Archie Ryan zegeviert in vierde rit Coppe e Bartali na vermakelijke slotfase, Toupalik namens TDT-Unibet op podium Wielrennen
Wielrennen

Archie Ryan zegeviert in vierde rit Coppe e Bartali na vermakelijke slotfase, Toupalik namens TDT-Unibet op podium

Archie Ryan zegeviert in vierde rit Coppe e Bartali na vermakelijke slotfase, Toupalik namens TDT-Unibet op podium

Ryan Archie heeft de vierde rit in de Coppi e Bartali naar zich toegetrokken. De Ierse renner wist in de ultieme slotfase weg te komen na een straffe versnelling, waarna hij solo over de meet kwam. Jenno Berckmoes (Lotto-Dstny) werd nipt tweede, Adam Toupalik (TDT-Unibet Cycling Team) derde. Koen Bouwman (zevende) behield zijn leiderstrui.

Daags na de knappe victorie van Bouwman - die daarmee een heuse dubbelslag sloeg - stond op dag vier de op papier makkelijkste rit in de Italiaanse wielerweek op de rol. De beklimming van Monticino (2,7 kilometer aan gemiddeld 6,0 procent) moest wel meermaals gedaan worden, al leek de kans op een sprint (van een uitgedunde) groep levensgroot. In finishplaats Brisigihella - waar we na 150 kilometer zouden aankomen - liep de finalestraat nog smerig bergop. Ook de puncheurs hadden deze etappe dus zéker omcirkeld!

Al vroeg in de wedstrijd - die overigens werd verreden onder het genot van een heerlijk lentezonnetje - kregen we een tienkoppige kopgroep te zien. Daar zaten een aantal interessante namen bij, met onder anderen Alec Segaert (Lotto-Dstny), Gianluca Brambilla (Q36.5 Pro Cycling Team), Hartthijs de Vries (TDT-Unibet Cycling Team) en ouverture-winnaar Marco Brenner (Tudor). Het tiental wist een voorsprong van maximaal drie minuten te pakken. Dat bleek duidelijk niet genoeg, want het was Visma | Lease a Bike dat de achtervolgingsdebatten leidde. En dus zagen de leiders de voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Brenner weert zich kranig, maar het is Archie die middels late aanval zegeviert: Bouwman behoudt leiderstrui

In de kopgroep besloten ze dan ook maar te gaan versnellen, met als gevolg dat het tiental volledig uiteengereten werd. Men was er duidelijk van op de hoogte dat de killer bees altijd erg sterk uit de hoek kunnen komen. De koplopers werden dan ook één voor één bij de lurven gevat door het aanstormende peloton. Op één renner na. Brenner, de man die ook op dag één al primus was. Het grote pak had de grootst mogelijke moeite om hem in te halen, maar ook zijn inrekening was dan op iets minder dan vijf kilometer van de finish een feit.

Daarop was het ex-Jumbo-Visma-renner Ryan Archie die het probeerde. De Ier van EF Education-EasyPost had direct een mooi gat te pakken, terwijl er daarachter werd gekeken. Was de kleine twintiger bezig met een succesvolle solo-onderneming? Ja! Niets of niemand wist hem nog bij te halen, al was het héél nipt. Berckmoes kwam een paar meter tekort voor de zege, Toupalik werd derde.

Uitslag etappe 4 Coppi E Bartali 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws