Briljante kopgroep verrast arrogant peloton: Asgreen bekroont afstopwerk Quick Step en klopt Eenkhoorn Wielrennen
Wielrennen

Briljante kopgroep verrast arrogant peloton: Asgreen bekroont afstopwerk Quick Step en klopt Eenkhoorn

Briljante kopgroep verrast arrogant peloton: Asgreen bekroont afstopwerk Quick Step en klopt Eenkhoorn

Kasper Asgreen heeft de achttiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Deen kreeg samen met twee (en uiteindelijk drie) medevluchters maximaal anderhalve minuut voorsprong, maar de koplopers bleven gas geven en verrasten de sprintersploegen op de meet. Pascal Eenkhoorn, die later aansloot vanuit het peloton werd tweede.

Nadat we afgelopen weekend in de Jura en Alpen klommen, dinsdag een tijdrit afwerkten en woensdag de koninginnenrit bedwongen, waren de aanvallers en sprinters van het vlakke al een kleine week uit zicht. We zouden haast vergeten dat Jasper Philipsen eerder deze Tour in alle vier de sprintetappes toesloeg en zo stevig aan de leiding stond in het puntenklassement.

Sprintersploegen houden drietal op een minuut

In de achttiende rit haalden we de rappe mannen eindelijk weer van stal. Er werd nog wel gesproken over een grote kopgroep, maar de sprintersploegen hadden hun huiswerk gedaan. Ze lieten Kasper Asgreen (Soudal-Quick Step, foto), Jonas Abrahamsen (Uno-X) en Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) rijden en toen ze een minuut weg waren, kwamen Alpecin-Deceuninck, Team Jayco-AlUla en DSM-firmenich meteen op kop. Veel meer dan anderhalve minuut kregen de drie leiders uiteindelijk niet.

Wat volgde was een lange status quo, waarin Abrahamsen na zestig kilometer het enige bergpunt op de Côte de Chambéry-le-Haut pakte. Pas toen op dik tachtig kilometer van de streep de Côte de Boissieu (ook van vierde categorie) opdoemde, werd het weer leuk. Omdat de kopgroep inmiddels nog maar 45 seconden voor het peloton reed, zagen meerdere renners hun kans schoon om te proberen een oversteek te maken. Anthony Turgis (TotalEnergies) en Quentin Pacher (Groupama) slaagden daar niet in en Pascal Eenkhoorn van Lotto-Dstny werd treiterend door Philipsen zelf afgesneden.

Tekst gaat verder onder de video.

Eenkhoorn maakt oversteek, peloton moet diep gaan

Eenkhoorn had er lak aan, trok na de top door, werd nog eens teruggehaald, maar probeerde het op een stukje vals plat nóg eens. Nu liet het peloton begaan en kon Eenkhoorn naar de koplopers toe. Hij kwam tot op tien seconden, alvorens ploegmaat Campenaerts hem kwam gangmaken en ze samen de overtocht maakten naar Asgreen en Abrahamsen. Met z'n vieren was er plots nieuwe energie en steeg de voorsprong weer naar maximaal 1.10 minuten. De sprintersploegen moesten aan de bak.

Bij het ingaan van de laatste veertig kilometer bleef het gat een dikke minuut, waardoor ook Lidl-Trek en BORA-hansgrohe een mannetje mee op kop zetten. Vijf sprintersploegen hadden grote moeite om het gat definitief te dichten, al waren er bij het ingaan van de laatste tien kilometer nog maar twintig seconden over. Eenkhoorn was de motor vooraan, met Campenaerts die met z'n laatste energie ook bleef geven. In het peloton was er hulp van de vier vanuit Quick Step, met Julian Alaphilippe en Tim Declercq die briljant afstopwerk deden aan het front.

Tekst gaat verder onder de video.

Kopgroep of peloton?

22 seconden bij het ingaan van de laatste zeven kilometer, met Quick Step dat bleef storen en Alpecin-Deceuninck en Jayco-AlUla die langzaam maar zeker door hun mannen heen waren om te achtervolgen. Mattias Skjelmose moest het doen voor Lidl-Trek, met vooraan Eenkhoorn die enorme beurten deed en zo het gat vrijwel in stand hield. Pas toen Nils Politt voor BORA er een flinke klap op gaf, daalde het verschil plots naar tien seconden.

Nog vier kilometer, en nog altijd elf seconden. Politt had z'n beurt gedaan, wie nu? Astana plots voor de kansen van Cees Bol. En Bahrain Victorious deed een duit in het zakje voor Fred Wright. 1.500 meter en nog zes seconden? Alle vier deden ze hun beurt nog, met Campenaerts die zichzelf helemaal uitpierde voor Eenkhoorn. Alles of niks voor Lotto-Dstny, met zelfs nog een beetje pokeren. Asgreen ging als eerste aan, met Eenkhoorn die in perfecte positie leek te zitten om er nog overheen te komen. Dat lukte niet, waardoor Asgreen de sprint won en zo het afstopwerk van Quick Step extra waarde gaf.

Uitslag etappe 18 Tour de France 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 18 in de Tour de France 2023 terug in onze liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh de app of mobiele pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws