Brand wint Zwitserland na bizarre slotrit, leidster Faulkner valt net voor beslissende sprint Wielrennen
Wielrennen

Brand wint Zwitserland na bizarre slotrit, leidster Faulkner valt net voor beslissende sprint

Brand wint Zwitserland na bizarre slotrit, leidster Faulkner valt net voor beslissende sprint

Lucinda Brand heeft na een bizarre slotrit de Ronde van Zwitserland op haar naam geschreven. Ze deed met een lange aanval een gooi naar de zege, maar werd in de finale ingelopen door klassementsleidster Kristen Faulkner. Net voor de beslissende sprint-à-deux ging de Amerikaanse onderuit.

De laatste etappe in de Ronde van Zwitserland voor vrouwen was met afstand de zwaarste van de vier. In de rit moesten twee serieuze beklimmingen bedwongen worden. De eerste, de Wolfsgangpas, was gelegen halverwege de etappe van bijna honderd kilometer. Deze was met een stijgingspercentage van 6,8 procent zwaar genoeg om veel rensters te doen lossen. Succesvolle aanvallen zagen we op de klim niet; daarvoor overigens ook niet.

Regen in afdaling: Brand in de aanval

In het stuk dat volgde probeerde een groepje van vier wel te ontsnappen, maar veel ruimte kreeg het viertal met Amber Kraak (Jumbo-Visma) niet. De Nederlandse was een dag eerder ook al aanwezig in de aanval, aar werd toen ook tot de orde geroepen door het peloton. In die groep werd klassementsleidster Faulkner het door de concurrentie niet al te moeilijk gemaakt in het eerste deel van de klim. De weergoden deden dat dan weer wel door de hemelsluizen open te zetten en bakken met water de koers in te slingeren.

Het peloton leek in eerste instantie rustig naar de slotklim te gaan, maar in het laatste dalende deel werd door verschillende rensters de gashendel opengetrokken. Wereldkampioene Elisa Balsamo voerde het tempo op, waarmee ze een hoop rensters onder druk zette. De Italiaanse ritwinnares van de derde etappe had al aangekondigd zich in de strijd te mengen voor haar kopvrouw Brand. De Nederlandse waagde zich vervolgens aan een duo-aanval met Jolanda Neff.

Faulkner moet achtervolgen, Brand houdt stand

Een direct antwoord op de aanval van de twee kwam er niet. Sterker nog: zij reden nog voor de slotklim was aangebroken een voorsprong van 45 seconden bij elkaar. In het peloton had Faulkner geen ondersteuning meer van haar ploeggenoten, waardoor zij zélf het werk op kop moest verrichten. In haar eentje kon ze echter niet veel van de voorsprong van Brand afsnoepen. De Nederlandse bleef gewoon lekker doorkachelen, waarna Neff gelost werd.

Faulkner kreeg vervolgens nog wel wat steun. Die was afkomstig uit Nederlandse hoek. Pauliena Rooijakkers deed met het oog op een mogelijke ritzege nog een poging om wat van de voorsprong van haar landgenote af te rijden. Uiteindelijk wist ze zichzelf met die inspanning niet echt te belonen, want na een inspanning van Faulkner werd ze genadeloos achtergelaten. De renster van BikeExchange ging op jacht naar Brand op kop.

Faulkner vecht zich terug, maar Brand wint

Brand bleef in de stromende regen alles geven, maar kon niet voorkomen dat Faulkner meter voor meter dichterbij kwam. In een tijdsbestek van een kilometer had de gele trui het grootste gedeelte van de voorsprong tenietgedaan. Iedere keer dat de Nederlandse eventjes omkeek, was haar concurrente een stukje dichterbij. Net voor de vod voor de laatste kilometer kwamen de twee weer bij elkaar.

De twee leken in een sprint-à-deux uit te mogen gaan vechten wie er met de dag- én eindzege aan de haal zou gaan. Brand besloot er een lange sprint van te maken, mogelijk wetende dat het aan het eind nog behoorlijk technisch zou worden. Ze nam wat afstand van Faulkner, die in de jacht op Brand onderuit schoof in een bocht. Brand kon daardoor niet meer achterhaald worden en mocht de handen de lucht in gooien. Faulkner krabbelde nog wel snel op, maar finishte als tweede.

Uitslag etappe 4 Ronde van Zwitserland 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws