Bagioli sprint in chaotische slotrit Catalonië naar zege, eindzege voor Higuita Wielrennen
Wielrennen

Bagioli sprint in chaotische slotrit Catalonië naar zege, eindzege voor Higuita

Bagioli sprint in chaotische slotrit Catalonië naar zege, eindzege voor Higuita

Andrea Bagioli heeft de slotetappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Italiaan van Quick Step-Alpha Vinyl was de snelste in de sprint van een gereduceerde groep. Sergio Higutia schrijft het eindklassement van de ronde op zijn naam.

Na de barre rit van zaterdag moesten de renners in de Ronde van Catalonië alleen nog de traditionele slotetappe rond Barcelona betwisten. Een rit die in het verleden al vaak vuurwerk opleverde, zo ook dit jaar. Al vroeg in de wedstrijd brak het peloton namelijk in stukken. Een groep van dertig renners wist zich af te scheiden van de rest van het peloton. Sergio Higuita, Richard Carapaz en João Almeida waren van de partij. Nairo Quintana niet: hij had de slag gemist.

Wout Poels was een van de andere mannen die de schifting niet had weten te overleven. Kort daarna bleek wel waarom de nummer zes van het algemeen klassement de andere klassementsmannen niet had weten bij te houden: hij had last van zijn maag. Door deze problemen moest de Nederlander jammer genoeg voor hem in de remmen knijpen en opgeven.

Aanvalslustige Kruijswijk

De twee groepen sloten een aantal kilometer later weer bij elkaar aan, maar het bleef vervolgens onrustig. Steven Kruijswijk toonde zich aanvalslustig en wist uiteindelijk met tien andere mannen een nieuwe kopgroep te vormen. Daarbij geen misselijke namen: Marc Soler (UAE), Dries Devenyns (Quick Step), Dylan Teuns (Bahrain), Antwon Tolhoek en Giulio Ciccone (beiden Trek), Jesús Herrada (Cofidis), Louis Meintjes (Intermarché), Michael Storer, Quentin Pacher en Sébastien Reichenbach (allen Groupama).

Oorspronkelijk zat ook Henri Vandenabeele (BORA-hansgrohe) in de voorste groep, maar hij had zijn vluchtmakkers laten gaan na een lekke band. De elf koplopers draaien op hun beurt goed rond, waarmee ze een voorsprong van een minuut op het achtervolgende peloton in stand hielden. Uno-X en BORA-hansgrohe knapten daar aan de voorkant het vuile werk op.

Eenmaal aangekomen op het lokale circuit in Barcelona bleef Kruijswijk lekker tekeergaan. Dit keer ging hij er samen met Pacher vandoor. Het duo verzamelde al snel een voorsprong van een halve minuut op de rest van de vluchters. De achtervolgende groep barstte daarna op een van de heuveltjes volledig open. Zo ging Teuns in zijn eentje op jacht naar de twee koplopers.

Kruijswijk en Pacher jagen op overwinning

Kruijswijk en Pacher wisten elkaar goed te vinden en deden beiden hun kopwerk. In het peloton werd er inmiddels ook flink doorgereden. Door het tempo was de groep stevig uitgedund, terwijl de rest van de voormalige kopgroep was ingerekend. Het verschil tussen deze groep en de twee koplopers bedroeg op iets meer dan twintig kilometer van de finish nog een halve minuut.

Oier Lazkano (Movistar), Joe Dombrowski (Astana) en Simon Clarke (Israel-Premier Tech) besloten in de tegenaanval te gaan. Zij kregen ook gezelschap van Devenyns, die ook al in de vorige kopgroep zat. Echt heel dicht in de buurt van de koplopers kwamen zij echter niet. Door de mannen van INEOS Grenadiers werden de tegenaanvallers weer ingerekend.

Heel langzaam werden de seconden van de voorsprong van Kruijswijk en Pacher afgeknabbeld. Carlos Rodriguez was hier voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor. Met nog zo'n tien kilometer te gaan werden de twee ingerekend. Hierna konden de mannen van het klassement hun slag gaan slaan.

Klassementsrenners bestoken elkaar

Nadat Rodriguez zijn werk opgeleverd had, was het ploeggenoot Richard Carapaz die direct het bal opende met aanvallen. Met die demarrage wist hij klassementsleider Higuita echter niet te verschalken. De jonge Tobias Johannessen voerde de druk extra op door hard door te trekken op het steile stuk van de beklimming. Achter hem zaten alleen Carapaz en Higuita nog mee, maar in de daaropvolgende afdaling konden anderen ook weer aansluiten.

Op het moment van samensmelting bleven de klassementsrenners een beetje naar elkaar kijken. Santiago Buitrago besloot daarom maar van de aarzelingen te profiteren en zélf in de aanval te gaan. De Colombiaan van Bahrain Victorious greep direct een mooie voorsprong op het pelotonnetje. Dit keer moest BORA-hansgrohe in de achtervolging.

Chaos in slotfase, Higuita eindwinnaar

De laatste passage op het klimmetje van het lokale circuit was er één te veel voor Buitrago, die vrijwel direct daar ingerekend werd. Juan Ayuso voerde het tempo op voor kopman João Almeida, terwijl iedereen het moeilijk kreeg. Carapaz kon niet volgen, maar Higuita wel. De Ecuadoraan moest de afdaling gebruiken om terug te keren tot bij het groepje.

Naast de genoemde renners bestond de voorste groep op dat moment nog uit Johannessen en Ben O'Connor. De groep werkte echter niet goed samen, waardoor er weer een grote groep renners aan kon sluiten. Deze groep stormde gezamenlijk af op de finishlijn. Hierin was het Bagioli met de snelste benen. Hij won de rit voor Atilla Valter.

Higuita finishte gewoon in het voorste groepje, waardoor zijn eindzege niet meer in gevaar kwam. Hij won de wedstrijd met twintig seconden voorsprong op Carapaz. De derde plek in het klassement was weggelegd voor Almeida.

Uitslag etappe 7 Ronde van Catalonië 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws