Beresterke De Lie zegeviert in Europese seizoensopener Clàssica Comunitat Valenciana Wielrennen
Wielrennen

Beresterke De Lie zegeviert in Europese seizoensopener Clàssica Comunitat Valenciana

Beresterke De Lie zegeviert in Europese seizoensopener Clàssica Comunitat Valenciana

Arnaud De Lie heeft zondag de Europese seizoensopener Clàssica Comunitat Valenciana 1969 gewonnen. De coureur van Lotto-Dstny was in de sprint van een uitgedund peloton overtuigend de sterkste.

In een zonnig Valencia vertrokken 119 renners voor de Europese seizoensopening. Diverse renners probeerden te ontsnappen uit het peloton, maar slechts vijf mannen kregen uiteindelijk de ruimte. Het ging om: Mattia Bais (EOLO-Kometa), Samuele Zoccarato (Green Project-Bardiani), Mateu Estelrich (Electro Hiper Europa), Iker Ballarin (Euskaltel) en Thomas Denis (GoSport-Roubaix). Het kwintet fietste al snel een voorsprong van 4.45 minuten bij elkaar.

Vanaf dat moment daalde de voorsprong weer gestaag. Gedurende het middenstuk van de wedstrijd hadden de vijf een voorsprong die rond de drie minuten schommelde. Richting de zware Alto de Bixauca werd het gat vlug kleiner, waardoor duidelijk werd dat de favorieten om de zege zouden gaan strijden in La Nucia. Denis loste als eerste van de vluchters.

Finale opent op lange klim

De Alto de Bixauca was met een lengte van achttien kilometer zeer lang, maar het gemiddelde stijgingspercentage was met 2,7 procent goed te doen. Wel kende de klim richting de top een steile kilometer van ruim acht procent, een ideale strook voor een mogelijke aanval.

Op de klim ontdeden Bais en Zoccarato zich van Estelrich en Ballarin. Hoewel de twee koplopers het merendeel van de beklimming standhielden, werden ze op de laatste strook richting de top ingelopen door het peloton, waar Cofidis, Arkéa-Samsic, en Astana Qazaqstan een stevig tempo onderhielden. Het zorgde ervoor dat de nodige renners moesten lossen.

Uiteindelijk sloegen vijf renners een gat: Louis Barré (Arkéa-Samsic, Brent Van Moer (Lotto-Dstny), Ruben Fernandez (Cofidis), Matteo Sobrero (Team Jayco AIUIa) en Allesio Martinelli (Green Project-Bardiani). Met een voorsprong van twaalf seconden begonnen ze de afdaling van ruim tien kilometer. Vervolgens moesten de renners in de laatste twee kilometer nog twee venijnige hellingen trotseren, waarna de finish ook vervelend omhoog liep.

Lotto-Dstny controleert voor De Lie

De vijf renners zouden echter niet zover komen, aan het eind van de afdaling volgde een hergroepering. Hoewel het peloton door de vorige klim was uitgedund, mocht er nog gesproken van een flinke groep, waar ook verschillende rappe mannen deel van uitmaakten.

Eén van die rappe mannen was topfavoriet De Lie (Lotto-Dstny). Het grote talent kon op flink wat steun zijn ploegmaten rekenen. Met zes man nam het Belgische Proteam het heft in handen en leidde het De Lie naar de lastige finale.

Het controleren van de finale bleek een lastig streven voor Lotto-Dsnty. Op de eerste van twee korte hellingen trok een renner van Arkéa-Samsic het peloton volledig uit elkaar. Het was wederom Barré. De 22-jarige maakte een zeer sterke indruk, desondanks werd hij aan de voet van de volgende helling met ontplofte benen ingelopen.

Er volgende meteen nieuwe aanvallen. Jesús Herrada en een renner van Movistar sloegen een gaatje, maar de rest zat er kort achter. Twee renners sloten vooraan aan en begonnen aan de slotkilometer. In de achtervolgende groep hadden de troepen van Lotto zich echter weer verzameld. Ze reden het gat dicht, waarna er gesprint ging worden. De Lie ging de sprint vervolgens vroeg aan en won de koers overtuigend. Edvald Boasson Hagen eindigde op gepaste afstand als tweede, voor de Belg Jenthe Biermans.

Uitslag Clàssica Comunitat Valenciana 1969 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws