Brambilla pakt rit- en eindwinst met knappe solo in Tour du Var, Mollema derde Wielrennen
Wielrennen

Brambilla pakt rit- en eindwinst met knappe solo in Tour du Var, Mollema derde

Brambilla pakt rit- en eindwinst met knappe solo in Tour du Var, Mollema derde

Gianluca Brambilla heeft de zowel de slotetappe als de eindzege gepakt in de Tour du Var. De Italiaan ging mee met de vroege vlucht en kwam uiteindelijk solo aan. Michael Woods en Bauke Mollema maakten het eindpodium compleet.

Alle remmen konden los in de slotetappe van de Franse rittenkoers. Het duurde dan ook een behoorlijke tijd voordat renners konden ontsnappen uit het peloton. Na het nodige klimwerk wist uiteindelijk een zevental zich toch af te scheiden. Rudy Molard en Anthony Perez deden het voorwerk, waarna Fabio Felline, Hugo Houle, Martijn Tusveld, Julien El Fares en Quentin Pacher ook nog aan wisten te sluiten.

Veel renners waren niet van plan om deze kopgroep zomaar te laten rijden en besloten in de tegenaanval te gaan. Het gat van veertig seconden wisten vier renners succesvol te overbruggen, waardoor we te maken kregen met elf koplopers. Tao Geoghegan Hart, Jimmy Janssens, Julien Bernard en Simon Clarke waren de laatste namen die we konden bijschrijven. Iets later sloten er nog eens vijf namen aan: Bruno Armirail, Valentin Madouas, Nans Peters, Gianluca Brambilla, David de la Cruz en Alexis Vuillermoz.

Groupama-FDJ schittert met couppoging

Het knotsgekke koersverloop zette zich voort. In de kopgroep regende het nieuwe aanvallen, terwijl in het peloton ook de gashendel werd omgedraaid. De ploeg zag de leiderstrui van klassementsleider Michael Woods in gevaar komen, waardoor alle registers opengetrokken werden. Armirail verzette in de kopgroep berewerk voor zijn ploeggenoten, zodat het peloton niet dichter bij de kopgroep kon komen.

Armirail ontpopte zich als dé man van de koers door onverstoord door te gaan met zijn kopwerk. De ene na de andere renner moest afhaken in zijn wiel, maar ook aanvallen van Giro-winnaar Geoghegan Hart wist hij redelijk probleemloos in de kiem te laten smoren. Op 27 kilometer van de finish zat de race van de Fransman er echter spreekwoordelijk op, waarna hij zich liet uitzakken.

Madouas valt aan, Woods beperkt schade

Madouas nam het stokje van zijn ploeggenoot over en plaatste een aanval. Hij kreeg bijval van Brambilla, die vrij eenvoudig wist te volgen. Beide heren waren een concreet gevaar voor Woods, die in het peloton ten aanval trok. Bauke Mollema, gehuld in de groene puntentrui, plooide, maar brak niet direct. Jakob Fuglsang, Nairo Quintana en Ben O'Connor zaten ook nog in de buurt.

Na het ronden van de laatste klim, de Col de la Madone, lag Woods vijftig seconden achter Madouas en Brambilla, die allebei op maar dertien seconden van de Canadees stonden in het klassement. Met nagenoeg alleen maar dalende stukken naar de finish wachtte Woods een onmogelijke opgave. Hij had namelijk geen ploeggenoten meer. Ook van zijn concurrenten kon hij geen hulp verwachten.

Woods pakt Madouas terug, maar Brambilla blijft probleem

De voorsprong van Brambilla en Madouas liep dan ook weer op naar 1.10 minuten. Woods gaf zich echter niet gewonnen. Op een kort klimmetje op elf kilometer van de finish plaatste Woods een nieuwe aanval en zette hij de jacht op de jonge Fransman en ervaren Italiaan in. Hij werd echter weer ingelopen door onder andere Quintana, Fuglsang en Mollema.

Ondertussen moest Madouas afhaken bij Brambilla, waardoor de kansen van Woods voor de eindzege er opeens een stuk beter uit zagen. Madouas viel in rap tempo terug naar de eerste achtervolgende groep, bestaande uit zijn ploeggenoot Molard en Geoghegan Hart. Woods volgde bij het aanvangen van de laatste tien kilometer op slechts tien seconden van de jonge Fransman.

Toch liep Madouas met de hulp van Molard weer verder uit. Het noodlot sloeg echter toe toen Madouas in een bocht onderuit schoof. Hoewel hij zich snel herpakte, betekende de val het einde van zijn kansen op de eindzege. Er was echter nog Brambilla, die Woods ook moest terugpakken.

De Italiaan had in de laatste tien kilometer nog altijd een ruime voorsprong op de groep Woods. Waar de groep met Woods in rap tempo naderde, bleek het te laat. Brambilla hield voldoende voorsprong over en maakte het feest, met zowel de ritzege als de eindzege, voor Trek-Segafredo compleet.

Uitslag etappe 3 en eindklassement Tour du Var

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws