Bakelants mengt zich in Uijtdebroeks-discussie en sneert naar Vlasov: 'Pijnlijk hoe hij zich liet kennen' Wielrennen
Wielrennen

Bakelants mengt zich in Uijtdebroeks-discussie en sneert naar Vlasov: 'Pijnlijk hoe hij zich liet kennen'

Bakelants mengt zich in Uijtdebroeks-discussie en sneert naar Vlasov: 'Pijnlijk hoe hij zich liet kennen'

De afgelopen dagen was de transfersoap rondom Cian Uijtdebroeks - alle pest- en uitsluitingsperikelen daarbij inbegrepen - hét onderwerp van gesprek binnen de wielerwereld (en misschien zelfs daarbuiten). Verschillende hoofdrolspelers binnen de kwestie hebben al hun zegje gedaan over de gate. Ook 'outsider' Jan Bakelants heeft nu van zich laten horen omtrent het tafereel.

'Ik ben ook wel voor een vrije markt', zo vertelt de 37-jarige Bakelants aan Het Laatste Nieuws, dat met de ex-prof eerst een mogelijk nieuw transfersysteem in de koers bespreekt. 'Tot nu staat men weigerachtig tegen een situatie waarin een ploeg een aanbod krijgt van een andere ploeg om een renner af te kopen. Ik vind, als een renner daar oren naar heeft en de betreffende ploeg zich kan vinden in de geboden afkoopsom, dat er dan geen probleem mag zijn om het contract te ontbinden.'

'Er zijn veel zwaardere ontgroeningsrituelen geweest', aldus Bakelants

Hij vervolgt: 'De afwezigheid van een transfersysteem zorgt voor stabiliteit. Heel vaak passen renners niet meer in de filosofie van de ploeg. Houdt een ploeg die renner dan toch langer bij zich, dan gaan de prestaties daaronder lijden. Dan kan je beter constructief meewerken aan een transfer. Het geval-Uijtdebroeks is een goed voorbeeld. De relatie tussen Cian en zijn ploeg is op. Dan is het beter meewerken aan een transfer. Dat is de laatste jaren wel meer bespreekbaar geworden. Voor een transfersysteem waarin de insteek een verdienmodel is, is de sport te klein. Het gevaar is dat de financieel sterkere ploegen de beste renners kunnen wegkopen, zoals we ook in het voetbal zien.'

Ook het dossier-Uijtdebroeks komt daarna ter sprake. Volgens Bakelants was de jonge Vlaming altijd al extreem serieus met zijn vak bezig. 'Toen ik ooit voor Sunweb reed, hebben we eens gebeld. Destijds woog hij alle pro's en contra's al af. En de resultaten geven hem gelijk.' Het was Thijs Zonneveld die laatst met meer saillante details over het tragische verhaal naar buiten kwam. Zo zou de youngster dagdagelijks zijn buitengesloten bij de ploeg van Ralph Denk en was er een anti-Cian-groepschat. Naar verluidt moest Uijtdebroeks in zijn eerste dagen bij de ploeg verplicht alcohol drinken, iets wat tegen zijn geheelonthouder-principes inging. 'Er zijn veel zwaardere ontgroeningsrituelen geweest', vindt Bakelants het alleszins niet per se pestgedrag.

Bakelants stellig: BORA-hansgrohe had beter actief gewerkt aan Vlasov-transfer

Wat dan wel? Volgens Bakelants is het meer een kwestie van veranderende ploegomgevingen. 'Jonge renners worden veel meer bij het handje genomen en moeten worden empowered door hun oudere ploegmaats', verklaart hij zich nader. 'Dat was helemaal anders toen ik prof werd. Toen werd je bij momenten actief tegengewerkt. Want je was de nieuwe, kleine haan op het erf en het was beter voor de gevestigde orde dat je klein bleef. Tegenwoordig worden jonge renners op een voetstuk geplaatst en krijgen ze vanaf dag één alle kansen om zichzelf maximaal te ontplooien. Het is uitgerekend dit, wat niet spoort met wat de ploegleiders bij BORA aan het doen zijn geweest. Hun rol mag ook kritisch tegen het licht worden gehouden', besluit de gravelcoureur.

In de afrondende fase van het vraaggesprek gaat het ook nog over Aleksandr Vlasov, met wie Uijtdebroeks ten tijde van de Vuelta a España al een soort bonje had. 'Ik vond het jammer en erg pijnlijk hoe Vlasov zich liet kennen in de Ronde van Spanje', steekt Bakelants zijn gepeperde mening niet onder stoelen of banken. 'Dat was een teken aan de wand. Een ploegleider is vandaag geneigd om de kaart te trekken van the new kid on the block, want je weet dat dat de levenslijn van de ploeg is voor de komende vijf, zes jaar. Dat is niet gebeurd en dat vind ik straf. En zeker met alles wat er geopolitiek speelt. Dan zeg je toch: we moeten zo snel mogelijk af van die Rus. Want hoeveel afzuigkappen van BORA worden er nog verkocht in Rusland? Dan hadden ze beter actief aan een transfer voor Vlasov gewerkt?', vraagt hij zich hardop en deels knipogend af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws