Van Poppel sprint met machtige halen naar zege in Binche-Chimay-Binche Wielrennen
Wielrennen

Van Poppel sprint met machtige halen naar zege in Binche-Chimay-Binche

Van Poppel sprint met machtige halen naar zege in Binche-Chimay-Binche

Danny van Poppel heeft de Memorial Frank Vandenbroucke op zijn naam geschreven. De koers, ook bekend als Binche-Chimay-Binche stond voor de 34e keer op het programma. In de straten van het Waalse plaatsje Binche was de Nederlandse sprinter te snel voor Rasmus Tiller.

Op de Grote Markt in Binche, stond dinsdag een mooi peloton van 134 renners aan het vertrek van de najaarsklassieker Binche-Chimay-Binche. Bijna tweehonderd kilometer stond de renners te wachten, in regenachtige omstandigheden, met kasseitjes, en korte heuvels. Ondanks deze hindernissen werden vooral sprinters tot de favorieten gerekend.

Kopgroep krijgt weinig ruimte, peloton maakt koers

De kopgroep bestond uit Jimmy Janssens (Alpecin-Fenix), Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen), Dries Van Gestel (TotalEnergies), Ceriel Desal (Bingoal Pauwels Sauzen) en Stijn Siemons (EvoPro). Zij kregen wat ruimte, maar het peloton begon al vroeg met jagen en was klaar voor een harde koers. Doordat er veel werd aangevallen in de laatste tachtig kilometer, reed de hoofdmacht in verschillende intervallen naar de koplopers toe.

Met nog veertig kilometer te gaan, bleven er nog drie koplopers over. Janssens, Van Gestel en Desal hadden een magere toegift van 13 seconden. Ondertussen bevond de koers zich al lang en breed op de lokale omloop van Binche, die vijf keer verreden moest worden. Scherprechter: de kasseitjes van Pépinière, negenhonderd meter voor de finish. Op die strook werd Van Gestel ook uit het wiel gereden door Janssens. Anthony Turgis (Total Energies) wilde graag de plek van zijn ploeggenoot overnemen in de tête de la course, en sprong weg met Kobe Goossens (Lotto Soudal). Fabio Jakobsen gaf ondertussen op.

Duo's vormen leidend kwartet, Turgis komt ten val

Het achtervolgende duo vond de twee overgebleven vroege vluchters, maar de samenwerking was alles behalve ideaal. Goossens en Turgis wilden allebei dat de overgebleven vluchters mee zouden draaien op kop, maar die vertikten dat. De Fransman kreeg er genoeg van en besloot te demarreren. Toen hij vervolgens iets te wild een bocht instuurde, kwam hij hard ten val. Een aderlating voor de Fransman, die erg sterk reed. Niet lang daarna werd Janssens gelost door een hard beukende Goossens, opnieuw op de kasseien. Alleen Desal kon nog volgen. Er moest nog één ronde verreden worden, nog zestien kilometer. Niet veel later moest toch ook Desal lossen.

Het peloton ging de laatste ronde in met slechts twaalf seconden achterstand op de leider. Een spervuur aan demarrages volgde, de eerste die aansloot bij Goossens was de Fransman Kevin Vauquelin. Hij gaf de Belg nog een duwtje op de rug, in de hoop nog steun te krijgen, maar Goossens was op. De Franse stagiair bij Arkéa-Samsic maakte zich op voor een solo. Achter hem voerde Deceuninck-Quick-Step het peloton aan.

De Franse vluchter hield op knappe wijze een gat van zeven seconden intact. Met nog vijf kilometer te gaan, na een solo van zeven kilometer, was Vauquelin er toch aan voor de moeite. Na een kleine valpartij van Alexis Renard (Israël StartUp Nation) en vroege vluchter Van Poucke, kon niets een sprint nog in de weg staan.

Cerny en Cavendish vallen aan zonder succes, Van Poppel wint met verve

Zo leek het ten minste, Josef Cerny (Deceuninck-Quick-Step) dacht daar anders over en sprong weg met nog vier kilometer te gaan. Hij kreeg een gat, met achter hem Guillaume Van Keirsbulck (Alpecin-Fenix) en Mark Cavendish (Deceuninck-Quick-Step). Een bijzondere situatie, maar het drietal kwam samen. Het peloton moest alle zeilen bijzetten om nog terug te komen, maar had daar alle moeite mee.

Alles kwam weer samen, maar het peloton reed op een lint. In de sprint was de organisatie ver te zoeken. Uno-X draaide in dienst van Tiller als eerste de kasseitjes op, maar Van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert) ging daar vol gas overheen. De Nederlander sloeg een groot gat, de Noor Tiller probeerde nog terug te keren, maar kwam te kort, waardoor Van Poppel op fraaie wijze de zege naar zich toe trok.

Uitslagen Binche-Chimay-Binche 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws