Belgisch talent Bonneu stunt met zege in bergetappe Sazka Tour, Rota blijft leider Wielrennen
Wielrennen

Belgisch talent Bonneu stunt met zege in bergetappe Sazka Tour, Rota blijft leider

Belgisch talent Bonneu stunt met zege in bergetappe Sazka Tour, Rota blijft leider

Kamiel Bonneu heeft de overwinning gepakt in de derde etappe van de Sazka Tour. De Belg van Sport Vlaanderen-Baloise was in een zware bergetappe - met finish bergop - de sterkste van de favorieten. Lorenzo Rota behield met een seconde op Anthon Charmig de leiderstrui.

We moesten er even op wachten, maar na een lang gevecht werd er dan toch een kopgroep gevormd. Twaalf mannen gingen samen op avontuur uit en kregen een kleine drie minuten cadeau. Present waren onder meer de Nederlanders Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces WB), Stijn Appel (À Bloc CT) en Lars Boven (Team Jumbo-Visma Development Team).

Intermarché-Wanty-Gobert, dat met Lorenzo Rota de leiderspositie in het algemeen klassement bezat, had niemand mee voorin zitten. Er moest dus hard gereden worden door de Belgische formatie om het gat dicht krijgen. Gelukkig staken de mannen van Bardiani-CSF-Faizanè een handje toe en wisten zij het verschil zodoende te beperken tot zo'n drie minuten.

Kopgroep op eerste passage zware klim ingelopen

Dat verschil bleef gehandhaafd richting de voorlaatste klim, de Pristresek pod Horni nadzri. Het gemiddelde stijgingspercentage van deze klim was met 6,2 procent vertekend. De tien kilometer lange klim kende in het tweede deel namelijk twee kilometers die aan ruim tien procent gemiddeld gingen. De beklimming moest in totaal twee keer worden aangedaan. Bij de laatste passage moesten de renners na een kort plateau zelfs nog twee kilometer extra klimmen naar de finish.

De klim was door de harde wind extra lastig. Het tijdsverschil liep snel terug en vrijwel de gehele kopgroep werd halverwege de beklimming ingelopen. Alleen Boven stribbelde nog even tegen. Hij kon echter niet voorkomen dat ook hij voor de top werd ingelopen door de groep met leider Rota. In die groep maakte Team BikExchange-Jayco tempo. Op de top verdeelden Damien Howson, Kevin Colleoni en Tsgabu Girmay van de ploeg de bergpunten.

Peloton jaagt op Thalmann

Na de klim volgde een snelle afdaling, waarna de renners bij de klim terugkeerden voor de tweede en laatste passage. Vlak voor de voet viel de Zwitser Roland Thalmann (Team Vorarlberg) aan. Hij begon als eerste aan de slotklim en liep uit naar een voorsprong van 25 seconden op het uitgedunde peloton.

Thalmann was met een achterstand van ruim een minuut niet direct een gevaar voor de leiderstrui van Rota. De Zwitserse klimmer - recent nog derde in de Tour Alsace - weerde zich kranig en liep zelfs even uit naar dertig seconden. Het was wachten op een antwoord van de achtervolgende groep. Dat kwam er, het tempo ging omhoog, met als gevolg dat steeds meer renners moesten lossen.

Ook de voorsprong van Thalmann liep terug. Met nog zeven kilometer voor de boeg had hij nog twintig seconden over op de groep-Rota. Van twintig seconden ging het vervolgens naar vijftien seconden, waarna Thalmann met nog vijf kilometer te rijden zijn dappere aanvalspoging zag stranden.

Het tempo in de groep van de favorieten lag hoog, zo hoog, dat niemand dacht aan aanvallen. Met nog minder dan drie kilometer te gaan was er nog steeds sprake van een vrij grote groep (ongeveer 10 renners). De renners hielden hun kruit droog voor de laatste kilometer. Voor leider Rota was het een gunstig scenario, daar de Italiaan explosief is. Hij kwam echter tekort in de slotfase, het was verrassend Bonneu van Sport Vlaanderen-Baloise die in de sprint de sterkste was. Rota eindigde als zesde en behield de leiderstrui met een seconde op Charmig. Johannes Staune Mittet werd namens het Jumbo-Visma Development Team kn

Uitslag etappe 3 Sazka Tour 2022

Results powered by FirstCycling.com

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws