Biniam Girmay zorgt voor daverende verrassing! Etappezege voor Intermarché na chaotische sprint in Turijn Wielrennen
Wielrennen

Biniam Girmay zorgt voor daverende verrassing! Etappezege voor Intermarché na chaotische sprint in Turijn

Biniam Girmay zorgt voor daverende verrassing! Etappezege voor Intermarché na chaotische sprint in Turijn

Een geweldige verrassing in de Tour de France! Biniam Girmay heeft de derde rit gewonnen in Turijn, na een chaotische sprint in de laatste kilometer. De finale werd opgeschrikt door een val op twee kilometer van de meet. Richard Carapaz neemt de gele trui over van Tadej Pogacar na oplettend werk in de finale.

De dag die ons te wachten stond, beloofde op voorhand al weinig spektakel. Meer dan 230 kilometer was de derde rit lang en onderweg lagen er slechts enkele obstakels te wachten. Drie colletjes van de vierde categorie én een tussensprint. De finale was echter interessant. Na een lange, rechte aanloop in Turijn lagen de renners in de laatste kilometer twee bochten te wachten. Goed te nemen, maar toch belangrijk voor de positionering. Wie kon hier het beste mee omgaan?

Noren nemen kort de benen, Pedersen slaat slagje op verkapte rustdag

De etappe opende op kolderieke wijze. Niemand toonde aanstalten om in de vlucht te geraken en zodoende lag het tempo in het begin zeer laag. Uiteindelijk gingen groene truidrager Jonas Abrahamsen en zijn Noorse kompaan Johannes Kulset ervandoor. Ze deden dat met een grote grijns op het gezicht, maar het grapje werd iets minder leuk toen helemaal niemand aanhakte. Al na een kilometer of twaalf besloten de twee dan maar letterlijk te stoppen. Abrahamsen deed dat met een plaspauze, Kulset ging gewoon op de buis van zijn fiets zitten kijken tot het peloton weer langskwam. Een merkwaardige situatie.

Biniam Girmay zorgt voor daverende verrassing! Etappezege voor Intermarché na chaotische sprint in Turijn
De Noren stoppen er na ene kilometer of tien weer mee en nemen dat wel heel erg letterlijk

En de inleiding voor een klassieke sprintersrit in de Tour. Althans, het was daarvoor ook nog wachten op een vluchtersgroep, maar die kwam niet. Zodoende was het wedstrijdbeeld ongewijzigd in de eerste fase van de koers. Er werd wat gekeuveld, gepraat over de EK-wedstrijd tussen België en Frankrijk en ondertussen reed Tim Declercq plichtsgetrouw op kop. Mads Pedersen pakte de tussensprint, voor Philipsen en Bryan Coquard. Ondertussen was Dylan Groenewegen het gesprek van de dag, vanwege zijn nieuwe bril...

Schermutselingen en niet meer dan dat van Sobrero, Abrahamsen en Grellier

Abrahamsen mocht het eerste bergpuntje pakken, maar kreeg bij het tweede sprintje op het volgende bergje concurrentie van een lokale held: Matteo Sobrero. De Italiaan zag familie en vrienden langs de kant staan en reed enkele kilometers voor de meute uit. Een mooi moment voor hem. Daarna brak opnieuw een fase van rust aan, tot Fabian Grellier ervandoor ging. De Fransman van TotalEnergies fleurde de rit enigszins op met zijn demarrage, pakte nog een bergpuntje, maar heel erg lang duurde zijn solo niet. Hij was er op een kleine 35 kilometer van de meet aan voor de moeite.

Hierna was het concentreren, consolideren geblazen richting de sprint. In de slotfase vandaag twee nieuwigheden: renners die zouden vallen aan het eind van de rit, zouden binnen de laatste vijf kilometer, in plaats van de laatste drie kilometer, geen tijd meer verliezen. Daarnaast zouden gaten die binnen drie seconden tussen renners zouden vallen, niet meetellen voor het klassement. Hierdoor zou de sprints veiliger moeten worden. De maatregelen zouden deze maandag voor het eerst getest worden.

Groeiende nervositeit, valpartij Pedersen en lek Van der Poel in finale

Over brede wegen waren het in de laatste twintig kilometer eerst vooral de klassementsploegen die de kar trokken, te weten INEOS Grenadiers, UAE Team Emirates en Visma | Lease a Bike. Met nog vijftig kilometer te gaan rees het tempo tot een dikke zestig per uur. Het leidde tot hectiek én een val van Soudal Quick-Step-Deen Casper Pedersen. Hij kon door na een check, en het was vooral hopen dat er voor de rest niemand meer tegen de vlakte ging. Vanaf kilometer acht tot aan de vod ging het puur en enkel nog rechtdoor, tot de laatste kilometer.

Op zes kilometer van de meet was er lek voor Mathieu van der Poel en dat betekende dat de wereldkampioen moest achtervolgen. 45 seconden inhalen lukte hem niet meer. Philipsen moest het dus zonder de lead-out van zijn maatje doen. Twee kilometer voor het einde werden we nog opgeschrikt door een val, hoewel deze weinig invloed op de uitslag had. De ploeg-Jakobsen en Lotto-Dstny koersten vooraan het peloton op de vod af.

In de laatste kilometer was het Intermarché-Wanty dat goed werk deed voor Gerben Thijssen en Girmay. Echter, Lidl-Trek trok hierna de sprint aan voor Pedersen, maar die kwam te vroeg op gang. Het vervolg was chaos. Groenewegen wilde uit het wiel van de op snelheid gekomen Girmay komen, maar raakte ingesloten. De lange Eritreeër trok hem door tot de streep en pakte de ritzege. Philipsen was nergens te bekennen en ook Van Aert niet. Fernando Gaviria werd verrassend tweede. Arnaud De Lie werd derde, voor een mopperende Groenewegen.

Uitslag etappe 3 Tour de France 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws