Ben Tulett bevestigt INEOS-dominantie met volgende ritzege in Coppi e Bartali Wielrennen
Wielrennen

Ben Tulett bevestigt INEOS-dominantie met volgende ritzege in Coppi e Bartali

Ben Tulett bevestigt INEOS-dominantie met volgende ritzege in Coppi e Bartali

Ben Tulett heeft de derde etappe in de Coppi e Bartali gewonnen. In een zware bergetappe - met maar liefst vijf keer een beklimming richting San Marino - kwam het uiteindelijk aan op een strijd tussen de favorieten voor het klassement. Eddie Dunbar behield zijn leiderstrui en zag INEOS-ploegmaat Tulett in de slotkilometer naar de zege flitsen. In de tweede etappe had Ethan Hayter al gewonnen.

Na twee dagen explosief punchen was de derde dag in Italië meer voor de echte klimmers. Het was dan ook een groot gevecht voor de vlucht van de dag. Uiteindelijk slaagden zeven renners er in om weg te komen, te weten: Mattia Cattaneo (Quick Step), Mason Hollyman (Israel), Tony Gallopin (Trek), Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix), James Shaw (EF), Edgar Andres Pinzon (Colombia Tierra de Atletas) en Andrea Garosio (Biesse-Carrera). Na het eerste uur hadden ze een kleine drie minuten bij elkaar.

Daarmee was de strijd echter nog niet gestreden, want het peloton zag nog eens vier renners vertrekken. Antonio Nibali (Astana), Alessandro Monaco (Giotti Victoria), Luca Covili (Bardiani) en Edoardo Zardini (Drone Hopper-Androni) waagden de oversteek. De vier moesten er lang hard voor fietsen, maar uiteindelijk maakten ze na dik vijftig kilometer de oversteek. Er kwam zowaar even wat rust in de koers, waarbij de elf leiders hun voorsprong uitbouwden naar dik vier minuten.

Cattaneo gaat alleen, maar komt zichzelf tegen

Na een korte status quo schakelde het peloton een tandje hoger en werd de achterstand richting de grote kopgroep kleiner en kleiner. Richting de laatste zestig kilometer - met de San Marino-klim inmiddels één keer gehad vanaf de minder steile kant - stond er nog 2.53 minuten op de teller. Dat veranderde toen we voor de tweede keer de San Marino-klim omhoog gingen, nu vanaf de steilere kant. Er was er eentje die uit z'n slof schoot: Cattaneo. De Italiaan van Quick Step reed indrukwekkend hard weg bij de rest en omdat in het peloton het tempo inmiddels gezapig was, ving Cattaneo de laatste vijftig kilometer aan met een voorsprong van plots vijf minuten.

Garosio was uit de vroege vlucht degene die bleef tegen stribbelen. De Italiaan leek lang aan een kansloze achtervolging bezig, maar op de derde klim naar San Marino liep hij plots snel in. Cattaneo had zich misschien toch wat opgeblazen en kwam zichzelf op de steilere stroken wat tegen. Op 25 kilometer van de finish - met de top van de klim voor de derde keer gerond - kreeg hij gezelschap van Garosio. Ook Gallopin en Shaw waren uit de vroege vlucht niet ver achter. In de finale moest nog eens twee keer de klim naar San Marino beklommen worden. Bij Cattaneo ging het licht uit en hij moest Garosio, Gallopin en Shaw laten gaan. In het peloton werd inmiddels ook weer hard doorgereden.

Favorieten maken het uit voor de zege

De drie vooraan bedwongen nog eens de beklimming, maar op de top was hun voorsprong bijna tot het nulpunt gedaald. Richting de laatste tien kilometer kwam het flink uitgedunde peloton terug vooraan. Klassementsleider Dunbar zat er nog bij, net als onder meer Cian Uijtdebroeks, Vincenzo Nibali, Marc Hirschi en Matteo Sobrero. Mathieu van der Poel was al lang en breed gelost en loste daarmee zijn belofte in om een rustdag te nemen. Nog één keer de San Marino-klim, van 5,7 kilometer aan 7,5 procent gemiddeld, dan wisten we wie er ging zegevieren.

Hirschi was de eerste die een serieuze aanval plaatste, maar hij kreeg niet de ruimte. Simon Carr en Dunbar waren de volgenden die aangingen. Ze sloegen een kloofje naar Hirschi en Ben Tulett van INEOS, maar die twee sloten twee kilometer onder de top aan. Tulett had zelfs puf om er een nieuwe klap op te geven bij het ingaan van de slotkilometer. Dunbar ging logischerwijs niet achter z'n ploeggenoot aan rijden en Hirschi en Carr waren niet in staat om de machtige aanval van de jonge Brit te beantwoorden. Zo reed Tulett naar zijn eerste profzege, met Dunbar die het INEOS-feestje met een tweede plaats compleet maakte.

Uitslag etappe 3 Coppi e Bartali 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws