Almeida na post-COVID 'zonder grote ambities' naar Vuelta: 'Niet de beste voorbereiding gehad' Wielrennen
Wielrennen

Almeida na post-COVID 'zonder grote ambities' naar Vuelta: 'Niet de beste voorbereiding gehad'

Almeida na post-COVID 'zonder grote ambities' naar Vuelta: 'Niet de beste voorbereiding gehad'

João Almeida begint met de Vuelta a España aan het grote onbekende. De 24-jarige Portugees van UAE Team Emirates reed de afgelopen drie edities van de Giro d'Italia, maar kiest dit seizoen voor het eerst voor een tweede grote ronde. Hij gaat als kopman, maar weet na een turbulente voorbereiding niet wat hij moet verwachten.

Almeida maakte in coronajaar 2020 indruk als debutant in een grote ronde. Hij droeg de halve Giro het roze en eindigde uiteindelijk als vierde in het klassement namens Quick Step. Ook in 2021 deed hij het goed, al was het toen na een inhaalrace in de derde week dat hij nog opklom naar plek zes. Eerder dit jaar was hij op weg om weer top vijf te rijden, rook hij vanaf P4 zelfs aan het podium, maar moest hij door een positieve coronatest naar huis.

In de Vuelta kan Almeida zijn seizoen een boost geven. Alhoewel, is dat wel nodig? Hij werd dit jaar al vijfde in de UAE Tour, achtste in Parijs-Nice, hij won een rit en werd derde in Catalonië en in juni werd hij Portugees kampioen op de weg. In aanloop naar de Vuelta werd hij ook nog eens tweede in de Ronde van Burgos, met dank aan een knappe ritzege bergop op de slotdag. Kortom: als Almeida start, rijdt hij in 2022 top tien.

Geen ideale voorbereiding voor Almeida richting de Vuelta

'Er is geen stress. Ik zal alles doen wat ik kan, maar ik sta met beide benen op de grond', zo vertelt Almeida aan Velonews. 'De start in Nederland is goed voor mij, omdat we niet meteen veel gaan klimmen. Ik kan echt in de wedstrijd groeien. Na mijn coronabesmetting in de Giro voelde ik me lang niet geweldig. Ik had het lastig om weer honderd procent te worden en de vorm te vinden. Ik nam na de Giro twee weken rust, werd toen nationaal kampioen en maakte toen de fout nog een week rust te nemen. Die had ik mentaal nodig, maar het was moeilijk om daarna terug te komen. Ik kom er langzaam aan en bekijk het positief. Het goede gevoel komt terug.'

Dat is maar goed ook, want UAE Team Emirates rekent in de Vuelta volledig op Almeida. Tadej Pogacar was ook beoogd voor de Ronde van Spanje, maar de Sloveen koos na een slopende Tour de France voor een andere route richting het WK in Australië. 'Ik ga zonder grote ambities naar de Vuelta. Ik ga het wel zien als ik eraan begin hoe de benen zijn. Ik bekijk het dag voor dag. Het is jammer dat Tadej niet meedoet, want ik had graag met hem gekoerst. Ik zal proberen een goed klassement te rijden, maar ik heb niet de beste voorbereiding gehad.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws