Bouchard houdt peloton net af in openingsrit Tour of the Alps en pakt eerste profzege Wielrennen
Wielrennen

Bouchard houdt peloton net af in openingsrit Tour of the Alps en pakt eerste profzege

Bouchard houdt peloton net af in openingsrit Tour of the Alps en pakt eerste profzege

Geoffrey Bouchard heeft de openingsrit van de Tour of the Alps op zijn naam geschreven. De Fransman was na een atypische etappe de sterkste van een kopgroep van zes. Hij hield op de streep luttele seconden over op een aanstormend peloton.

De eerste etappe van de Tour of the Alps is vaak een rit die alle kanten op kan en dat was in 2022 niet anders. Er werd vanaf het begin ontzettend snel gereden en dit leidde uiteindelijk tot een kopgroep van zes renners: Bouchard (AG2R Citroën Team), Vinicius Rangel (Movistar), Ben Zwiehoff (BORA-hansgrohe), Mattia Bais (Androni Giocatolli), Asier Etxeberria (Euskaltel) en Emanuel Zangerle (Tirol-KTM).

Met name die eerste, bergkoning van de Giro van vorig jaar en de Vuelta van 2019, was een gevaarlijke klant; ook voor het eindklassement. Desondanks kreeg het zestal bijna acht (!) minuten voorsprong in deze 160 kilometer lange rit, pas op dat moment schoten Bahrain Victorious en Israel-Premier Tech in gang.

Strijd tussen vluchters en peloton

Op de Passo Brocon, de scherprechter van deze rit, moesten Zangerle en Rangel hun medevluchters laten gaan. Bahrain Victorious greep deze klim aan om in te lopen op de vluchters, maar die zagen het gevaar: Zwiehoff en Bouchard versnelden en gingen er met zijn tweetjes op uit.

INEOS Grenadiers besloot op dat moment, met nog iets minder dan vijftig vlakke kilometers voor de boeg, dat het hen menens was. Ook vooraan slaagden Bais en Etxeberria er in de afzink nog in om vooraan post te vatten, waardoor we weer met vier koplopers waren. INEOS en co slopen ondertussen wel dichterbij, waardoor het in de strijd om de dagzege wat spannender werd.

Bouchard besloot hierop te reageren met een demarrage op de laatste klim van de dag, de Passo Gobera. Zwiehoff kon bij hem in de buurt blijven, maar in de afzink ging het goed mis bij de Duitser: hij ging tegen de grond en zag zo zijn kansen op een ritzege letterlijk en figuurlijk wegvallen.

In de laatste kilometers richting de finish kreeg Bouchard het nog knap lastig op enkele vervelende stroken, met nog twee kilometer te gaan was het verschil slechts twintig seconden. Uiteindelijk had hij aan de meet nog enkele tellen over, precies genoeg. Bilbao werd tweede, voor Bardet.

Uitslag etappe 1 Tour of the Alps 2022

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news