Carapaz juicht, maar sensatie Lipowitz was misschien wel sterker in Romandië: 'Had dit nooit verwacht' Wielrennen
Wielrennen

Carapaz juicht, maar sensatie Lipowitz was misschien wel sterker in Romandië: 'Had dit nooit verwacht'

Carapaz juicht, maar sensatie Lipowitz was misschien wel sterker in Romandië: 'Had dit nooit verwacht'

Richard Carapaz won zaterdag de vierde etappe in de Ronde van Romandië, met Carlos Rodriguez die de leiderstrui overnam van Juan Ayuso. Een stel klasbakken, die elkaar in de haren vlogen op de slotklim in Zwitserland. We zouden haast vergeten dat de nummer twee uit de daguitslag in al dit geweld misschien wel de sterkste was van allemaal. Florian Lipowitz van BORA-hansgrohe stond na afloop zelf ook een beetje te stamelen bij Eurosport.

Lipowitz had een dag eerder al een puike tijdrit gereden en begon de dag zodoende als nummer zes in het klassement. Dat was drie plekjes achter zijn kopman Aleksandr Vlasov, die zo onbedoeld een belangrijke rol speelde in de daguitslag. Want toen Carapaz op de slotklim wegreed uit een groepje met Lipowitz en Rodriguez, keek de 23-jarige Duitser vooral achterom. Vlasov was op komst, maar de Rus kon de oversteek nooit helemaal maken.

Om die reden reed Lipowitz met een machtige aanval nog weg bij Rodriguez toen de finishlijn in zich kwam. In een mum van tijd kwam hij tot het wiel van Carapaz, maar het was net te laat om hem nog te overvleugelen voor de ritzege. Teleurgesteld was de klimmer - die als kind begon als biatleet en pas sinds 2019 fietst - niet over de uitkomst. 'Ik had nooit verwacht dat ik met de besten zou meekunnen op de klim hier. Ik wist vanuit de start wel dat ik goede benen had en ik ben superblij met vandaag.'

Carapaz viel aan vanwege Lipowitz

Het zal Carapaz niets hebben uitgemaakt dat hij misschien niet de sterkste was. Hij was wel de slimste, want de EF-klimmer viel aan op het moment dat Rodriguez de groep leidde voor zijn klassement. En Lipowitz kon even niet mee. 'Ik heb geprofiteerd van het werk van INEOS, die de etappe echt heel zwaar hebben gemaakt. Ik heb een aanval geplaatst die ik kon volhouden tot de finish', aldus de dagwinnaar na afloop.

Dat Carapaz aanviel, kwam zelfs door de aanwezigheid van Lipowitz. 'We wisten dat hij de snelste was van ons drieën en dat we van verder moesten proberen. Voor mij was het handig dat ik deze etappe goed ken.' Of zoals ploegleider Charly Wegelius in een persbericht van het team zegt: 'Richard klopt al even op de deur, we wisten dat hij goed was. Hij moest er gewoon voor gaan en dat heeft hij geweldig gedaan. Om met zo'n renner te werken, dat werkt motiverend voor de hele groep. Iedereen heeft hard gewerkt en het geeft geweldige energie dat hij het afmaakt.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws