Als Bernal de Tour niet rijdt, gaat hij vol voor de Vuelta: 'Houden Tour zo lang mogelijk open voor hem' Wielrennen
Wielrennen

Als Bernal de Tour niet rijdt, gaat hij vol voor de Vuelta: 'Houden Tour zo lang mogelijk open voor hem'

Als Bernal de Tour niet rijdt, gaat hij vol voor de Vuelta: 'Houden Tour zo lang mogelijk open voor hem'

Egan Bernal naar de Tour de France, of toch niet? De Colombiaan van INEOS Grenadiers rijdt momenteel het Critérium du Dauphiné en dat lijkt een belangrijke testcase te worden voor het wel niet starten in juli. Dat beaamt ook ploegleider Steve Cummings tegenover Het Nieuwsblad.

Bernal, die door valpartijen vooralsnog een lastig 2023 doormaakt, is nog altijd op de terugweg van een val die hem begin 2022 ver terugwierp. De klimmer brak bij een crash tijdens training ongeveer ieder bot in zijn lichaam, maar doet in de Dauphiné vooralsnog gewoon met de besten mee. 'Hij heeft het al ongelofelijk goed gedaan. Hij blijft verbeteren. Misschien is het een kwestie van tijd. In de Ronde van Romandië eindigde hij als achtste, in de Ronde van Hongarije viel hij al op dag één aan. Donderdag nog reed hij even tussen Vingegaard en de achtervolgers in, weliswaar niet goed wetend hoever zijn mogelijkheden op dit moment reiken. Maar het zijn signalen dat het beter en beter gaat', aldus Cummings.

Het is echter geen garantie dat Bernal met een goede Dauphiné de Tour rijdt. Bij INEOS zijn ze uiterst voorzichtig. 'We moeten wel kijken hoe hij van deze Dauphiné herstelt. Gaat hij genoeg tijd hebben om zich voor te bereiden op de Tour? Kan hij na de Dauphiné nog beter worden? Dat zijn voor iedereen onbekende factoren. Je kunt maar zo snel vooruitgaan als je lichaam wil vooruitgaan. Egan is zeer professioneel. Hij doet alles aan honderd procent. Hij heeft enorm veel activatie nodig. Voor de koersen doet hij al warming-ups. Zijn blessures waren nu eenmaal heel complex. Hij doet enorm veel extra oefeningen die de doorsnee-renner niet doet. Het is een speciale renner, met een speciale mentaliteit, een echte leider.'

Tekst gaat verder onder de foto.

Als Bernal de Tour niet rijdt, gaat hij vol voor de Vuelta: 'Houden Tour zo lang mogelijk open voor hem'

INEOS Grenadiers wacht geduldig op Bernal voor Tour de France

Mocht de Tour toch te vroeg komen, dan gaan we Bernal sowieso terugzien in de Vuelta a España. Maar bij INEOS Grenadiers wachten ze het liefst nog even, want een goede Bernal kun je er in de Tour goed bij hebben. 'We proberen de Tour zo lang mogelijk open te houden voor hem. Na zondag hebben we al een beter idee, maar Bernal blijft wel een winnaar in alles wat hij onderneemt. Gaat hij naar de Tour, dan is het omdat hij gelooft dat hij echt een toegevoegde waarde kan zijn voor de ploeg. Of dat hij voor zichzelf enkele resultaten kan neerzetten. Toch moet hij echt niet rushen om erbij te zijn. Het kan misschien dit keer al, misschien volgend jaar. Hij is nog altijd maar 26. Hij heeft nog tijd.'

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news