Almeida wil opnieuw naar Giro; hoofddoelen UAE-kopmannen voor 2023 lijken al beslist Wielrennen
Wielrennen

Almeida wil opnieuw naar Giro; hoofddoelen UAE-kopmannen voor 2023 lijken al beslist

Almeida wil opnieuw naar Giro; hoofddoelen UAE-kopmannen voor 2023 lijken al beslist

João Almeida heeft een haat-liefdeverhouding met de Giro d'Italia. In 2020 was de wedstrijd met een vierde plaats zijn doorbraak. Dit jaar moest de Portugees van UAE Team Emirates echter met Covid opgeven na zeventien ritten, terwijl hij opnieuw vierde stond in het algemeen klassement. Een podium ligt niet buiten de capaciteiten van de talentvolle renner.

Veel keuze heeft Almeida echter niet voor zijn programma van 2023. Bij zijn huidige ploeg staat hij sowieso in de schaduw van megatalent en tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogačar, en met het doorbreken van Juan Ayuso zou Almeida als hij niet oppast zelfs naar de derde plek in de pikorde zakken. Desalniettemin is de Portugees stellig in wat hij het liefste zou doen in 2023, en dat is opnieuw kopman zijn in de Giro d'Italia.

In een interview met The National geeft hij namelijk aan uit te zijn op revanche na zijn Covid-besmetting van afgelopen seizoen. 'Ik wil me opnieuw op de Giro richten. Ik had een behoorlijk goed jaar maar ik had dit jaar wat meer van de Giro verwacht, helaas liep ik corona op. Het team leunt echter niet op mijn schouders in 2023', doelt hij op de andere kopmannen van de ploeg.

Programma's Pogačar en Ayuso lijken ook al vast te staan

De programma's van de UAE-kopmannen krijgen langzaam vorm. Eerder gaf de programmavoorbereider Joxean Matxin al aan dat Pogačar geen combinatie zou doen van de Giro en de Tour, maar dat zijn focus volledig op de Tour de France ligt. Dit omdat er slechts drie weken tussen het einde van de Italiaanse ronde en het begin van de Franse ronde zit. 'Mijn mening is dat op 24-jarige leeftijd twee grote rondes per jaar niet gepast is. Als het gat tussen de Giro en de Tour vijf of zes weken zou zijn, zou dat een mogelijkheid zijn, maar drie weken is te kort', zo stelde hij tegen het Sloveense Siol.

Ayuso, de derde kopman van de ploeg, heeft in een interview met El Pais dan weer aangegeven naar de Vuelta a España te willen als kopman. 'Ik wil opnieuw de Vuelta proberen, pas in 2024 zal ik van grote ronde wisselen. Volgend jaar wordt de Spaanse grote ronde mijn grote doel. Als je al derde bent geworden, kan je eigenlijk alleen maar denken aan winnen. De derde week was mijn beste en dat geeft me vertrouwen voor volgend jaar', zo vertelde hij in dat interview. In dat interview vertelde hij ook het voorbeeld van Pogačar te willen volgen en heeft dus de Ardense klassiekers op zijn programma staan.

Door de stellige woorden van Matxin en Ayuso lijkt niets Almeida in de weg te staan om kopman te worden in de Giro d'Italia. Mogelijk treft de Portugees Jonas Vingegaard in die Giro, Merijn Zeeman gaf namelijk aan dat het geen abc-tje is dat de Tourwinnaar zijn titel gaat verdedigen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws