Favorieten etappe 5 Ronde van Romandië 2024 | Thibau Nys krijgt explosief rondje op maat, maar wat doet BORA? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Ronde van Romandië 2024 | Thibau Nys krijgt explosief rondje op maat, maar wat doet BORA?

Favorieten etappe 5 Ronde van Romandië 2024 | Thibau Nys krijgt explosief rondje op maat, maar wat doet BORA?

De Ronde van Romandië sluit zondag af met een listige rit op een lokaal parcours rondom Vernier. De uitgebalanceerde route van deze editie biedt op de slotdag nog een kans voor puncheurs én sprinters die goed een heuvel over kunnen. Ook is het voor de klassementsleider nog even opletten geblazen. In de Leiderstrui blikt voor een laatste keer vooruit!

Parcours etappe 5 Ronde van Romandië 2024

ronde van romandie 6

Een dikke 150 kilometer in en rondom Dardagny. Dat is de slotrit samengevat in een pakkende zin. Maar dat is te simpel. Viermaal moeten de renners over het klimmetje van Dardagny op het plaatselijke parcours. Wie het profiel bekijkt, ziet dat de renners weliswaar niet onder de 350 en niet boven de 480 meter in hoogte uitkomen. Maar wel dat het de hele rit op en af gaat.

Per ronde zijn er nog een aantal hobbels die de categorie van 'klim' dan wel niet dragen, ze zullen wel in de benen sluipen van de renners. Voor de pure sprinters lijkt dit dan ook een te lastige etappe om nog fris aan de finish te geraken. Dat laat de kans om op te verrassing te spelen of te gokken op een machtssprint, groeien. Of gaan ze in het klassement nog om de seconden strijden? Voldoende scenario's mogelijk dus!

Beklimmingen
16,5 km: Dardagny (1,3 km a 4,8%)
51,8 km: Dardagny (1,3 km a 4,8%)
86,5 km: Dardagny (1,3 km a 4,8%)
121,2 km: Dardagny (1,3 km a 4,8%)

Tijden
Start: 12.20 uur
Finish: 15.50 uur

Weer etappe 5 Ronde van Romandië 2024

Het wisselende weer van deze week - stralende zon en soms vervelende kou en miezer - krijgt een apotheose met héél veel regen op zondag. Althans, dat zijn de voorspellingen voor Vernier op de slotdag van het weekend. Daarbij wordt het een graad of 12. Bepaald nog geen Zwitserse lente dus, en oppassen voor gladheid op het lokale circuit.

Favorieten etappe 5 Ronde van Romandië

De allersnelste mannen van het peloton rijden niet rond in Zwitserland deze week. En dus is het interessant wie deze semi-sprintkans wel aan willen grijpen. Kijken we als eerst naar twee Italianen. Matteo Moschetti en Alberto Dainese zijn op papier de rapste sprinters in Romandië. Gevolgd door de Belg Milan Menten en Alex Aranburu van Movistar.

Wie zich echter de vergelijkbare aankomst van de eerste etappe kan heugen, kan niet om het Decathlon AG2R La Mondiale-duo Dorian Godon en Andrea Vendrame heen. Godon, ooit winnaar van de Brabantse Pijl, vindt er een parcours op zijn maat in rit vijf en Vendrame toonde zich ook nog in de eerste bergrit.

Favorieten etappe 5 Ronde van Romandië 2024 | Thibau Nys krijgt explosief rondje op maat, maar wat doet BORA?
Kan Thibau Nys nog eens verrassen?

Na dit lijstje rappe mannen kijken we naar Simone Consonni namens Lidl-Trek en uiteraard naar Thibau Nys. Hoe hij Vendrame versloeg in Salvan was indrukwekkend. Kan de jonge Belg nog een huzarenstukje laten zien? Achter dit duo kunnen we Julian Alaphilippe nooit uitvlakken. De tweevoudig wereldkampioen reed al attent deze week.

Ethan Hayter is op papier snel, maar toonde nog weinig van zijn sprintcapaciteiten dit jaar. Wellicht komt daar zondag verandering in. Namens dsm-firmenich PostNL is Emils Liepins een gevaarlijke klant. En hoe ver kunnen Tim van Dijke en good old Nikias Arndt komen op dit selectieve lokale rondje?

Voor het klassement lijkt deze rit te makkelijk? Gaat iemand zich laten verrassen op stroken van vier procent? Toch zal BORA-hansgrohe er alles aan willen doen om nog iets te proberen. De Duitse formatie heeft Aleksandr Vlasov en Florian Lipowitz zeven en negen seconden staan van leider Carlos Rodriguez. We wrijven ons dus in de handen vanuit Duitse hoek, daar INEOS zal proberen te verdedigen.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de vijfde etappe van de Ronde van Romandië? 

Topfavorieten: Andrea Vendrame (Decathlon AG2R La Mondiale), Thibau Nys (Lidl-Trek)
Outsiders: Dorian Godon (Decathlon AG2R La Mondiale), Alberto Dainese (Tudor), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Alex Aranburu (Movistar) en Ethan Hayter (INEOS Grenadiers)
Long shots: Matteo Moschetti (Q36.5 Pro Cycling), Simone Consonni (Lidl-Trek), Emils Liepins (dsm-firmenich PostNL), Tim van Dijke (Visma | Lease a Bike), Nikias Arndt (Bahrain Victorious), Milan Menten (Lotto-Dstny)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws