Arensman schiet zwaar teleurgesteld de bus in, maar bij INEOS houden ze de moed erin na enorme dreun Wielrennen
Wielrennen

Arensman schiet zwaar teleurgesteld de bus in, maar bij INEOS houden ze de moed erin na enorme dreun

Arensman schiet zwaar teleurgesteld de bus in, maar bij INEOS houden ze de moed erin na enorme dreun

Thymen Arensman is de Giro d'Italia begonnen met een flinke tegenvaller. De Nederlander - die in de schaduw van Geraint Thomas voor het klassement wilde gaan bij INEOS Grenadiers - kreeg in de eerste etappe meteen een dikke twee minuten aan de broek. In de Leiderstrui ving bij de bus na afloop de reacties op.

Dat Arensman een dieseltje is, die doorgaans op gang moet komen in een grote ronde, dat is inmiddels wel bekend. Bij zijn zesde plaats in de Vuelta van 2022 (toen nog in dienst van Team DSM) stond hij na de eerste week al op een kleine zes minuten van leider Remco Evenepoel. In de tweede en derde week begon de motor te draaien en stoof hij, mede dankzij een ritzege, nog overtuigend de top tien in. Een soortgelijk verloop zagen we bij zijn zesde plaats in de Giro van vorig jaar. Op de openingsdag verloor Arensman toen anderhalve minuut in de tijdrit, zijn disicpline... Ook toen kwam hij terug en dankte hij een uitstekende derde week voor een nieuwe top tien.

En toch: Arensman moest er op dag één van de Giro wel heel vroeg af bij de andere favorieten, toen het in de finale lastig werd. De schade aan de meet: 2.17 minuten. Ondanks een ferme sprint naast de fiets werd een eerste reactie aan In de Leiderstrui afgewimpeld. Arensman parkeerde zijn fiets in hoge vaart voor de ingang van de bus en dook naar binnen. Zwaar teleurgesteld, dat was duidelijk. Pas na een periode van bezinning kwam hij terug naar buiten om nog even uit te fietsen. De mensen bij INEOS bekommerden zich meteen over de Nederlandse klimmer.

Lees verder onder de foto

thymen arensman
Thymen Arensman

INEOS Grenadiers rekent op Arensman in slot van de Giro

Een valse start, zover was duidelijk. Op de eerste keer Bivio di San Vito kon Arensman nog mee, maar toen UAE-Team Emirates het tempo op de Colle della Maddalena omhoog gooide, was hij het eerste belangrijke slachtoffer. Al op 26 kilometer van de streep zagen we hem afhaken en wat ook opviel: geen enkele renner van INEOS wachtte op hem. 'Ik zag dat hij achterin de groep zat en zei over de radio dat ik hem terug zag vallen. Thymen is echter een vechter, hij moest op zijn tempo naar de streep', vertelt Magnus Sheffield tegenover deze website.

'In een grote ronde krijg je te maken met ups en downs, maar het is nog een lange weg naar Rome', besluit de jonge Amerikaan met een perfect cliché. Ook sportief directeur Oliver Cookson maakt zich geen zorgen om de enorme dreun die Arensman te verwerken kreeg. 'We zitten met hem in een proces en hebben heel veel vertrouwen in Thymen. We weten hoe sterk hij is in de laatste week en we weten dat dit een wedstrijd is waarin dan alles nog kan keren. We moesten kalm blijven, hij moest zijn inspanning managen en dan weten we hoe goed Thymen is en zal zijn. Hij heeft een enorme motor en dat zullen we deze Giro echt nog gaan zien.'

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws