Ballerini wint vierde rit Tour de Wallonie vanuit de vroege vlucht, Stannard blijft leider Wielrennen
Wielrennen

Ballerini wint vierde rit Tour de Wallonie vanuit de vroege vlucht, Stannard blijft leider

Ballerini wint vierde rit Tour de Wallonie vanuit de vroege vlucht, Stannard blijft leider

Davide Ballerini heeft de vierde etappe van de Tour de Wallonie gewonnen. Na een hele dag op en af kon de kopgroep nog net het uitgedund peloton voorblijven. Enkel Mattias Skjelmose Jensen kon de oversteek maken vanuit het peloton, maar het was de Italiaan die naar de zege sprintte. Twee andere vroege vluchters, José Joaquin Rojas en Rui Oliveira werden respectievelijk tweede en derde. Robert Stannard blijft leider.

200 kilometer koers, tussen Durbuy en Couvin: een ferme etappe met 3500 hoogtemeters stond het peloton in de Tour de Wallonie te wachten. Durbuy is natuurlijk een plaats die de afgelopen maanden bezig is om zichzelf - met behulp van ondernemer Mark Coucke - in de spotlights te zetten als fietswalhalla, waar ook deze start onderdeel van was.

Na luttele kilometers vertrok een zeer sterke en vooral ervaren kopgroep, met oudgedienden Cameron Wurf (INEOS Grenadiers) en Rojas (Movistar) als deskundigen. Ook Kenneth Vanbilsen (Cofidis), Ballerini (Quick Step-Alpha Vinyl), Oliveira (UAE-Team Emirates) en Thijs Aerts (Baloise-Trek Lions) zaten mee.

Het peloton, waar Alpecin-Deceuninck het tempo bepaalde in dienst van leider Robert Stannard, gaf het zestal een mooie voorsprong, maar begon daar rond halfweg koers wel wat vanaf te knabbelen. Ook Intermarché-Wanty-Gobert stak een renner bij om de vluchters te controleren. Met nog vijftig kilometer te gaan bedroeg de voorsprong nog steeds meer dan vier minuten, zodat ook Bingoal-Wallonie Bruxelles en Groupama-FDJ de handschoen opnamen in het peloton.

Kopgroep houdt goed stand, Nys maakt harde smakker

De zes leiders werkten goed samen, waardoor het peloton alle moeite van de wereld had om dichterbij te sluipen. Op dertig kilometer van de aankomst hielden de vluchters nog 2.30 minuten over op het jagend peloton. Ondertussen kenden de nummer één en twee van maandag, Arnaud de Lie en Biniam Girmay, pech. Beide toptalenten verspeelden zo al voor de echte finale krachten om terug te komen aansluiten.

Met nog twintig kilometer te gaan was de voorsprong van de koplopers geslonken tot 1.45 minuten, en met de Cote du Barrage du Ry de Rome (5,2 kilometer aan 3,1 procent), die op tien kilometer van de meet op het parcours lag, werd duidelijk dat het een dubbeltje op zijn kant zou worden. Ondertussen ging Thibau Nys hard tegen de grond. De Belg bleef even liggen, maar de renner van Baloise-Trek Lions kon uiteindelijk zijn weg wel voortzetten.

Koers ontploft op de slotklim, Jensen maakt de oversteek

In volle finale was het De Lie zelf die op kop van het peloton sleurde. Onder meer Fernando Gaviria moest door het tempo van de Belg de rol lossen. Op tien kilometer van de aankomst was het dat ander toptalent, Girmay, die op de slotklim versnelde. Guillaume Martin, die de Tour de France moest verlaten wegens een corona besmetting, nam gezwind over. Zo ontstond er een elitegroepje met onder meer leider Stannard, Mattias Skjelmose Jensen, Maxim Van Gils, Cian Uijtdebroeks, Girmay en Omer Goldstein.

Van de kopgroep bleven op dat moment enkel nog Rojas, Ballerini en Oliveira over. Hun voorsprong bedroeg slechts tien seconden, maar in de achtervolgende groep was de samenwerking zoek. Een sterke Jensen slaagde er in de sprong naar het koptrio te maken. In de achtervolging kwamen er wat renners terug, zodat een groepje van een man of twintig de jacht opende op de kopgroep.

Jensen maakte met het oog op zijn klassement tempo, waardoor de achtervolgende groep niet meer kon terugkeren en de vier leiders zouden sprinten voor de overwinning. Ballerini was op papier de snelste en maakte het in de sprint ook waar. Hij won met ruime voorsprong op Rojas, Oliveira vervolledigde het podium.

Video: Zo sprintte Ballerini naar de overwinning

Uitslag etappe 4 Tour de Wallonie 2022

Results powered by FirstCycling.com

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws