Almeida klopt López en wint slotetappe Ronde van Burgos, Sivakov eindwinnaar Wielrennen
Wielrennen

Almeida klopt López en wint slotetappe Ronde van Burgos, Sivakov eindwinnaar

Almeida klopt López en wint slotetappe Ronde van Burgos, Sivakov eindwinnaar

João Almeida heeft de vijfde en laatste etappe van de Ronde van Burgos op zijn naam geschreven. De Portugees was bij een aankomst bergop een maatje te groot voor Miguel Ángel López, die als tweede eindigde. De eindzege belandde in handen van Pavel Sivakov.

Bol, Frigo en Canal vormen vlucht van de dag

Nog één keer mochten zaterdag alle remmen los in de Vuelta a Burgos. De renners mochten zich opmaken voor een pittige dag in het zadel met de nodige beklimmingen, met als hoogtepunt de slotklim: Lagunas de Neila. Wie deze bergen niet hoefde te gaan bedwingen waren de did-not-starters Ben Hermans, Stefan De Bod en Timo Roosen. Laatstgenoemde stapte uit de ronde om de bruiloft van ploeggenoot Mike Teunissen te gaan bijwonen.

Enfin, de overgebleven 105 renners begonnen al direct vanaf de start koers te maken. Verschillende mannen probeerden een kopgroep te vormen, maar werden weer snel tot de orde geroepen. Uiteindelijk kregen er dan toch drie coureurs goedkeuring van het peloton en was de vlucht van de dag een feit. De namen: Jetse Bol (Burgos-BH), Marco Frigo (Israel Cycling Academy) en Carlos Canal (Euskaltel-Euskadi). Zij fietsten ruim vier minuten bijeen.

Kopgroep valt uiteen, Harper probeert het solo

In het peloton werd het tempo bepaald door Astana Qazaqstan Team, EF Education-EasyPost en INEOS Grenadiers. Grote zorgen waren er echter niet, daar het hoogst onwaarschijnlijk was dat de koplopers het vol gingen houden in de loodzware slotfase. Op de Alto del Collado de Vilviestre - de voorlaatste klim - begon het verschil immers al te dalen.

Aan de voet van de Lagunas de Neila was de kopgroep al uiteengevallen, waarna het al snel einde verhaal voor de vluchters was. Lang hoefden we niet te wachten op een volgende aanval, want die kwam er vanuit Chris Harper (Team Jumbo-Visma). De Australiër pakte ongeveer tien seconden op het peloton, waar de deur achterin wagenwijd openstond.

Almeida en López mogen het gaan uitvechten

Verantwoordelijk voor het hoge tempo waren de mannen van INEOS Grenadiers, in het bijzonder Carlos Rodríguez. Zij wilden immers met Sivakov de eindzege veilig stellen. Met nog een kleine drie kilometer te fietsen wisten de Grenadiers ook Harper te kraken. Vervolgens probeerde López er nog vandoor te snellen, maar ook hij kwam niet weg.

Wie was de volgende die aanviel? Sivakov zelf! De Fransman kreeg ploeggenoot Rodrígez en López met zich mee, waarna even later ook Almeida wist aan te haken. De Portugees zette vervolgens een flitsende demarrage in en mocht met López gaan sprinten om de ritzege. Het was Almeida die over de sterkste benen bleek te beschikken!

Uitslag etappe 5 Ronde van Burgos 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws