Anthony Perez maakt grote indruk met solo-zege in sterk bezette en loodzware Drome Classic Wielrennen
Wielrennen

Anthony Perez maakt grote indruk met solo-zege in sterk bezette en loodzware Drome Classic

Anthony Perez maakt grote indruk met solo-zege in sterk bezette en loodzware Drome Classic

Anthony Perez heeft op vrij indrukwekkende wijze de Faun Drôme Classic gewonnen. De 31-jarige Fransman van Cofidis was in een loodzware koers vol wind en klimgeweld verrassend de sterkste na een lange solo. De elite-namen in de achtervolging kwamen te laat.

Een dag na de door Julian Alaphilippe gewonnen Faun-Ardèche Classic stond er nog een boeiende eendagskoers in Frankrijk op het programma. We koersten dik 191 kilometer, van Étoile-sur-Rhône naar Étoile-sur-Rhône. Naast zestien klimmetjes moest er ook sterk rekening worden gehouden met een stevige wind in Frankrijk.

Kopgroep van zes, Arkéa-Samsic trekt waaiers

Die wind speelde in de openingsfase nog niet meteen een rol, waardoor zes renners een kopgroep konden vormen. Jacob Hindsgaul (Uno-X), Fabien Doubey (TotalEnergies), Cristián Rodriguez (Arkéa), Alexis Guérin (Bingoal), Nolann Mahoudo (Nantes Atlantique en Simon Pellaud (Tudor) reden maximaal vijf minuten weg van het peloton, waar Trek-Segafredo, BORA-hansgrohe en Groupama-FDJ de leiding hadden.

Op het lokale rondje dat we reden stonden in de eerste 92 kilometer vier klimmetjes centraal, die allemaal twee keer bedwongen moesten worden. In het tweede lokale rondje gaf het peloton serieus gas en door toedoen van Arkéa-Samsic scheurde het pak in stukken. De belangrijkste mannen hadden de schifting wel overleefd in het eerste peloton, behalve Davide Formolo namens UAE Team Emirates. Hij zat in een derde groep.

Van Wilder blaast zichzelf op, Perez rijdt weg

De kopgroep van vijf (Doubey moest zich laten afzakken namens Arkéa) hield door het geweld een geen al te grote voorsprong meer over en op zestig kilometer van de finish werden ze ingerekend door het eerste peloton. Naast Arkéa zaten ook BORA en Groupama-FDJ massaal mee, waardoor het tempo hoog bleef. Ilan Van Wilder speelde op de verrassing en ging met vroege vluchter Hindsgaul alleen op avontuur. De jonge Belg misrekende zich echter in de keiharde wind en blies zichzelf al snel op.

Het eerste peloton dunde verder en verder uit richting de laatste veertig kilometer van de wedstrijd. Omdat er ook flink geklommen moest worden, hadden we nog maar tien renners vooraan. Op de Col de la Grande Limite waren het Rui Costa (Intermarché), Alaphilippe en Anthony Perez (Cofidis) die ten aanval trokken. David Gaudu bracht de groep achtervolgers (met onder meer ook Mattias Skjelmose en Victor Lafay) terug van voren, alvorens Perez het nog eens probeerde. De klimmer reed nu 35 seconden bij elkaar, op dertien achtervolgers.

Elite-groep jaagt op Perez in finale

In de afdaling van de Col de la Grande Limite dikte de achtervolgende groep achter Perez wat aan en het was Andrea Bagioli die namens Quick Step in de aanval ging. Het bracht een achtervolgende groep teweeg met naast Bagioli ook Alaphilippe, Gaudu, Costa, Quinn Simmons, Romain Bardet en Corbin Strong. Grote probleem: Perez had door het hollen en stilstaan bij de renners achter hem inmiddels een voorsprong van een dikke minuut opgebouwd. En er waren nog maar vijftien kilometers te rijden, met daarin twee punchy klimmetjes.

Er moest iets gebeuren en het was opnieuw Bagioli die het initieerde. De Italiaan kreeg Gaudu, Costa en Simmons mee. Ze kregen amper tijd af van de achterstand op Perez, die een heerlijk tempo te pakken had, niet stilviel en natuurlijk als enige in koers geen andere belangen had dan doorrijden. Ondanks een lastige laatste tien kilometer (met een smerige tegenwind) mocht de Fransman juichen voor zijn meest indrukwekkende zege uit zijn carrière.

Uitslag Faun Drôme Classic 2023

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news