Boonen ziet na WK verandering in rangorde: 'Evenepoel zal nooit meer onder Van Aert staan' Wielrennen
Wielrennen

Boonen ziet na WK verandering in rangorde: 'Evenepoel zal nooit meer onder Van Aert staan'

Boonen ziet na WK verandering in rangorde: 'Evenepoel zal nooit meer onder Van Aert staan'

Het wielerseizoen zit er zo goed als op en dan is het traditioneel tijd voor de uitreiking van de wielerprijzen. Zo ook in België, waar Wout van Aert de afgelopen jaren vaak als primus uit de bus kwam. Dit jaar kunnen de stemmers echter niet meer om Remco Evenepoel heen, die waarschijnlijk met alle Belgische wielerprijzen zal gaan lopen. Tom Boonen geeft bij Het Laatste Nieuws alvast zijn mening over het seizoen van Van Aert en de verhouding tussen beide renners.

'Ik hoor zeggen dat hij niet beter had kunnen doen dit jaar, maar daar ga ik dus niet mee akkoord. Het enige wat dit jaar ontbrak, is een Monument, zeggen ze dan, maar dat is ook het enige dat telt. Een coureur van zijn niveau koerst om die wedstrijden te winnen. Het is mooi dat je maandenlang de beste coureur van de wereld wordt genoemd, maar daar gaat het niet om. Wout moet klassiekers winnen. Vraag het hem zelf: hij zal ook zeggen dat dat is wat hij wil', zo is Boonen toch opvallend streng voor Van Aert, die negen wedstrijden wist te winnen en maar liefst 25 keer op het podium stond.

Al zalft Boonen snel. 'Tegelijk wil ik niet te streng zijn. Wout was bezig aan een heel mooi voorjaar en hij had de pech dat hij op een cruciaal moment, vlak voor de Ronde van Vlaanderen, uitviel door corona.' Vlaanderens Mooiste moest Van Aert zo noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan, waarna Van Aert in Parijs-Roubaix terugkeerde in koers. De Belg werd onverwachts tweede, een week later sloot hij zijn wegseizoen af met een derde plek in Luik-Bastenaken-Luik.

Boonen: 'Evenepoel heeft voor een serieus precedent gezorgd'

'Het resultaat was hard: opnieuw een kans kwijt om de Ronde of Roubaix te winnen. Want vergis je niet: intussen tikken de jaren. Ik ben overtuigd dat het hem nog gaat lukken, maar gaat hij nog drie keer de Ronde winnen en vier keer Roubaix? Voor dat soort records koersen kampioenen toch', zo vertelt Boonen.

Ook een regenboogtrui op de weg ontbreekt nog op het rijkgevulde palmares van Van Aert. Iets wat volgens Boonen steeds moeilijker wordt om te behalen. 'Evenepoel heeft voor een serieus precedent gezorgd. Vorig jaar had je het debacle in Leuven en de ruzie die daarop volgde, maar op dat moment was Remco eigenlijk geen echte concurrent van Wout. Dat was hij tot dit jaar nog nergens geweest. Er was een duidelijke rangorde: Wout was de kopman en Remco was nog de knecht.'

'Maar in 2022 is alles omgegooid. Remco zal nooit meer onder Wout staan. Die verschuiving is definitief en leeft ook bij de wielerbond. Dat zal misschien wel prikken bij Wout — het zal hem in ieder geval prikkelen', zo sluit Boonen af, die in 2005 wereldkampioen werd in Madrid en ook zeven Monumenten op zijn palmares heeft staan.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws