Bardet krijgt bevestiging voor La Vuelta met prachtige ritzege in Ronde van Burgos Wielrennen
Wielrennen

Bardet krijgt bevestiging voor La Vuelta met prachtige ritzege in Ronde van Burgos

Bardet krijgt bevestiging voor La Vuelta met prachtige ritzege in Ronde van Burgos

Romain Bardet heeft de derde etappe in de Ronde van Burgos gewonnen. Na een zware bergetappe kwam het aan op de beklimming van de loeisteile Picón Blanco, met aankomst beneden. Bardet ging op de klim vol in de aanval en kwam solo boven. In de afdaling gaf hij de winst niet meer uit handen, ondanks dat hij nog even onderuit schoof. Mikel Landa toonde ook goede vorm voor de Vuelta a España, in tegenstelling tot INEOS-mannen Egan Bernal en Adam Yates.

Om 12.16 vertrokken de renners voor een etappe van 173 kilometer. Onderweg vier gecategoriseerde beklimmingen en dus volop interesse in het peloton voor een dag in de vlucht. Uiteindelijk slaagde er een groepje van vier in om te vertrekken, met daarbij Guy Niv (Israel), Óscar Cabedo (Burgos BH), Oier Lazkano (Caja Rural) en Joan Bou (Euskaltel). Zij hadden na veertig kilometer een voorsprong van een kleine vijf minuten, maar daar bleef het niet bij. De maximale voorsprong liep tot over de zeven minuten.

Lazkano verzamelt bergpunten en gaat solo richting slotklim

De kopgroep van vier kon zodoende in alle rust het gevecht aangaan voor de bergpunten, die onderweg te verdienen waren. Lazkano pakte de hoofdprijs op de Alto de Barcina en de Alto de Cereceda, de eerste twee beklimmingen van de dag. Vervolgens werd er koers gezet richting de Alto de Retuerta, het laatste voorgerecht voordat het hoofdgerecht zou worden opgediend. De kopgroep verdedigde na honderd kilometer nog altijd een voorsprong van dik zes minuten, maar er waren nog wel 72 loodzware kilometers te gaan.

Op de top van de derde klim van de dag - de Alto de Retuerta na 127,5 kilometer - was het opnieuw Lazkano die de meeste bergpunten pakte, dit keer doordat hij de aanval koos. De 21-jarige Spanjaard was duidelijk de beste klimmer vooraan en dus trok hij solo door. Bou en Cabedo gaven op de top van de derde klim achttien seconden toe, Niv was gezien op vijftig tellen. Het peloton kwam wel dichterbij, maar had op 45 kilometer van het einde nog steeds 4.34 minuten goed te maken. Gelukkig voor hen kwam daar nog een ideale col voor met de Picón Blanco.

Lazkano krijgt gezelschap, Carr en Aru openen in peloton

De slotklim van de dag startte na 146 kilometer koers en had acht kilometer aan 9,2 procent gemiddeld in petto. In het peloton werd er niet echt achtervolgd, de diverse klassementsploegen reden in hun welbekende treintjes naast elkaar simpelweg een hoog tempo. Lazkano begon aan de Picón Blanco met een voorsprong van drie minuten; verre van genoeg voor de dagzege, maar de Spanjaard ramde lekker door. Toen hij op de steile stroken wat stilviel, konden zelfs vroege vluchters Bou en Cabedo nog terugkeren aan de kop.

Lang duurde dat niet, want in het peloton had Bahrain Victorious het heft in handen genomen. Damiano Caruso, de nummer twee uit de Giro van dit jaar, speelde weer eens luxeknecht en zo vloog de voorsprong van de drie leiders eraf. Het tempo werd door Simon Carr van EF Education-NIPPO nog een beetje meer de hoogte in gejaagd. De 22-jarige Brit reed al goed in de Clasica San Sebastián en hij probeerde het met een solo. Op de enorm steile stroken was het Fabio Aru die de oversteek maakte en over Carr heen knalde.

Favorieten bestoken elkaar op Picón Blanco

Aru met goede benen, dat was al een aantal jaar geleden. De Italiaan van Qhubeka-NextHash kon niet lang genieten van zijn moment van glorie, want het was Romain Bardet die namens DSM de aanval overnam. Terwijl Aru zich liet terugzakken bij de andere favorieten, reed Bardet een tijdje voor de groep uit. Het tempo lag echter hoog en op de loeisteile klim moest iedereen een inspanning niet veel later bekopen. Egan Bernal besloot de kop te nemen en het tempo op te voeren voor Pavel Sivakov, die bij INEOS nog klassementsambities had. Adam Yates was al nergens meer te bekennen en had duidelijk naweeën van zijn val in de eerste etappe.

2,5 kilometer onder de top slokte de groep favorieten met Bou de laatste vluchter op en was het AG2R-man Geoffrey Bouchard die het probeerde. Net als Aru en Bardet pakte ook de Fransman een gaatje, maar ook hij hield niet vol. Mikel Nieve kwam namens Team BikeExchange een handje helpen. Met z'n tweeën reden ze dan toch iets verder weg bij de achtervolgers, waar Bernal nog steeds het tempo bepaalde. Toen Aru was bijgekomen en een tweede aanval plaatste, moest de Colombiaan passen. Bardet maakte van de tempoversnelling gebruik om in één ruk naar Bouchard en Nieve te rijden. Nu moest Mikel Landa namens Bahrain opeens de achtervolging op drie koplopers leiden, met Mark Padun als leider in z'n wiel.

Bardet lost iedereen richting de top, Landa bij achtervolgers

Bardet, Nieve en Bouchard reden met z'n drieën zo'n 23 seconden voorsprong bij elkaar, maar in de laatste kilometer gebeurde er nog van alles. Nieve ontplofte en Bardet reed Bouchard uit het wiel. De Fransman kon zo solo de afdaling in, maar zijn voorsprong op wat erachter zat, was niet groot. Toen Padun op de klim niet de benen bleek te hebben die nodig waren om mee te doen, nam Landa de benen. Hij kreeg Aru's ploegmaat Domenico Pozzovivo mee en de twee kwamen op slechts zeven seconden achter Bardet boven. Bouchard zat er nog tussen en ook Nieve bleef eraan hangen.

Zo hadden we Bardet die in razende vaart zijn voorsprong uitbouwde in de afdaling. Landa, Bouchard, Pozzovivo en Nieve kwamen in het eerste achtervolgende groepje allerminst dichterbij. Met nog zeven kilometer voor de wielen, had Bardet al 25 seconden bijeen en dat terwijl ook de groep-Landa risico's nam. Dat bleek wel uit het feit dat Bouchard een bocht te scherp aansneed en onderuit ging. Op de slechte Spaanse wegen was het zelfs leider Bardet die ook zelf onderuit schoof, maar hij zat snel weer op de fiets om op te gaan voor zijn eerste zege voor DSM én zijn eerste overwinning sinds 2018. Landa, Nieve en Pozzovivo kwamen uiteindelijk op dik veertig seconden binnen, slechts een klein stukje voor een tweede groep met daarbij Aru, Sivakov en nog wat anderen.

Uitslag etappe 3 en klassementen Ronde van Burgos 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws