Het Nieuwsblad volgt... Kuurne-Brussel-Kuurne, juist ja! Het Belgische openingsweekend kan natuurlijk niet zonder de koers waarvan de winnaar jaarlijks een ezeltje krijgt. Start is ditmaal in Kortrijk, de finish 'gewoon' op de Brugsesteenweg in Kuurne en natuurlijk blikt In de Leiderstrui vooruit!

Is het nu een typische sprinterskoers of niet, die Kuurne-Brussel-Kuurne? Een blik op de erelijst maakt je niet veel wijzer, daarop staan zowel hardrijders als rappe mannen. Eén ding is wel duidelijk: je moet een klepper van formaat zijn om 'Kuurne' te winnen. Tom Boonen, Mark Cavendish, Jasper Stuyven, Peter Sagan, Dylan Groenewegen, Bob Jungels, Kasper Asgreen, Mads Pedersen, Fabio Jakobsen en Tiesj Benoot: probeer maar eens een onbenul te vinden in de lijst der winnaars van de laatste tien jaar.

Vorig jaar was de eer dus aan Benoot, die het super-Openingsweekend van zijn ploeg Jumbo-Visma bezegelde door samen met teammakker Nathan Van Hooydonck present te zijn in een groep met vijf. Matej Mohoric, Tim Wellens en vroege vluchter Taco van der Hoorn beten hun tanden stuk op de tandem van de Nederlandse ploeg, waar Benoot met een slimme aanval gebruik van maakte.

Praktische informatie Kuurne-Brussel-Kuurne

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Kuurne-Brussel-Kuurne

2023 Tiesj Benoot
2022 Fabio Jakobsen
2021 Mads Pedersen
2020 Kasper Asgreen
2019 Bob Jungels
2018 Dylan Groenewegen
2017 Peter Sagan
2016 Jasper Stuyven
2015 Mark Cavendish
2014 Tom Boonen

Parcours, weer en tijden Kuurne-Brussel-Kuurne 2024

Kuurne-Brussel-Kuurne mag dan Kuurne-Brussel-Kuurne heten, de start is voor de eerste keer toch echt in Kortrijk. Voor het verloop van de wedstrijd is het een voetnoot - Kuurne geldt als voorstad van Kortrijk en voor het wedstrijdverloop maakt het dus amper verschil -, voor de nostalgici is het wellicht wel een item. Kortrijk lapte weliswaar flink om de start op de Grote Markt te krijgen.

Daar worden de renners om 12.05 uur afgeschoten voor 196,4 kilometer fietsen, wat 3,3 kilometer langer is dan vorig jaar. Dit zit hem voornamelijk in het stuk ná de laatste helling van de dag, de Kluisberg, wat acht kilometer langer is gemaakt. Een deel daarvan wordt wel weer ingelopen in de eerste helft van de wedstrijd, maar toch: ditmaal moet er na de laatste helling van de dag nog 60,2 kilometer afgewerkt worden, tegenover de 51,8 van vorig jaar.

Verder is er niet veel getornd aan de karakterstukken van vorig seizoen. Opnieuw zal de drietand van Henegouwen, met daarin de heuvels van Hameau des Papins, Le Bourliquet en de Mont St.-Laurent, de benen op scherp zetten. Met name die laatste, 1300 meter lang aan 7,8 procent gemiddeld, leent zich om de boel uiteen te ranselen.

Lang om te rusten zal er vervolgens ook niet bijzijn, want even snel volgen de Kruisberg, Hotond en Trieu alweer. Even later sluit de Kluisberg de rij beklimmingen, waarna er dus nog zestig kilometers richting de Brugsesteenweg in Kuurne volgen. Daar komen we na 184 kilometer al een eerste keer langs, om goed twaalf kilometer later definitief te finishen.

Voorbeschouwing Kuurne-Brussel-Kuurne 2024 | Sprinters moeten dit jaar van goeden huize komen

Beklimmingen
17,5 km: Tiegemberg (1400 meter aan 4,0%, max 8,0%)
35,2 km: Volkegemberg (1000 meter aan 5,1%, max 10,3%)
56,6 km: Lepelestraat (1100 meter aan 4,8%, max 8,2%))
67,4 km: Bossenaarstraat (1300 meter aan 5,6%, max 9,0%)
70,9 km: Berg Ten Houte (1100 meter aan 6,2%, max 13,0%)
78,2 km: La Houppe (1880 meter aan 4,8%, max 10,0%)
95,9 km: Hameau des Papin (1200 meter aan 6,6%)
104,4 km: Le Bourliquet (1300 meter aan 6,8%, max 15,3%)
109,5 km: Mont Saint-Laurent (1300 meter aan 7,8%, max 17,0%)
118,9 km: Kruisberg (1400 meter aan 5,3%, max. 10,9%)
120,1 km: Hotond (1200 meter aan 3,1%, max 9,0%)
127,7 km: Cote du Trieu (1260 meter aan 7,0%, max 13,0%)
135,1 km: Kluisberg (1100 meter aan 6,0%, max 11,0%)

Kasseistroken)
35,6 km: Holleweg (1500 meter)
65,3 km: Gieterijstraat (300 meter)
65,8 km: Nederholbeekstraat (300 meter)
162.8 km: Beerbosstraat (500 meter)
173,0 km: Graaf Boudewijn IX-Laan (400 meter)

Weer
Frisjes, maar droog. Er is amper kans op neerslag in België zondag, bij temperaturen van rond de 8 graden Celsius. En, vooral niet onbelangrijk: de wind staat na de Kluisberg, de laatste helling van de dag, in het begin tegen, maar voor het grootste deel mee richting Kuurne. Dit spreekt normaal gesproken in het voordeel van de aanvallers.

