Stefan Bissegger

Dit is de pagina over Stefan Bissegger, een Zwitserse wielrenner van EF Education-EasyPost. De coureur staat te boek als een van de betere tijdrijders in de wereld, terwijl hij nochtans slechts 24 jaar oud is. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Bissegger en houdt tevens zijn biografie bij.

Stefan Bissegger
Stefan Bissegger

Jonge Bissegger toont meteen zijn kracht in de tijdritten

Hij was nog maar 21 toen hij zijn eerste profcontract tekende bij EF Education-EasyPost in het midden van coronajaar 2020,. Ploegbaas Jonathan Vaughters had al genoeg gezien. De teambaas zag een toptalent en bond hem aan zijn roze ploeg. Met een tweede plek op het EK tijdrijden voor beloften en een derde plek in de tijdrit van de BinckBank Tour, liet de jonge Zwitser meteen zijn waarde zien in tijdritten.

Na een winter lang trainen kon hij in het voorjaar van 2021, op 22-jarige leeftijd, meedoen met de crème de la crème van de discipline. Tweede in de tijdrit van de UAE Tour, achter Filippo Ganna, en winst in de tijdrit van Parijs-Nice toonden meteen dat Vaughters een geweldig talent in zijn gelederen had. Iets wat de coureur later dat jaar bevestigde met tijdritwinst in de Benelux Tour, een tweede plek in de tijdrit van de Ronde van Romandië en een vierde plek op het EK tijdrijden bij de elite. In de Ronde van Zwitserland won hij zelfs een rit in lijn.

Grote vis blijft uit, Tour-tijdrit draait uit op een deceptie

Toch kwam het er steeds maar niet uit op de echt grote evenementen. In de Tour de France kwam hij niet verder dan een vijfde en een achttiende stek in de tijdritten en op het WK werd hij zevende, ondanks de hoge verwachtingen. In 2022 wilde hij definitief de stap naar de top maken, dat sprak zijn ploegbaas Vaughters ook uit.

Het nieuwe jaar begon goed, met winst in de tijdrit van de UAE Tour, voor Filippo Ganna. Bissegger zijn kansen op een gele trui werden hoog ingeschat, gezien het technische parcours van de openingstijdrit in Kopenhagen. Hij vertrok in de stromende regen en leek in het begin goed op weg. Tot het noodlot toesloeg, valpartij! In de gladde straten schoof hij onderuit. Hij bleef door bikkelen onder de illusie dat er misschien toch nog wel een overwinning in zat. Toen viel hij nog een keer. 98e. Een gigantische teleurstelling voor de ondertussen 23-jarige Zwitser.

EK-winst bevestigt dat Bissegger het ook in een topkoers kan

Anderhalve maand na de deceptie van de Tour de France, was het tijd voor het EK in München. Ganna en Stefan Küng waren de topfavorieten voor de zege. De richttijd die Bissegger echter vroeg op de dag zette was scherp, heel scherp. Tien kilometer voor de streep, bij het tussenpunt, had Küng een voorsprong van drie seconden op de tijd van zijn landgenoot. Hij kon die echter niet vasthouden. Aan de finish was Küng een halve seconde langzamer dan Bissegger. Enkel Ganna kon nog komen, maar hij had geen wonderdag. De Italiaan vocht tegen de Zwitsers, maar verloor te veel tijd. Negen seconden achter de Zwitsers kwam hij over de streep en Bissegger pakte zijn eerste grote vis.

Het was de bevestiging van de belofte, het toptalent bewees in München tegen de druk te kunnen. Op het WK zou hij echter opnieuw tekort komen met een zevende plaats, maar toch. Wanneer hij meester wordt in optimaal pieken, kan hij altijd met de top van de discipline in gevecht. Na zijn EK winst maakte hij nog een kwieke opmerking over de dominantie van Zwitsers in het tijdrijden, referend naar de bekende horloges die het land produceert. 'Zwitsers zijn altijd op tijd.'

Stefan Bissegger Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties