Bissegger sprint naar ritzege in Zwitserland, Van der Poel behoudt leiderstrui Wielrennen
Wielrennen

Bissegger sprint naar ritzege in Zwitserland, Van der Poel behoudt leiderstrui

Bissegger sprint naar ritzege in Zwitserland, Van der Poel behoudt leiderstrui

Stefan Bissegger heeft de vierde etappe van de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. De renner van EF Education-NIPPO was in een kopgroep van vier - waar er uiteindelijk drie van overbleven - de sterkste in een venijnig sprintje. Mathieu van der Poel behield zijn gele leiderstrui.

Na de machtige sprintoverwinning van Van der Poel in de derde etappe, waarmee hij tevens de leiderstrui overnam, leek het wederom de beurt aan de heuvelspecialisten en sprinters met goede klimmersbenen. Met maar één niet al te steile klim, waarvan de top vlak voor de finish lag, was het parcours op het lijf geschreven van de renners die ook in de derde etappe vooraan eindigden. Een hattrick voor MVDP lag dus op de loer.

Meteen in de beginfase van de koers kwam die ambitie van de Nederlander naar voren. Meerdere malen probeerde een kopgroep te ontsnappen, maar het tempo in het peloton lag, mede door het beulswerk van de mannen van Alpecin-Fenix, moordend hoog. Uiteindelijk wist er dan toch een kopgroep te ontsnappen van zes renners: Antwan Tolhoek (Jumbo-Visma), Marcus Burghardt (BORA-hansgrohe), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Jelle Wallays (Cofidis), Hugo Houle (Astana-Premier Tech), Simon Pellaud (Zwitserse selectie).

Grote namen springen mee, peloton geeft geen ruimte

Eventjes mochten die renners denken aan een lange vlucht, maar daar dacht Alpecin-Fenix anders over. Zij werkten op kop van het peloton voor hun kopman. De voorsprong van die zes koplopers werd daardoor nooit groot. Vanuit het peloton was het onrustig, nadat ook Van der Poel zich even liet zien. Toen grote namen als Maximilian Schachmann en Rohan Dennis naar de leiders toe sprongen, was dat het einde van de kopgroep. Zo werd het duidelijk dat een aantal ploegen in het peloton deze etappe opgeschreven hadden en een sprint leek dan ook onvermijdelijk.

Na bijna honderd kilometer koers was het dan eindelijk wél zo ver. Een groep met een aantal begenadigd hardrijders wist te ontsnappen: Benjamin Thomas (Groupama-FDJ), Joey Rosskopf (Rally Pro Cycling), Bissegger (EF Education-NIPPO) en Joel Suter (Zwitserse selectie) namen snel een grote voorsprong, een groepje gevuld met tijdrijders en baanrenners die niet vies zijn van grote wattages. Dat verschil liep zelfs op tot bijna zeven minuten. Zo ging de koers van een moordend tempo om geen koplopers weg te laten komen, naar een megavoorsprong voor de kopgroep.

In het peloton was toch een drietal ploegen het niet eens met een etappezege voor de vier koplopers. Daar waren het Cofidis, Movistar en Alpecin-Fenix die het peloton aanvoerden voor hun kopmannen Christophe Laporte, Iván García Cortina en Van der Poel. De ploegen reden volle bak om dichter bij de vluchters vooraan te komen. Het verschil met de kopgroep verkleinde daardoor wel, maar heel snel ging dat niet. Zo was de vraag nog altijd of het peloton om de winst kon sprinten of dat de vier koplopers die eer behielden.

Peloton geeft op, drie leiders mogen het uitmaken

Met nog dertig kilometer te gaan was het verschil nog steeds meer dan vijf minuten, waarna Movistar er de brui aan gaf. Ook Cofidis wilde vervolgens niet meer overnemen toen er naar hen gekeken werd, met als gevolg dat het verschil met de leiders groeide tot zeven minuten. Zo werd duidelijk dat de vier renners in de kopgroep mochten gaan uitmaken wie er als eerste over de streep kwam. In aanloop naar de slotklim werd deze etappe dus een gevecht in de kopgroep voor de ritzege.

Op de Saanenmöser werd het tempo in de kopgroep te veel voor Suter. De Zwitser kon zijn medevluchters niet volgen op de klim, maar. ondanks twee aanvallen van Rosskopf, wist hij altijd in de buurt te blijven. Op de top van de klim probeerde Thomas weg te komen van Bissegger en Rosskopf, maar hij slaagde hier niet in. Zo ging de kopgroep de afdaling in met drie renners, waarachter Suter in de achtervolging was. Bissegger nam in de afdaling alle risico's, maar hij wist zijn twee medevluchters niet te lossen op de natte wegen.

Bissegger - die ook nog volle bak reed voor de leiderstrui als best geklasseerde op zes minuten van Van der Poel - nam in de slotkilometers ook de leiding en reageerde goed toen Rosskopf het in de laatste anderhalve kilometer nog probeerde. Bissegger, Rosskopf en Thomas mochten er met z'n drieën om sprinten. Op het vliegveld leek Thomas in perfecte positie te zitten, maar toen Bissegger aanging, kwam de Fransman er niet meer overheen. Het eerste peloton met Van der Poel kwam binnen de zes minuten binnen van de winnaar, waarmee de Nederlander het geel behield.

Uitslag etappe 4 en klassementen Ronde van Zwitserland

Lees etappe 4 van de Ronde van Zwitserland 2021 terug in ons liveblog

Lees je het liveblog via onze app? Klik dan hier voor de laatste updates!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws