Sterke Balsamo klopt Wiebes in sprint van Exterioo Classic Brugge-De Panne Wielrennen
Wielrennen

Sterke Balsamo klopt Wiebes in sprint van Exterioo Classic Brugge-De Panne

Sterke Balsamo klopt Wiebes in sprint van Exterioo Classic Brugge-De Panne

De Exterioo Classic Brugge-De Panne is een prooi geworden voor Elisa Balsamo. De Italiaanse wereldkampioene klopte Lorena Wiebes en Marta Bastianelli in de sprint en boekte daarmee haar derde zege van dit seizoen. Vier dagen geleden was ze ook al de beste in de Trofeo Alfredo Binda.

162,8 kilometer voor de vrouwen, met andermaal weinig wind en dus geen al te beste vooruitzichten voor een knalkoers. Net als bij de herenkoers op woensdag was er ook bij de vrouwen snel een kopgroep vertrokken. Nicole Steigenga (Team Coop), Antonia Gröndahl (IBCT), April Tacey (Le Col-Wahoo) en Hannah Ludwig (Uno-X) hadden na 25 kilometer veertig seconden in de tas, en ze kregen nog versterking. Kirstie Verhaaften en Marith Vanhove van Parkhotel Valkenburg maakten met een duo-aanval de oversteek.

De zes koploopsters reden een hele tijd vooraan, maar heel veel televisietijd voor de sponsoren kregen ze niet. Toen de live-uitzending iets na 15.00 uur startte, had het peloton de achterstand bijna ongedaan gemaakt. Op 73 kilometer van de finish waren de zes er dan echt aan voor de moeite, waardoor er nog genoeg ruimte was voor nieuwe ontsnappingspogingen. Die volgde in een samenstelling van drie Belgische vrouwen en één Nederlandse. Sara Van de Vel, Fien Delbaere, Senne Knaven en Danique Braam sloegen een klein gat, maar ook hun uitstapje was niet van lange duur.

Peloton zet koers richting laatste keer De Moeren

SD Worx, Liv Racing, Movistar, UAE Tour en Trek-Segafredo werkten daarna aan kop van het peloton, terwijl de laatste passage van De Moeren opdiende. Daar werd het peloton op een lint getrokken door toedoen van Chloe Hosking (Trek-Segafredo) en zo ontstonden er ondanks de matige wind zowaar wat waaiers, al zorgde het niet voor grote scheuren. Na De Moeren sprong de Ierse renster Alice Sharpe (IBCT) weg uit het peloton en op twintig kilometer van de streep had ze gat van 12 seconden te pakken. De Duitse Mieke Kröger (Human Powered Health) had ook nog wat over vanuit het peloton en ging op en over Sharpe heen.

Een grote kans van slagen leek het niet, maar op zeventien kilometer van de meet werd het peloton ineens opgeschrikt door een enorm grote valpartij. Onduidelijk was welke rensters er allemaal precies bij betrokken waren, maar het peloton was enigszins uit elkaar getrokken. Het zorgde er overigens niet voor dat de poging van Kröger slaagde, want op veertien kilometer van de meet werd zij toch weer ingerekend door een klein peloton van zo'n veertig vrouwen.

Met een kleine groep richting de finish

Inmiddels was wel duidelijk geworden dat de grote namen nog vooraan te vinden waren. Lorena Wiebes, Lotte Kopecky, Chloe Hosking, Emma Norsgaard, Marta Bastianelli en Elisa Balsamo zaten mee en leken de favorieten om het af te maken. De ploeg van Wiebes (Team DSM) nam in de laatste kilometer het heft in handen en dat is niet gek als je bedenkt dat de Nederlandse haar laatste drie eendagskoersen wist te winnen. Bij het ingaan van de laatste vijf kilometer kwamen ook een aantal andere ploegen zich vooraan bemoeien om zich te mengen in de strijd om de dagzege, met onder andere UAE Team Emirates (Bastianelli) en Movistar Team (Norsgaard).

Terwijl op 2,5 kilometer een kleine valpartij ontstond tussen een renster van UAE Team Emirates en Movistar Team, ging het in volle vaart richting de finish. Bij het ingaan van de laatste kilometer was het door de smalle straten dringen om een plekje vooraan te bemachtigen. Tien rensters gingen vervolgens nog sprinten om de zege, waar Balsamo uiteindelijk duidelijk de sterkste bleek. Waar Kopecky de sprint aantrok voor ploeggenote Lonneke Uneken, bleek dit vooral goed uit te pakken voor de Italiaanse. De wereldkampioene sprintte relatief eenvoudig naar de overwinning en hield de in topvorm verkerende Wiebes relatief eenvoudig achter zich.

Uitslag Exterioo Classic Brugge-De Panne 2022

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news