Tijden
Start: 12.05 uur
Finish: ongeveer 16.50 uur

Favorieten Kuurne-Brussel-Kuurne 2024

Tsja, het is op het moment van schrijven (voor de duidelijkheid: dat is vóór de Omloop) natuurlijk lastig om de precieze verhoudingen te weten. Toch is er één ding meer dan duidelijk en dat is dat Visma | Lease a Bike opnieuw de te kloppen ploeg zal zijn. Wout van Aert, Christophe Laporte, Dylan van Baarle, Tiesj Benoot, Jan Tratnik, Matteo Jorgenson en Per Strand Hagenes: take a bow!

Kuurne-Brussel-Kuurne is nog een hiaat op de erelijst van Van Aert en we kennen hem als iemand die graag kruisjes zet, dus bij deze lijkt het ons logisch dat hij zijn zinnen zal zetten op het ezeltje van Kuurne. Maar goed, de ploeg kan natuurlijk net zo goed één van de andere zes coureurs vooruit schuiven en zodoende de koers in handen nemen. Luxeproblemen.

De snelste man op aarde van 2023 was Jasper Philipsen. De Belg van Alpecin-Deceuninck trapt zijn seizoen dit weekeinde af, dus van zijn precieze vormpeil hebben we nog geen indicatie. Afgelopen jaar kwam hij de pechduivel tegen in Kuurne, maar dit seizoen komt hij een groene trui rijker aanzetten in de semiklassieker. Hij is dan ook de man die Visma | Lease a Bike het liefst de das om zou doen.

De afgelopen jaren hebben we meermaals gezien dat sterke groepjes een kans van slagen hebben en dat zal voor deze editie niet anders zijn. Toms Skujins, Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Matej Mohoric, Fred Wright (Bahrain Victorious), Nils Politt, Tim Wellens (UAE-Team Emirates), Kasper Asgreen, Julian Alaphilippe, Yves Lampaert (Soudal Quick-Step) en Matteo Trentin (Tudor) behoren tot de mannen die het normaliter op die manier moeten, willen en kunnen doen.

Voorbeschouwing Kuurne-Brussel-Kuurne 2024 | Sprinters moeten dit jaar van goeden huize komen

Verder rekenen ploegen als Decathlon AG2R (Oliver Naesen en Pierre Gautherat), dsm-firmenich PostNL (John Degenkolb en Nils Eekhoff), Cofidis (Axel Zingle), Lotto-Dstny (Cedric Beullens en Jasper De Buyst), INEOS Grenadiers (Ben Turner), TotalEnergies (Dries Van Gestel en Anthony Turgis), Movistar (Oier Lazkano en Ivan Garcia Cortina) en proconti-teams Uno-X (Rasmus Tiller) en Israel-Premier Tech (Riley Sheehan) op mannen voor de heuvelzone, al kunnen ook zij in veel gevallen wel boven komen drijven in een spurt der stervende zwanen.

Aan de andere kant staan natuurlijk de rappe mannen, van wie het overgrote deel momenteel in de Verenigde Arabische Emiraten bivakkeert voor de UAE Tour. Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty) is qua pure snelheid misschien wel de beste spurter, maar of hij de listige heuvelfase kan overleven? Dat is een dubbeltje op zijn kant, waarbij ze bij zijn ploeg ook nog kunnen schuiven met Biniam Girmay, Mike Teunissen en Hugo Page.

Rappe mannen als Cadel Evans Great Ocean Road Race-winnaar Laurence Pithie, Sam Watson (beiden Groupama-FDJ), Cees Bol (Astana Qazaqstan Team), Luke Lamperti (Soudal Quick-Step), Arnaud Démare (Arkéa - B&B Hotels), Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), Hugo Hofstetter, Ethan Vernon (allebei Israel-Premier Tech), Max Walscheid (Jayco AlUla), Alexander Kristoff en Soren Waerenskjold (beiden Uno-X) zijn er ook bij, maar voor hen zal het toch vooral eerst 140 kilometer de koers ondergaan worden.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Kuurne-Brussel-Kuurne 2024?

Topfavorieten: Wout van Aert (Visma | Lease a Bike) en Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Christophe Laporte, Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike), Jasper Stuyven (Lidl-Trek) en Matej Mohoric (Bahrain Victorious)
Long shots: Dylan van Baarle, Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike), Luke Lamperti, Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step), Ethan Vernon (Israel-Premier Tech), Matteo Trentin (Tudor), Biniam Girmay (Intermarché-Wanty), Laurence Pithie (Groupama-FDJ) en Tim Wellens (UAE-Team Emirates)

Poll

Wie wint Kuurne-Brussel-Kuurne 2024?

TV Kuurne-Brussel-Kuurne 2024

NPO1 staat - in tegenstelling tot de Omloop - wel ter beschikking voor Kuurne-Brussel-Kuurne, in België kunnen trouwe kijkers van VRT1, La Une of Eurosport 1 afstemmen op hun favoriete zender. De uitzending begint om 14.00 uur op bij de Belgische openbare omroep, de resterende wielerfans moeten een halfuurtje geduld oefenen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws